Într-o conferinţă de presă susţinută miercuri la Guvern, ministrul Transporturilor, Anca Boagiu, a prezentat cazul firmei Politrans, care ar fi transportat pe ruta Botoşani-Cluj 6.050 de pensionari, conform cupoanelor decontate, deşi conform legii şi a capacităţii de transport putea efectua doar 4.290 călătorii.
"A fost înregistrată o fraudare cu astfel de cupoane de 1.760, ceea ce în lei înseamnă 49.000 lei. Acelaşi lucru a fost decoperit la o altă firmă care a fraudat cu 786 cupoane, ceea ce înseamnă peste 16.000 lei. Mai avem o altă firmă care a reuşit să fraudeze cu dublul capacităţii sale de transport, putea să transporte 2.760 pasageri şi a reuşit să deconteze cupoane ca şi cum ar fi avut o capacitate de transport de 6.185 persoane. Pornind de la aceste realităţi, am fost nevoiţi, ca minister care plăteşte aceste facilităţi către transportatori, să luăm această măsură care suntem convinşi că va conduce la reducerea fraudării prin acest sistem", a spus
ministrul. Declaraţiile sale au fost făcute în contextul anunţului de schimbare a modalităţii de decontare a biletelor pentru pensionarii şi veteranii de război.
Carduri în loc de legitimaţii
Aceştia vor primi legitimaţii de transport de tip card cu cip de memorie pentru călătoriile rutiere judeţene şi interjudeţene, iar firmele de transport vor fi obligate să echipeze vehiculele cu cititoare de carduri. Totodată, firmele de transport vor dota vehiculele cu aparate de marcat electronice, iar cititoarele de carduri trebuie să aibă posibilitatea de a transmite datele online. Cardurile vor fi nominale şi vor avea înscris codul numeric personal al fiecărui beneficiar. Cardul are valabilitatea de un an şi va stoca în memorie numărul de călătorii la care are dreptul beneficiarul, numărul de călătorii efectuate şi contravaloarea acestora. Cardul se reînnoieşte anual cu condiţia predării către emitent a celui deţinut. Beneficiarii cardurilor sunt pensionarii, veteranii de război şi văduvele de război care au dreptul la şase călătorii simple pe an cu o reducere de 50%.