Dosarul de amploare instrumentat de DNA Suceava cu privire la jocurile de noroc scoate la iveală un domeniu în care se fac anual la Botoșani milioane de euro, dar în care, pe hârtie, patronii câștigă extrem de puțin. Iar asta reiese din datele financiare ale companiilor din domeniu.
Printre locațiile pentru care procurorii anticorupție au cerut încuviințarea de a efectua percheziții se regăsesc și două puncte de lucru ale SC K R Games SRL din Suceava, unde s-ar fi exploatat aparate de joc fără respectarea legislației din domeniu. Agentul economic în cauză își are sediul central în municipiul Botoșani, fiind controlat de Robert Duduc. Cu doar 16 salariați, firma în cauză a reușit să atingă anul trecut o cifră de afaceri de 19,5 milioane de lei și să ocupe astfel locul 42 pe județ, situându-se în fața unor companii de prestigiu precum Conted, Indor, Urban Serv, Anca Farm, Italpant, Conrec, Summer Conf, Prodalcom, Elsaco Solutions, Condacia, Casa Pâinii, Aquaterm, Five Continents. Când este vorba de profit, societatea comercială în cauză nu mai prinde nici măcar primele 200 de locuri din Botoșani. La o asemenea cifră de afaceri, SC K R Games SRL a înregistrat un profit de numai 219.066 lei.
Dar firma menționată măcar a raportat profit. Ei bine, SC DV Consulting SRL, care ar fi administrată în fapt de Viorel Dănuță, a terminat anul trecut cu o pierdere de 16.636 de lei la o cifră de afaceri de 3,1 milioane de lei. Procurorii DNA au cerut efectuarea de percheziții la aproape 20 de puncte de lucru din Botoșani, Fălticeni, Suceava, Târgu Neamț deoarece aveau indicii despre faptul că se exploatează mai multe aparate de joc decât cele declarate.
CITEȘTE ȘI:
O cifră de afaceri tot de 3,1 milioane de lei a înregistrat anul precedent și SC Panayotiss SRL, firmă controlată de omul de afaceri Costel Calistru, a cărei profit s-a ridicat la numai 242.324 lei. Iar acesta este unul dintre principalii beneficiari ai serviciilor prestate de Ioan Teodorescu, inspectorul de la Oficiul Național pentru Jocuri de Noroc (ONJN) reținut de DNA în noaptea de sâmbătă spre duminică.
Mai exact, funcționarul botoșănean l-ar fi anunțat pe Costel Calistru în privința controalelor ce urmau să aibă loc în județul Botoșani. În urma atenționărilor primite, omul de afaceri și-ar fi închis locațiile unde deținea aparate tip slot – machine fără licență sau fără autorizație de exploatare, evitând astfel ca, la efectuarea controlului, să fie depistate nereguli și aplicate sancțiuni.
La aceeași dată, prin intermediul lui Costel Calistru, funcționarul de la ONJN ar fi transmis aceleași informații și lui Costică Țîncu. Ulterior, urmare a unui control, Costel Calistru i-ar fi sugerat acestuia din urmă să-i dea o sumă de bani lui Ioan Teodorescu în schimbul neaplicării sancțiunilor contravenționale care s-ar fi impus ca urmare a constatării neregulilor depistate, sugestie pe care Costică Țîncu și-ar fi însușit-o și i-ar fi dat o sumă de bani funcționarului public.
În octombrie 2014, Ioan Teodorescu l-ar fi consiliat pe Costel Calistru cu privire la ceea ce trebuie să întreprindă pentru a evita aplicarea unei amenzi contravenționale prevăzută de legislația în domeniul jocurilor de noroc.
Consilierea acordată de funcționar ar fi avut loc în exercitarea atribuțiilor de serviciu, cu scopul de a acoperi săvârșirea unei contravenții constând în omisiunea anunțării ONJN, în termen de 5 zile, cu privire la achiziționarea a cinci aparate tip slot – machine noi.
Astfel, firma controlată de Costel Calistru ar fi evitat amenda și confiscarea aparatelor nedeclarate.
Procurorii DNA au cerut încuviințarea pentru efectuarea de percheziții și în aproximativ 20 de locații unde SC Trans Expres SRL opera aparate de joc. Firma în cauză, care mai are însă și activități hoteliere și de restaurante, a avut anul trecut o cifră de afaceri de 5,1 milioane de lei, în timp ce profitul brut s-a ridicat la doar 65.975 de lei.
Pe 25 iunie 2014, Ioan Teodorescu, cu ocazia unui control efectuat la una din locațiile unde firmele controlate de Viorel Dănuță exploatau aparate de joc tip slot-machine, ar fi constatat săvârșirea unei fapte prevăzute de legea penală. În loc să sesizeze organele de urmărire penală, inspectorul ONJN l-ar fi învățat pe patron să încheie în fals, cu proprietarul barului unde au fost constatate neregulile, un contract de închiriere antedatat, astfel încât neregulile constatate să nu mai fie de natură penală ci contravențională, ajutor care ar fi avut drept rezultat împiedicarea cercetărilor într-o cauză penală.
Acest lucru s-ar fi și întâmplat ulterior, când Ioan Teodorescu și Viorel Dănuță l-ar fi determinat pe Claudiu Bălăucă, în calitate de reprezentant al firmei respective, să încheie documentul.
Pentru acest „ajutor” inspectorul ONJN ar fi primit suma de 1.000 lei.
CITEȘTE ȘI:
De la Finul pentru... Nașul! Încă un fost comisar de la Gardă în caracatița jocurilor de noroc
Numai la cele patru firme trecute în revistă și la care DNA a cerut efectuarea de percheziții cifra de afaceri se ridică la 30,9 milioane de lei, adică echivalentul a 6,8 milioane de euro. În același timp, profitul abia trece de 500.000 de lei, deci în jur de 110.000 de euro
Astfel încep să prindă contur informațiile din dosar privitoare la implementarea unui soft prin care câștigurile firmelor erau semnificativ diminuate, veniturile înregistrate pe hârtie scădeau considerabil și implicit dările la stat. Iar la micșorarea sumelor datorate statului a contribuit și exploatarea neautorizată a unor aparate. Practic, acestea nu existau în evidența ONJN, iar câștigurile de pe urma lor nu erau impozitate de stat.
Nereguli prin Piața Centrală: Șoferi pe legea lor și mizerie
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 14, 2024
Declarația zilei 14 noiembrie 2024
Oana Sava
Nov 14, 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 14, 2024