După întâmplarea de zilele trecute, când starețul Mănăstirii Sihăstria Voronei a fost la un pas de a fi escrocat de o persoană care, pentru a obține bani, a falsificat o serie de acte, preotul implicat fără voia sa în poveste a revenit cu un nou îndemn: Atenție cum facem milostenie!
Biserica ”Sf. Vasile cel Mare” din municipiul Botoșani a preluat, pe pagina de socializare a locașului de cult, cuvintele preotului Ioan Chirvasă.
Amintim că, joi, preotul a dezvăluit o întâmplare în care a fost implicat fără voia sa, și anume că la Mănăstirea Sihăstria Voronei a ajuns o persoană care, pe baza unor hârtii ce purtau semnătura sa, a solicitat ajutor călugărilor. Numai că, spune pr. Ioan Chirvasă, nu a semnat nicio adeverință pentru persoana în cauză, pe care de altfel nici nu o cunoaște.
Preotul a revenit, specificând de data aceasta de ce milostenia este un act care presupune asumare, dar și responsabilitate.
”Milostenie, dar cum?”, spune pr. Ioan Chirvasă, motivând că întâmplarea ”legată de acei escroci îmi sugerează tema mesajului de astăzi și anume: Milostenia”.
Astfel, spune preotul, faptul că în societatea noastră apar asemenea rețele de impostori este ”o lucrare demonică ce urmărește două scopuri: 1) să râdă de noi vrăjmașul că suntem naivi și ,2) să nu mai facem milostenie, pentru că nu știm cui dăm”.
Soluția pentru a nu cădea pradă acestor rețele este să nu oferim ”la întâmplare”.
”Adică să dăm spre folos, nu spre încurajarea lenei și a minciunii. Prin urmare, îndemnul: ”Dă oricui și nu judeca!” nu prea mai e actual. Noi nu judecăm o persoană, ci o situație care trebuie corectată”,
preot Ioan Chirvasă
Iar preotul este și mai categoric: trebuie regândită milostenia, pentru a nu-și pierde sensul. Mai ales că sunt mulți și multe situații unde trebuie să intervenim și să arătăm dărnicia creștină.
”Mă refer la: copii, care trebuie hrăniți, încălțați, îmbrăcați, spălați și educați, apoi, vârstnici singuri și cu pensii mici, apoi, copii de la țară din familii mai nevoiașe, ce trebuie să fie ajutați pentru a studia la licee sau facultăți din oraș, apoi, oameni ai străzii ce trebuie igienizați și integrați în societate, apoi diferite cazuri reale de boală, unde iarăși este necesar ajutorul nostru etc.”,
preot Ioan Chirvasă
Biserica este foarte implicată din punct de vedere social-filantropic, intervenind în cămine de bătrâni, centre pentru copii, centre de zi, fundații umanitare, centre medicale și chiar spitale.
”Bine ar fi ca enoriașii să se alăture preoților parohi pentru susținerea acestor activități iar când fac o milostenie mai serioasă să cerceteze puțin cazul. Trebuie să facem treaba la modul serios, nu de formă”,
preot Ioan Chirvasă
La final, preotul mai sesizează o problemă și îi îndeamnă pe creștini să nu încurajeze nici astfel de practici.
”Nu are nimeni binecuvântarea să se plimbe în timpul Sf. Liturghii, printre oameni, pentru a primi milostenie. Vă rugăm să nu încurajați o asemenea practică. Așadar, dragii mei, milostenia se face cu inima, dar și cu mintea, și într-un mod organizat sau personal, dar mereu, disciplinat”,
preot Ioan Chirvasă
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
ACUM: USR-iștii de la Botoșani, de la extaz la agonie – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Curg voturile din secțiile de la Botoșani pentru Călin Georgescu, numărătoarea pe final
Redacția Botoșăneanul
Nov 24, 2024
Și totuși… Ciucă a câștigat un oraș din județ
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Rezultate bombă la Botoșani, candidatul “fantomă” începe să câștige secții
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024