Zeci de miliarde de lei vechi de la bugetul de stat ajung anual in conturile partidelor politice. Nu este vorba de indemnizatii sau de salariile demnitarilor, ci de subventia care se acorda formatiunilor parlamentare. Si asta deoarece in Romania nu se dau subventii doar pentru caldura sau cumparat tractoare, ci si pentru finantarea activitatii politice.
Banii ajung astfel pe mina unor oameni care numai de saracie nu se pot plinge.
Ministri, parlamentari, chiar si primari sau consilieri judeteni ori locali, sint oamenii care conduc partidele si care gestioneaza fondurile de la buget. Si banii nu sint putini.
In 2005 statul a acordat partidelor o subventie de peste 70 miliarde lei vechi. Cei mai multi bani, aproape 20 miliarde lei vechi, au ajuns la PSD intrucit este formatiunea cu cei mai multi senatori si deputati, iar legea prevede ca subventia se acorda in functie de numarul parlamentarilor. PNL a beneficiat de aproape 14 miliarde, PRM si PD de peste 11 miliarde fiecare, in timp ce conservatorii si UDMR-istii au incasat mai mult de 7 miliarde.
Politicienilor botosaneni membri ai formatiunilor beneficiare de subventie li se pare absolut normal ca o parte a banilor platiti de romani pe taxe si impozite sa ajunga in conturile partidelor. Asta in ciuda faptului ca, oricum, membrii de vaza ai acestora sint indemnizati pentru activitatea politica.
Ioan Ciobanu, vicepresedinte PNL Botosani :
« Sint de acord ca partidele parlamentare sa fie subventionate pentru ca asa exista in toate statele democratice si su cred si noi sa nu facem diferentiere, dar ma repet, partidele parlamentare. Celelalte partide de buzunar sa mai astepte pina vor deveni parlamentare »
Viorel Alexandru, presedinte executiv PD Botosani :
« Eu zic ca este corect asa pentru ca si dezvoltarea activitatii politice face parte, ca si celelalte activitati, din dezvoltarea economico- sociala a unei tari si atunci prin bugetul de stat pot fi finantate astfel de activitati.
Rep : Este vorba totusi de o activitate benevola, nu va obliga nimeni sa faceti politica, nu?
- De fapt aceste subventii sint in cuantum modest, ele sint dimensionate
- Rep : Este vorba de citeva zeci de miliarde anual
- Sint dimensionate in functie de numarul de parlamentari pe care ii detine fiecare partid, de ponderea »
Stefan Tarca, comisia de integritate PSD Botosani :
« Moral sau imoral? Nu stiu exact ce sa va spun... Pot sa va spun ca acum solicitam si noi sindicatele sprijin material de la stat. Existind astfel de subventii cred ca se inlatura o seria de actiuni care ar fi mai putin legale si prin care fiecare partid ar incerca sa isi faca anumite sume de care are nevoie pentru a-si desfasura activitatea »
Cind sint intrebati cit din banii platiti de cetateni pe taxe si impozite au ajuns la organizatiile din care fac parte unii oameni politici botosaneni sint insa mai putini volubili.
Stefan Tarca, comisia de integritate PSD Botosani :
« Nu pot sa va dau o informatie de genul asta. Nu stiu, eu stiu ca se primesc functie de marimea partidului, de numarul de parlamentari, de rezultatul in alegeri »
Ioan Ciobanu, vicepresedinte PNL Botosani :
"La aceasta intrebare nu va pot raspunde. Avem si noi trezorierul nostru, avem persoane in specialitate care se ocupa de finantarea partidului, sumele care intra in partid sau ar fi bine sa contactati ... sau prin intermediul meu, dar cu alta ocazie sa va dau niste date reale. Nu va pot spune acum ce sume si cum s-au cheltuit »
Alti sefi de filiale sustin ca nu se aleg cu mare lucru de pe urma banilor virati de la buget catre partide.
sincron Marcela Lozneanu, presedinte PC Botosani
« Noi ca organizatie judeteana am primit anul trecut suma de 50 de milioane si aceasta suma a fost data pentru activitatea de implinire a celor 10 ani de la infiintarea PC. filiala Botosani. In rest n-am primit nici o subventie, marea majoritatea a activitatii noastre desfasurindu-se pe baza cotizatiilor care le stringem »
sincron Viorel Alexandru, presedinte executiv PD Botosani :
« De regula subventiile care se incaseaza nu se trimit in teritoriu, acestea ramin la aparatul central al partidului. Noi la Botosani n-am primit nici un leu din subventia incasata de PD »
Sefii judeteni ai partidelor neparlamentare, care potrivit legii nu primesc subventie, dar si liderii organizatiilor neguvernamentale, protesteaza impotriva finantarii partidelor politice.
Dorin Ciustea, presedinte PNG-CD Botosani
« Subventionarea activitatilor politicie nu este una corecta. Dupa parerea mea, nu ar trebui ca statul sa dea bani pentru partide. Fiecare partid trebuie sa isi dovedeasca capacitatea de a se autofinanta si de a-si sustine propriile activitati »
sincron Vasile Chiru, membru consiliul de conducere Asociatia ProDemocratia :
« Stim ca in majoritatea acestor formatiuni politice sint oameni de afaceri, oameni care pur si simplu manipuleaza sume imense si atunci, implicindu-se in politica, ar trebui sa faca si finantarea acestora partide pentru ca ei cistiga de pe urma asta. Acesti bani sint de fapt ai nostri, ai cetatenilor si se cheltuiesc dupa bunul plac al lor. Sint multi bani folositi in campania electorala pe care de multe ori partidele nu le pot justifica »
Reprezentantul Asociatiei ProDemocratia pune sub semnul intrebarii si modul in care se cheltuie zecile de miliarde primite de partide de la buget.
sincron Vasile Chiru, membru consiliul de conducere Asociatia ProDemocratia :
« Niciodata nu au fost finalizate de catre institutiile abilitate ale statului care cer jusitifcare pentru chesltuirea acestor sume care apar brusc in campaniile electorale si nu se pot justifica. Bine, vin motivatii dupa aia, in functie de cine ajunge la putere »
Practic, dupa ce se cheltuie sume uriase de la buget pentru plata indemnizatiilor senatorilor, deputatilor, primarilor si a celorlalti alesi, membri ai formatiunilor politice,
tot de la buget se mai dau bani partidelor. Politicienii evita in general discutiile pe aceasta tema, pentru ca nu dau tocmai bine la contribuabili. Oamenii trebuia insa sa stie ca politica se face in primul rind pe banii lor si mai putin pe cei ai oamenilor implicati in aceasta activitate.
Parlamentari de 50 de miliarde
Pe linga banii incasati de la buget drept subventie, tot de la buget sint suportate si indemnizatiile parlamentarilor, ale primarilor, consilierilor judeteni sau locali.
Numai in mandatul 2000 - 2004
cei 10 senatori si deputati de Botosani ne-au costat circa
50 miliarde lei vechi, bani in care sint incluse toate cheltuielile cu acestia, de la indemnizatie si pina la carburanti.
Aproape
20 miliarde lei vechi este suma care se cheltuie anual la Botosani numai
pentru plata indemnizatiilor consilierilor. Conform statutului alesilor locali, acestia au dreptul sa primeasca o recompensa egala cu maxim 5% din salariul presedintelui Consiliului Judetean sau al primarului pentru fiecare sedinta ordinara de plen si tot in acelasi cuantum pentru sedintele de comisii la care participa, dar care intr-o luna nu pot fi mai multe decit doua.
Cum tot consilierii sint cei care adopta regulamentul de functionare al deliberativului judetean, respectiv a celor locale, ei practic isi favorizeaza acordarea banilor in limita maxima prevazuta de lege. Ei sint cei care decid in cite sedinte de comisie sa se intruneasca si tot ei adopta bugetele autoritatilor unde sint alesi si in care isi prevad si fondurile necesare achitarii indemnizatiilor.
Un consilier judetean incaseaza 2,6 milioane de lei vechi pentru o singura sedinta, in timp ce Primaria Botosani cheltuie lunar cu fiecare consilier in jur de 6 milioane lei vechi, bani in care sint incluse si darile la stat.
Retributiile de care acestia au parte nu se justifica in general prin activitatea pe care o depun. In majoritatea cazurilor consilierii nu fac altceva decit sa voteze proiecte de hotariri intocmite de functionarii publici din CJ si primarii. Putini sint cei care formuleaza amendamente si mai putini cei care initiaza proiecte de hotariri. Sefii partidelor recunosc ca plata indemnizatiilor este mai mult o practica romaneasca.
Dorin Ciustea, vicepresedinte Consiliul Judetean :
« Din cite stiu in majoritatea tarilor occidentale activitatea consilierilor nu este retribuita de nici un fel »
Ce e valabil in Europa nu este insa si in Romania. Mai ales cind e vorba de bani pentru partide si oameni politici.
Stefan Tarca, consilier judetean PSD :
« Sint forme diferite, e mult de povestit. Sint situatii in Europa in care cind devine ales este si lucrator in institutia respectiva »
Dorin Ciustea, vicepresedinte Consiliul Judetean :
“Avind in vedere nivelul retributiilor din Romania si nivelul de salarizare, cred totusi ca un consilier sa aiba o prestatie cit de cit acceptabila si sa prezinte bine in fata electoratului trebuie sa primeasca o indemnizatie. Deocamdata … ”
Alti consilieri cred insa ca nici nu trebuie vorbit prea mult despre banii pe care ii primesc
Viorel Alexandru, consilier judetean PD :
“ Indemnizatiile care se incaseaza de catre consilieri sint indemnizatii modice, nici nu trebuie tapat pe acest aspect “
Totusi ...
“E o idee care ar trebui luata in calaul, ca toti alesii locali sa nu primeasca indemnizatie pentru aceasta activitate in folosul comunitatii”
Sedii cumparate pe nimic
Ca si cum nu ar fi de ajuns, dupa subventie si indemnizatii, partidele au inceput sa isi cumpere si cladirile in care functioneaza la preturi derizorii, sfidatoare chiar pentru oameni care platesc decenii rate la banca pentru achizitionarea unei locuinte.
Beneficiind de prevederile unei legi aprobate in 2003 si cu largul concurs al Consiliului Local, acolo unde aveau reprezentanti, unele organizatii de partid si-au achizitionat cladiri din patrimoniul municipalitatii mult sub pretul pietei.
Tranzactiile au inceput in 2004 cu PSD. Profitind de faptul ca detineau conducerea Primariei si majoritatea in Consiliu, dupa intrarea in vigoare a amintitului act normativ,
social-democratii au capatat intreaga cladire a fostei
Case a Casatoriilor, unde la inceput aveau doar citeva birouri. Ei
au platit numai 505 milioane lei vechi pentru o cladire cu suprafata de 252,9 metri patrati aflata in zona zero a municipiului, unde si un apartament cu doua camere se vinde cu un prêt mai mare. Date fiind prevederile legale, care permit cumpararea unui sediu si pentru filiala municipiu, PSD-istii au devenit proprietari, contra unei sume de peste 100 milioane lei vechi, si peste un spatiu din Centrul Vechi.
PNTCD a achizitionat cu
47,5 milioane lei vechi o cladire de linga Biblioteca Judeteana.
Dupa ce dobindesc imobile la "superoferta" partidele achita si un impozit asemanator. Daca persoanele fizice sint nevoite sa plateasca in functie de suprafata construita, formatiunile politice sint impozitate anual doar cu 1,05% din valoarea cladirii de la data tranzactiei. Cum in acte aceasta este foarte redusa si ceea ce se da la stat este pe masura. Astfel, PSD-istii ajung sa plateasca anual pentru fosta Casa a Casatoriilor ceva peste un salariu minim pe economie.
Consiliul Local si-a dat acceptul si pentru vinzarea cladiiri din strada Teatrului catre PNL pentru 250 milioane lei vechi.
Desi avea datorii de sute de milioane pentru imobilul din bulevardul Mihai Eminescu,
Partidului Democrat i-a fost repartizat de catre
consiliu fosta cladire a Trezoreriei din zona 0 a municipiului.
Investigatie realizata in aprilie 2007