Datoriile la furnizorii de alimente a Spitalului Judeţean, pot reduce cantitativ şi calitativ raţiile pacienţilor la hrană. Pentru a evita acestă situaţie conducerea spitalului doreşte să externaliezeze blocul alimentar al unităţii sanitare. Practic, se doreşte ca masă să fie asigurată de o firmă privată. În această iarnă bolnavii spitalului, au rămas fără carne din cauza datoriilor neachitate la furnizori.
Decizia de privatizare a blocului alimentar de la Spitalul Judeţean a fost luată de la începutul acestei luni, iar conducerea unităţii caută şi în momentul de faţă investitori disponibili care să poată susţine financiar un sector atât de important pentru unitatea sanitară. Procesul de externalizare presupune preluarea activităţii desfăşurate de cantina spitalului de către un agent economic.
Odată cu privatizarea blocului alimentar conducerea spitalului speră să scape de cheltuielile cu personalul, aprovizionarea şi întreţinerea cantinei, preferând în schimb să plătească agentului economic suma aferenta raţiilor necesare tuturor bolnavilor din spital. În condiţiile actuale, cu sumele de bani pe care spitalul le cheltuie cu întreţinerea cantinei, dar şi cu datoriile la furnizori, raţiile bolnavilor ar putea fi reduse drastic
Şi Penitenciarul Botoşani a încercat să externalizeze blocul alimentar apelând la o firmă de cattering din Suceava, însă proiectul a eşuat, după mai puţin de un an de la iniţiere.