Andreea Păstârnac a oferit în cadrul vizitei de la Botoșani detalii amănunțite cu privire la campania pe care a demarat-o și care și-a luat startul în ziua de 9 august 2017.
Ministrul românilor de pretutindeni a lansat la Botoșani campania națională de informare a cetățenilor români care doresc să revină în țară sau invers, să plece la muncă în străinătate.
”Pentru prima oară avem aici într-un grup de lucru care a fost constituit în urmă cu o săptămână și apoi a fost lansat în ședința de Guvern de săptămâna trecută, alături de Ministerul Afacerilor Interne, Ministerul Muncii și Justiției Sociale, Ministerul Afacerilor Externe”,
Andreea Păstârnac, ministrul românilor de pretutindeni
Oficialul a declarat că există o serie de măsuri ce sunt pregătite pentru românii care vor să vină acasă, dar și oferte tentante pe piața forței de muncă.
”Dorim ca prin campaniile reunite realizate de toate ministerele care ne însoțesc să oferim un set de informații cât mai corect, credibil și accesibil care să crească gradul de conștientizare a celor care doresc să plece în străinătate, cu privire la riscurile care pot apărea”,
Andreea Păstârnac, ministrul românilor de pretutindeni
Practic, prin această campanie acest minister dorește ca românii să fie conștienți și de riscurile la care se supun precum și de drepturile de care beneficiază în țările membre ale Uniunii Europene.
Iar botoșănenii care pleacă peste hotare, chiar dacă sunt încântați de salariile oferite în Italia, Spania sau Anglia, ar trebui să fie conștienți și de cheltuielile pe care le implică șederea într-o altă țară: chirie, mâncare, servicii, etc.
”Viața într-un stat membru, viața în străinătate implică toate cheltuielile. Și de multe ori, dacă ne uităm la acest lucru vedem că de fapt, acest salariu care aparent este foarte mare, corespunde în momentul care se scad cheltuielile zilnice, unui salariu din România, din foarte multe sectoare. Astăzi, pe piața muncii de acasă se găsesc extrem de multe oferte și e foarte important ca în momentul în care ai dobândit o experiență, poți reveni pe piața muncii de acasă”,
Andreea Păstârnac, ministrul românilor de pretutindeni
Scopul campaniei este în primul rând de informare a mediului de lucru, condițiilor de trai și a riscurilor legate de munca ilegală și traficul de forță de muncă din țările UE, în special Italia, Spania sau Marea Britanie, țări unde există cele mai mari comunități de români.
1 milion 300 de mii de români se află la muncă în Italia
și
1 milion 117 de mii de români se află în Spania.
Zeci de sancțiuni și mai multe permise reținute de polițiștii botoșăneni în ultimele 24 de ore
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Broască prețioasă confiscată de la un botoșănean care va fi cercetat penal
Gabriela Erdic
Jan 17, 2025
CLIPUL ZILEI: Alexandru Cîmpanu a revenit la FC Botoșani și a ales un număr complicat pe tricou
Redacția Botoșăneanul
Jan 17, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile