Social democratul Mihai Baltă, deputat în Parlamentul României şi-a explicat în cadrul conferinţei de presă săptămânale de la sediul partidului votul dat în Camera Deputaţilor cu privire la modificarea statutului parlamentarilor care ies din rândul funcţionarilor publici.
Baltă a catalogat scandalul izbucnit imediat după adoptarea normativului în şedinţa din 10 decembrie 2013 ca fiind o uriaşă eroare de comunicare întrucât în rândul parlamentarilor nu ar interveni modificări majore iar aceştia ar urma să răspundă în continuare în faţa legii în anumite situaţii conflictuale.
„Iniţiativa legislativă care s-a discutat în această săptămână se referă la funcţionarul public. După Constituţie, funcţionarul public şi atribuţiile sale sunt stabilite prin statut, adică prin lege organică iar deputaţii şi senatorii prin statutul senatorilor şi deputaţilor care iarăşi este lege organică. În art 72 se spune că singura funcţie care poate fi ocupată de un deputat este cea de ministru”, a declarat
Mihai Baltă.
Acesta a mai spus că prin statut funcţionarul public este acela care are carte de muncă, patrimoniu şi să fie în sistemul funcţionarilor publici. Din această categorie sunt excluşi magistraţii, deputaţii şi senatorii, reglementare care ar fi trebuit să fie cuprinsă în toate sistemele legislative, acesta fiind motivul pentru care s-a operat modificarea legislativă.
„Asta înseamnă că orice parlamentar poate fi cercetat la fel ca ceilalţi cetăţeni din această ţară. În ceea ce priveşte sistemul imunitar, după Constituţie singura imunitate pe care o are parlamentarul este cea care se referă la declaraţiile pe care le face. Sistemul de imunitate existent la această dată se regăseşte în 14 ţări care sunt în UE la ora actuală”, a mai spus
parlamentarul.
Mihai Baltă a mai spus că nu a votat decât pentru o corectură a unui articol de lege după considerentul că deputatul nu este funcţionar public.
(G.E.)
[[banner]]
CITEŞTE:
Parlamentari „salvaţi prin lege” de DNA – AFLĂ cum au votat deputaţii botoşăneni