Construcţia a 1.044 de locuinţe promise de primarul Ovidiu Portariuc în campania electorală şi întărită ulterior de deputatul Andrei Dolineaschi, care anunţa garsoniere mai ieftine decât un Logan – 7.000 de euro – devine pe zi ce trece o utopie. Dacă mai existau ceva speranţe pentru îndeplinirea uneia dintre cele mai mari făgăduieli electorale ale edilului şef, un document oficial al Ministerului Apărării Naţionale (MApN) la risipeşte.
În singurul act oficial al MApN făcut public se taie 30 de hectare din ceea ce se tot promite că s-ar da
După cum v-am informat la timpul respectiv, la începutul lunii septembrie
deputatul Cristian Roman a trimis o
interpelare MApN prin care solicita informaţii despre transferul
terenurilor Armatei pe care
Ovidiu Portariuc îl anunţa încă de când era candidat la funcţia de primar. Nesatisfăcut de răspunsul primit, fostul prefect şi-a repetat demersul pe 1 octombrie, când a solicitat precizări clare ministerului de resort. A doua oară
MApN a dat date mai concrete.
„În ceea ce priveşte suprafaţa de teren care face, în prezent, obiectul transmiterii, precizăm că, o reanalizare prin prisma nevoilor de apărare, a făcut ca o suprafaţă de 30 ha, din întregul teren, să fie menţinută în domeniul public al statului şi administrarea Ministerului Apărării Naţionale. Ca urmare, doar o parte a imobilului în cauză a devenit disponibilă şi se poate transfera în domeniul public al municipiului Botoşani şi în administrarea Consiliului Local al municipiului Botoşani”, arată
ministrul Mircea Duşa pe 30 octombrie.
Este primul act oficial al
MApN privitor la pretinsul transfer de pământ făcut public după învestirea lui
Ovidiu Portariuc în funcţia de primar în care singura certitudine este că, dacă se mai cedează vreo suprafaţă, atunci aceasta va fi redusă cu 30 de hectare.
CLICK ŞI VEZI RĂSPUNSUL MApN
Proiectul de transfer se tot elaborează de vreo trei-patru ani
Cât ar mai rămâne nu este foarte clar. Primarul a vorbit în mai multe rânduri de
47 de hectare, iar deputatul
Andrei Dolineaschi de peste 70, care ar face obiectul transferului, ambii declarând însă în urmă cu exact o lună că i-au cerut premierului două lucruri pentru Botoşani: reabilitarea drumului Botoşani – Suceava şi transferul
terenurilor Armatei.
Culmea este că pe 20 septembrie 2013, în răspunsul trimis de
ministrul Mircea Duşa la prima interpelare a deputatului, se menţionează în final că:
„la această dată proiectul a fost elaborat conform celor precizate şi după definitivarea acestuia, urmează să parcurgă celelalte etape ale procesului legislativ”. Pretinsele
„celelalte etape ale procesului legislativ” nu au mai fost parcurse nici până astăzi,
Primăria Botoşani nu a primit nici o palmă din
terenurile Armatei. De altfel, când a cerut precizări suplimentare, deputatul Cristian Roman a transmis MApN tocmai că
„în urmă cu trei-patru ani răspunsul din partea MApN era exact acela pe care ni l-aţi oferit şi dvs., respectiv că urmează a fi adoptată o hotărâre de Guvern, după ce proiectul va parcurge toate etapele procesului legislativ”.
[[banner]]
Etapele unei ţepe electorale de proporţii
25 mai 2012, Ovidiu Portariuc şi Radu Mazăre toarnă un prim cancioc la viitorul cartier de locuinţe ieftine
„Sunt mândru că am un asemenea coleg în partid, iubit şi respectat de comunitatea pe care o conduce de atâta timp şi, dacă vreţi, este o garanţie reală că aceste locuinţe se pot realiza, nu e vorba de un proiect fictiv”, a afirmat
Ovidiu Portariuc.
VEZI ŞI:
Mazăre & Portariuc, cancioc la proiect de bloc, cu pupături şi gagici – VIDEO & FOTO
22 februarie 2013, Andrei Dolineaschi vorbeşte de transferul a peste 70 de hectare şi construcţia unor garsoniere cu preţuri începând de la 7.000 de euro.
„Un tânăr din municipiul Botoşani poate să achiziţioneze o garsonieră în preţuri cuprinse în 7-8.000 de euro până la 10.000 de euro, o locuinţă nouă cu utilităţile în locuinţă şi cu un confort care să respecte anumite norme”,Andrei Dolineaschi, preşedinte PSD Botoşani.
CITEŞTE ŞI:
Promisiunea anului vine de la PSD : garsoniere cu 7.000 de euro
29 mai 2013, Ovidiu Portariuc anunţă că MApN şi-a dat acordul pentru transferul a 47 de hectare
„Asta înseamnă că Botoşaniul poate din nou respira (…). Acest lucru ne obligă să începem cât mai repede lucrările acolo”,Ovidiu Portariuc.
Promisiune din Planul Portariuc pentru Botoşani
13 iulie 2013, Ovidiu Portariuc creşte suprafaţă de la 47 la 80 de hectare
Oraşul n-a primit nici un teren al Armatei, MApN şi-a dat de fapt un acord de principiu.
„Să nu credeţi că are cineva ceva cu Botoşaniul şi de asta ne-au lăsat pe noi… nu, pur şi simplu e mai uşor să faci hotărâre pe un teren de două hectare, de măsurat şi de inventariat şi de dat hotărârea faţă de un teren de aproape 80 de hectare”,Ovidiu Portariuc.
25 iulie 2013, Ovidiu Portariuc anunţă primele 100 de locuinţe
„S-a ajuns la o variantă favorabilă atât pentru Ministerul Apărării cât şi pentru Primăria Botoşani”,
Ovidiu Portariuc.
13 septembrie 2013, după ce dăduse terenul ca şi transferat,
Ovidiu Portariuc dă vina pe deputatul Cristian Roman pentru neefectuarea transferului fiindcă a depus în septembrie (după ce primarul anunţase de o mulţime de ori rezolvarea problemei) o interpelare la MApN.
4 noiembrie 2013, Ovidiu Portariuc anunţă că până la sfârşitul lunii Guvernul va adopta un act normativ privind transferul terenurilor.
Ne aflăm pe 26 noiembrie şi Executivul nu a aprobat nici o hotărâre în această privinţă. Mai nou însă, terenurile Armatei sunt afectate de alunecări.
CITEŞTE ŞI:
IAR vin terenurile armatei: Planuri cu prefect pentru locuinţe cu parc în mijloc