Împărţirea banilor de la bugetul de stat nu presupune doar o atribuire exagerată de fonduri către primăriile conduse de membri ai PNL şi PDL. O analiză atentă a modului de repartizare a banilor în şedinţa Consiliului Judeţean de săptămîna trecută scoate la iveală o coincidenţă cel puţin stranie. Astfel, primarii care beneficiază de cele mai mari fonduri sunt cercetaţi de procurori sau ori încă mai au la Poliţie deschise dosare în care sunt cercetaţi de Serviciul de Investigare a Fraudelor.
Dosar penal = bani mulţi de la CJ
Elocventă este situaţia distribuirii banilor colectaţi din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale. La acest capitol cea mai mare sumă a fost alocată comunei Ştiubeni conduse de
Sebastian Merticariu (foto dreapta), 450.000 de lei.
Pe poziţia a doua se află comuna Manoleasa, cu 380.000 de lei, care este urmată de alte trei localităţi cărora li s-a dat cîte 250.000 de lei. Printre acestea se regăseşte şi Mihai Eminescu. Ei bine, toate aceste localităţi, care au primit cele mai mari fonduri, sunt conduse de primari care au dosare la Poliţie sau Parchet. Ele se regăsesc şi în topul repartizării de fonduri şi la celelalte capitole bugetare. Astfel, Mihai Eminescu se situează pe poziţia secundă, cu 250.000 de lei, în clasamentul sumelor atribuite primăriilor pentru lucrări la drumuri. În primele 17 localităţi se regăseşte din nou Manoleasa, dar şi Santa Mare, o altă comună condusă de un primar care la rîndul său a fost cercetat de Parchet. În ceea ce priveşte alocările din impozitul pe venit, Primăria Mihai Eminescu este cea mai finanţată dintre toate administraţiile locale, cu o sumă de 200.000 de lei.
Primarii penali de comune - mai mulţi bani decît oraşele
Localităţile conduse de primari care au fost sau încă mai sunt anchetaţi pentru posibile fraude nu doar că se află printre cele mai finanţate comune din judeţ. Unele dintre ele au primit chiar mai mulţi bani decît anumite oraşe. Mai concret, la sumele distribuite din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale, Ştiubeni a primit fonduri mai mari decît Darabani şi de trei ori peste ceea ce s-a alocat centrele urbane Bucecea şi Ştefăneşti. Acest lucru nu constituie însă o excepţie. La capitolul fondurilor colectate din impozitul pe venit, comuna Mihai Eminescu a primit tot atîţia bani cît primăriile Săveni şi Flămînzi şi considerabil peste ceea ce s-a repartizat oraşelor Darabani, Ştefăneşti şi Bucecea.
Dosar pentru afacere liberală la Santa Mare
Primarul de Santa Mare a fost cercetat de procurori pentru plăţi fictive de peste 320.000 lei într-o afacere de sorginte liberală.
Atît
primarul Viorel Relinschi (foto dreapta), cît şi Gheorghe Iavorenciuc, cel care controlează firma beneficiară a fondurilor, sînt membri PNL. Lucrările, în valoare de 1,5 milioane de lei vizau iluminatul public din comună, iar firma care le-ar fi executat este Eco Energy Engineering SRL. Interesant este că, deşi contractul este unul din cele mai mari din istoria comunei, primarul, atunci cînd a fost întrebat despre afacere, nu îşi mai amintea numele societăţii.
„Am avut o verificare, în urma unei reclamaţii, dar nu s-a constatat nici o pagubă. Nu este încă stabilit nimic. Din câte ştiu eu, nu s-a găsit nimic în neregulă. Era vorba de nişte lucrări de iluminat de mai demult. Nu mai ştiu cu ce firmă au fost făcute”, a declarat
primarul de Santa Mare în luna aprilie a anului precedent, cînd
Botoşăneanul.ro a făcut public cazul.
Abuz în serviciu, fals în declaraţii, abuz în serviciu contra intereselor publice
La finele anului 2009 primarul comunei Mihai Eminescu, a fost trimis în judecată, alături de fostul secretar Mircea Onofrei, pentru savîrşirea infracţiunilor de abuz în serviciu contra intereselor personale, abuz în serviciu contra intereselor publice, fals intelectual şi uz de fals.
„În calitate de primar, preşedinte al comisiei locale de fond funciar şi respectiv de secretar, cei doi au cauzat prejudiciu părţii vătămate, Chiriac V. Zorel, căruia nu i-au reconstituit dreptul de proprietate asupra unei suprafeţe de 0,64 hectare, atribuind suprafaţa lui Nechifor T. Neculai şi prin intermediul acestuia au valorificat terenul copiilor învinuitului Gireadă Dumitru Verginel”, se arăta în
rechizitoriul întocmit de procurorii Parchetului de pe lîngă Tribunalul Botoşani. În plus, anul precedent acesta s-a ales şi cu un dosar pentru fals intelectual şi uz de fals. Acesta a fost deschis după ce un botoşănean, într-un litigiu, a constatat că există două hotărîri emise de administraţia din comună pentru aceeaşi suprafaţă de teren.
Şi
primarul de Manoleasa, Mircea Mihai (foto dreapta), a fost trimis în judecată pentru fals în declaraţii. Aceasta după ce în 2009, în vederea obţinerii de subvenţii pentru păşunea comunală, a trimis Agenţiei de Plăţi şi Intervenţii în Agricultură un document precum că nu există alte contracte pentru terenul în cauză, deşi acest lucru nu ar fi fost adevărat.
În fine, primarul de Ştiubeni este anchetat pentru abuz în serviciu contra intereselor publice în deja celebra afacere cu firma Dany Ema. Societatea de construcţii care a prosperat pe vremea guvernării liberalilor, iar după plecarea acestora de la putere a intrat în faliment, a vîndut un camion cu circa 200.000 de euro fără să fi livrat şi documente originale pe maşină. Primăria condusă de Sebastian Merticariu a efectuat plăţile în baza unor fotocopii.
Primarii penali vin din Colegiul lui Ţurcanu, care s-a zbătut pentru banii lor
Coincidenţă sau nu, toţi cei patru primari menţionaţi sunt liberali şi au beneficiat de cele mai mari fonduri după negocierile purtate de preşedintele PNL Botoşani Florin Ţurcanu, care tocmai a fost la rîndul său trimis în judecată de procurorii Parchetului de pe lîngă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie pentru fals intelectual şi uz de fals.
Acesta este acuzat că a exclus din partid mai mulţi membri, pe care ulterior i-a lăsat şi fără mandatele de aleşi locali, prin falsificarea anumitor documente interne. Ei bine, şirul coincidenţelor continuă cu faptul că trei din cele patru localităţi conduse de liberali cu probleme penale, Manoleasa, Mihai Eminescu şi Santa Mare, fac parte din Colegiul Săveni, cel pe care Florin Ţurcanu a fost ales deputat. De altfel, pe toate cele trei capitole bugetare la care săptămîna trecută CJ a împărţit banii în urma negocierilor purtate de acesta cu PDL-iştii, în topul celor mai finanţate localităţi cele mai multe provin din Colegiul Săveni. Opt din primele 17 primării beneficiare ai celor mai mari fonduri pentru drumuri, cinci din cele zece din clasamentul banilor acordaţi din TVA pentru echilibrarea bugetelor locale şi cinci din cele 12 din topul sumelor date din impozitul pe venit sunt parte integrantă a Colegiului Săveni.
Sergiu BĂLĂŞCĂU