Județele din zonele de frontieră cu Republica Moldova și Ucraina au fost atenționate pentru identificarea rapidă a oricărei suspiciuni de holeră.
Ministerul Sănătății a transmis vineri, 24 iunie, noi informații despre vibrionul holeric descoperit în Republica Moldova.
Autoritățile române spun că tulpina de holeră izolată nu face parte din categoria celor care provoacă boala la om.
Însă Ministerul Sănătății din România supraveghează în mod curent bolile diareice acute în sezonul estival, iar județele din zonele de frontieră cu Republica Moldova și Ucraina au fost atenționate pentru identificarea rapidă a oricărei suspiciuni privind posibila contaminare.
”Referitor la informațiile apărute în presă, legate de izolarea vibrionului holeric în ape de îmbăiere din Republica Moldova în zona râului Nistru, Ministerul Sănătății din România precizează următoarele:
- Din cauza cazurilor care apar sporadic, Republica Moldova monitorizează apele de îmbăiere neamenajate pentru prezența vibrionului holeric.
- Tulpina izolată nu face parte din categoria celor care provoacă boală la om.
- Holera este o infecție care se transmite pe cale fecal-orală. Consumul accidental de apă contaminată din zone de îmbăiere neamenajate poate duce la infecție în țările unde există o circulație a acestei bacterii.
- În România nu s-au mai înregistrat cazuri de holeră în ultimii 30 de ani.
- Ministerul Sănătății, prin Institutul Național de Sănătate Publică, supraveghează în mod curent bolile diareice acute în sezonul estival, iar județele din zonele de frontieră cu Republica Moldova și Ucraina au fost atenționate pentru identificarea rapidă a oricărei suspiciuni de holeră”, a transmis Ministerul Sănătății.
Direcția de Sănătate Publică Botoșani reacționează la informația privind depistarea în probe de apă a vibrionului holeric în localitatea Vadul lui Vodă din Republica Moldova.
Astfel, oficialii de la DSP Botoșani, prin Compartimentul Supraveghere Epidemiologică și Control Boli Transmisibile, recomandă populației:
-să consume apa de băut numai din surse controlate (autorizate)
-să respecte regulile de igienă privind spălarea mâinilor precum și a regulilor privind igiena alimentelor înainte de consum, utilizând apa din surse controlate
-să evite scăldatul în bălți/lacuri a căror apă este necontrolată
-să se adreseze medicului de familie sau unei unități sanitare în cazul apariției vărsăturilor, scaunelor diareice, deshidratării și să evite automedicația
Liderul național votat de sute de botoșăneni deși s-a retras din cursă
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Bilete disponibile la meciul dintre FC Botoșani și Farul Constanța – PREȚURILE
Oana Sava
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Directoare cu concurs la spitalul orașului: NOTA obținută la examen
Oana Sava
Nov 26, 2024