Ministrul Sănătăţii a criticat vineri, în cadrul unei conferinţe de presă autorităţile locale din Botoşani pentru foarte redusa implicare financiară la spitalele pe care le-au preluat în urmă cu un an. Cseke Attila a prezentat un raport al contribuţiilor locale pentru unităţile sanitare la un an după descentralizarea acestora şi a dat Botoşaniul ca exemplu negativ.
Raportul a fost finalizat pe baza datelor oficiale transmise de unităţile sanitare prin direcţiile de sănătate publică şi confruntate cu datele de execuţie centralizate la Ministerul Finanţelor.
"În urma descentralizării unităţilor sanitare către consiliile judeţene şi primării valoarea investiţiilor pe care acestea le-au efectuat în sistemul sanitar au crescut semnificativ, de peste şase ori în ultimii trei ani. Există autorităţi locale care au înţeles importanţa investiţiilor în sănătate, dar sunt şi situaţii în care acestea preferă să investească mai mult în echipele de fotbal, de exemplu decât în sănătatea concetăţenilor", a declarat
ministrul Sănătăţii. El a arătat că în 2010, consiliile locale şi primăriile din judeţele Olt, Vrancea, Botoşani, Buzău, Dâmboviţa, Teleorman, Ialomiţa, Gorj, Caraş Severin, Tulcea, Călăraşi, Brăila, Vâlcea, Giurgiu au repartizat cele mai puţine fonduri pentru unităţile sanitare pe care le administrează.
"În Botoşani s-au investit 290.000 de lei"
”Avem două judeţe, Olt şi Vrancea, care au zero lei contribuţie pentru spitalele din judeţ. În Botoşani s-au investit 290.000 de lei. Cu această sumă se poate achiziţiona un ecograf de performanţă medie sau două aparate de ventilaţie", a susţinut
ministrul Sănătăţii. În 2010, cele mai multe fonduri au fost investite de autorităţile din Bucureşti, 129.701.000 lei, urmate de cele din Cluj cu 18.450.000 lei, Ilfov şi Prahova cu 11.521.000 lei, respectiv 11.411.000 lei.
În vara anului precedent Consiliul Judeţean a preluat Spitalul Judeţean, Spitalul de Copii, Spitalul de Obstetrică-Ginecologie, Spitalul de Psihiatrie şi sanatoriile de la Podriga şi Guranda, în timp ce la municipalitate au trecut Spitalul de Recuperări şi Spitalul de Pneumoftiziologie. În ciuda afirmaţiilor ministrului, pentru „Mavromati” Consiliul Judeţean tocmai derulează un program european de 14 milioane euro în vederea modernizării acestuia, iar Primăria Botoşani se apropie de finalizarea reabilitării la „Sfântul Gheorghe”.