Cîteva sute de milioane de lei vechi, majoritatea de la stat şi în unele cazuri fără bătăile de cap aferente returnării unor credite. Financiar vorbind, cam acesta este portretul femeilor cu statut de ales la Consiliul Judeţean. Declaraţiile de avere ale acestora dovedesc că implicarea în politică înseamnă de cele mai multe ori şi mai mulţi bani. De altfel, o bună parte a reprezentantelor sexului frumos din rîndul consilierilor judeţeni cîştigă bani frumoşi de pe urma unor funcţii obţinute politic.
NUME |
PARTID |
VENITURI |
Ada Macovei
|
PDL
|
70.333 lei
|
Cătălina Lupaşcu
|
PNL |
65.088 lei
|
Rodica Huţuleac
|
PDL |
50.860 lei
|
Violeta Teslaru
|
PSD
|
29.963 lei
|
Roxana Marandiuc
|
PNL |
23.375 lei
|
Georgeta Creţu
|
PSD |
18.000 lei
|
Maria Paraschiv
|
PSD |
18.000 lei
|
* Sumele sînt exprimate în RON, sînt aferente anului 2009 şi nu includ alocaţiile pentru copii sau pensiile alimentare.
Ada Macovei, o femeie de multe milioane
Democrat-liberala Ada Macovei a făcut anul trecut cei mulţi bani dintre femeile din CJ. Cel puţin aşa reiese din declaraţiile de avere.
Funcţia de inspector şcolar general, pentru care a primit o retribuţie totală de 32.133 lei nu a oprit-o să mai desfăşoare o mulţime de alte activităţi. Ea a avut timp să mai activeze şi să beneficieze de diverse sume de bani ca membru al consiliului consultativ de la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă (544 lei), ca asociat unic la firma Eduproex (4.728 lei) şi să-şi îndeplinească şi mandatul de consilier judeţean (7.988 lei). Membru neindemnizat al consiliului de administraţie al Orchestrei Rapsozii Botoşanilor, şefa Educaţiei şi-a găsit timp şi pentru un post de consilier la cabinetul parlamentar al deputatului PDL Cătălin Buhăianu, de unde a primit anul precedent 24.940 de lei.
„Mi-a fost şefă de cabinet. Nu mai este de două-trei luni fiindcă a devenit manager la un proiect şi n-are voie să mai ocupe şi alte posturi pe cartea de muncă”, ne-a declarat
parlamentarul democrat-liberal. Acesta susţine că a colaborat cu Ada Macovei încă de cînd a intrat în Legislativ, adică pe o perioadă de aproape şase ani de zile.
Cătălina Lupaşcu ia bani şi de la Neamţ
În imediata apropiere a şefei Inspectoratului Şcolar Judeţean se află o altă femeie cu statut de consilier judeţean şi activitate în învăţămînt.
Cătălina Lupaşcu a cîştigat anul trecut bani de la Casa Corpului Didactic Botoşani, unde a ocupat funcţia de director (32.095 lei), dar şi de la instituţia similară din judeţul Neamţ. Aici ar fi fost expert în baze de date în cadrul unui proiect, ipostază în care este plătită.
„Proiectul se încheie cred că luna viitoare, nu am primit decît o mică parte din ceea ce mi se cuvinea, cu siguranţă la finalizarea proiectului voi primi şi diferenţa de bani”, a afirmat
vicepreşedintele CJ. Aţi 16.100 de lei i-a cîştigat de la Centrul Judeţean de Resurse şi de Asistenţă Educaţională (CJRAE).
„Este salariul meu de profesor pe perioada cît am fost la Centrul Judeţean de Resurse, din aprilie, de cînd am plecat de la Casa Corpului Didactic, pînă în decembrie, cînd am venit la Consiliul Judeţean”, ne-a explicat
Cătălina Lupaşcu. La aceste venituri se mai adaugă cele de vicepreşedinte CJ (doar 3.733 lei, fiindcă a dobîndit postul spre sfîrşitul anului anterior), consilier judeţean (9.554 lei) şi consilier de cabinet parlamentar (1.512 lei). În prezent nu mai activează ca profesor sau psiholog nicăieri, avînd doar catedra rezervată la CJRAE.
„Mi-am dorit la un moment dat să îmi iau cîteva ore, dar nu mi-am dorit să încurc o şcoală”, ne-a spus
Cătălina Lupaşcu. Asemenea Adei Macovei, nu are bătăi de cap cu rambursarea vreunui împrumut bancar.
Rodica Huţuleac cîştigă mai bine ca bărbatul
Binişor peste jumătate de miliarde de lei vechi a făcut anul precedent şi lidera femeilor democrat-liberale din Botoşani. În ciuda mult clamatelor reduceri salariale la bugetari, leafa de director general al Casei de Asigurări de Sănătate i-a adus Rodicăi Huţuleac 50.860 de lei. Alţi 8.197 de lei i-a primit drept indemnizaţie de consilier judeţean, în timp ce 1.905 lei i-a adunat de la SC Medical Corp SRL, astfel încît a reuşit să cîştige mai bine decît soţul său, directorul sucursalei Dorohoi a SC Apa Grup SA. Totuşi, spre deosebire de Ada Macovei şi Cătălina Lupaşcu, Rodica Huţuleac, posesoare a două apartamente în Iaşi şi a unuia în Dorohoi, are contractat un credit de 32.000 de euro şi a făcut o descoperire de card de 5.000 de euro.
Roxana ia bani de la Florin şi îi dă la partid
Între trio-ul Ada – Cătălina – Rodica şi celelalte femei din CJ există o adevărată prăpastie financiară. Social-democrata Violeta Teslaru, care ocupă poziţia a patra, a avut anul precedent venituri de 29.963 de lei, din care 1.602 lei reprezintă indemnizaţia de consilier judeţean, iar restul salariul de director de la Elsaco.
Faptul că nu ocupă o funcţie cu susţinere politică o depărtează astfel, din punct de vedere financiar, de celelalte trei colege menţionate. Venitul de la cabinetul deputatului Florin Ţurcanu a constituit principala sursă de cîştig pentru Roxana Marandiuc, în calitatea de expert parlamentar ea primind 16.065 de lei. La aceşti bani se adaugă alţi 7.310 lei de la Consiliul Judeţean. Ea este însă şi membră a Autorităţii Teritoriale de Ordine Publică, organism care nu adoptă vreo hotărîre pe care să o aplice cineva, dar a cărui componenţi ridică lunar cîteva milioane bune de lei vechi. Cum Roxana a devenit membru ATOP abia pe 30 noiembrie, iar în declaraţiile de avere trebuie specificate veniturile obţinute în ultimul an fiscal încheiat, 2009 în cazul nostru, nu apare nici un leu de pe urma acestei calităţi. Şi mai interesant este faptul că, potrivit rapoartelor financiare depuse de PNL, anul trecut Marandiuc a cotizat la liberali cu 9.144 de lei, ceea ce înseamnă că aproximativ o treime din banii pe care i-a făcut au ajuns la partid.
Georgeta şi Maria, aceeaşi bani, aceeaşi bancă la împrumut
Clasamentul financiar al femeilor din Consiliul Judeţean este încheiat de social-democrate. Georgeta Creţu şi Maria Paraschiv au avut fiecare venituri de 18.000 de lei. Prima ca jurist şi coordonator al Centrului de Studii „Danubius” Botoşani, iar lidera Sindicatului Judeţean al Pensionarilor ca pensionară, consilier judeţean şi membru al consiliului de administraţie de la CAS. Şi pentru ca asemănarea financiară să fie una aproape completă, ambele au contractate credite la BCR.
Sergiu BĂLĂŞCĂU