Guvernul Ponta a început să lucreze la planul mini-recensământului populaţiei României, care are ca scop reactualizarea listelor electorale, aşa cum au cerut judecătorii Curţii Constituţionale, pentru a putea valida sau invalida referendumul pentru demiterea preşedintelui Traian Băsescu.
De la comună, oraş şi până la judeţ, toate autorităţile locale trebuie să demareze aceste verificări, începând de săptămâna viitoare. Pentru asta, vor fi mobilizaţi de la directori de şcoală şi cadre didactice, până la poliţişti. Nu se ştie, deocamdată, câţi bani va costa această operaţiune.
Ministrul Administraţiei, Victor Paul Dobre, a explicat, într-un interviu pentru
Gândul, cum va decurge acest proces şi cum vor bate primarii la uşa cetăţenilor. De asemenea, Dobre a lămurit problema românilor din străinătate, despre care iniţial s-a înţeles că ar risca să fie scoşi de pe listele electorale: sunt două tipuri de „stranieri”, unii rămân, alţii ies de pe liste.
Luni sau marţi, Guvernul va emite un act normativ prin care va explica în amănunt atribuţiile fiecărei autorităţi. Până pe 23-24 august, datele din teritoriu trebuie adunate şi trimise la Bucureşti, la Direcţia Generală de Evidenţă a Persoanelor de la Ministerul de Interne. Pe 31 august, aceste date trebuie să ajungă pe masa celor 9 judecători de la Curtea Constituţională, care vor lua, tot atunci, şi nu pe 12 septembrie cum stabiliseră iniţial, o decizie privind referendumul pentru demiterea lui Traian Băsescu.