O biserică din lemn construită inițial la Botoșani în urmă cu două decenii a fost mutată tocmai până în apropierea municipiului Iași. Iar asta după ce fusese deja strămutată dintr-un cartier în altul, la Botoșani. Povestea a fost spusă la ”Botoșăneanul TV” de părintele Marian Timofte, actual vicar administrativ al Arhiepiscopiei Iașilor, care în tinerețe a fost ctitor al acestui lăcaș de&
Mai cu seamă botoșănenii care locuiesc în zona generic denumită ”capătul lui 1” probabil că își amintesc că înaintea lăcașului de cult din cărămidă, de astăzi, la care încă se mai lucrează, Biserica Sfânta Treime a fost una de lemn.
Construcția a început în toamna anului 1995, la câteva luni după de preotul Marian Timofte a fost numit în această parohie prin transfer de la parohia Roșiori.
”Bisericuța din lemn am făcut-o în toamna și în iarna anului 1995-1996 cu niște meșteri din Bucovina, de lângă Frasin și mi-au făcut structura din lemn și apoi îmbrăcată cu doi pereți din scândură, în interior și în exterior, și în mijloc cu vată minerală și polistiren”,
Pr. Marian Timofte, vicar administrativ Arhiepiscopia Iașilor.
Pe 7 aprilie 1996, chiar de Duminica Floriilor, aici s-a oficiat prima slujbă, pentru ca pe data de 1 iunie a aceluiași an, Biserica Sfânta Treime să fie sfințită de către PS Părinte Episcop Calinic Botoșăneanul.
”Sunt legat și am rămas legat sufletește de Parohia Sfânta Treime din Botoșani. Eu am fost numit odată cu înființarea parohiei, pe 1 mai 1995, eram foarte tânăr atunci, acum 28 de ani. Am fost pus în situația de a obține locul pentru biserică, după aceea am făcut un proiect și am construit o bisericuță din lemn în care am slujit timp de cinci ani și în acea perioadă am lucrat la proiectul bisericii mari”,
Pr. Marian Timofte, vicar administrativ Arhiepiscopia Iașilor.
În paralel cu slujirea la biserica din lemn, părintele Marian Timofte a continuat demersurile pentru ridicarea unui lăcaș de cult din cărămidă.
În 1997, Institutul de Proiectare ”Edil Proiect” din Piatra Neamț a executat proiectul, iar un an mai târziu s-a obținut autorizația de construire din partea Primăriei Botoșani și s-au început săpăturile pentru biserica mare care este prevăzută cu demisol.
Sfințirea locului bisericii mari s-a făcut la data de 28 iunie 1998, tot de către PS Părinte Episcop Calinic Botoșăneanul.
În 2001 au început slujbele la demisolul bisericii mari, iar la plecarea părintelui la Arhiepiscopia Iașilor, acolo unde este vicar administrativ, construcția era ridicată până în apropierea centurii finale, deasupra nivelului cafasului. S-a executat și un acoperiș provizoriu până la procurarea unor noi fonduri pentru continuarea lucrărilor.
Înainte de a pleca, având în vedere că nu mai utiliza în mod curent biserica din lemn, a cedat-o unui coleg din cartierul Rotunda.
”În 2003, dacă nu mă înșel, a fost numit ca preot la parohia, de asemenea nou înființată, părintele Dumitru Butnariuc. Îl știam pe părinte din seminar și atunci i-am propus, dacă nu are o altă soluție, i-am zis că îi ofer din toată inima biserica. (Știam și bisericuța din lemn cum am făcut-o, îmi amintesc chiar că am turnat temelia pe 1 decembrie 1995, de Ziua Națională a României). Și am desfăcut-o piesă cu piesă. Evident, unele scânduri care au format lambriul din interior sau din exterior au mai trebuit înlocuite, dar structura, grinzile, stâlpii din lemn, căpriorii, au fost păstrați în continuare”,
Pr. Marian Timofte, vicar administrativ Arhiepiscopia Iașilor.
În 2016 a fost sfințită biserica nouă Sfântul Cuvios Antonie cel Mare chiar de către IPS Teofan, Mitropolitul Moldovei și Bucovinei, iar la slujbă a participat și părintele Marian Timofte.
Ulterior însă, similar parohiei Sfânta Treime, biserica din lemn nu mai era folosită. Ce s-a întâmplat mai departe?
”Și a fost iarăși demontată și refăcută. Este reasamblată într-o parohie tot nou înființată, în comuna Lețcani din județul Iași. Și este și acum acea biserică, iată după 28 de ani. Este aceeași biserică la a treia parohie”,
Pr. Marian Timofte, vicar administrativ Arhiepiscopia Iașilor.
Astfel că, bisericuța ridicată inițial pentru credincioșii din cartierul de la intersecția străzii Primăverii cu bulevardul George Enescu a ajuns tocmai în comuna situată la numai 16 kilometri de municipiul Iași.
Lucrările la biserica mare de la parohia Sfânta Treime au fost continuate din 2005 de către noul preot Gheorghiță Bădărău, care a ridicat-o până la nivelul de astăzi.
”A fost o minune și este o minune de la Dumnezeu fiindcă atunci când am început construcția bisericii nu am avut bani decât să plătesc mecanicul de pe excavator și pentru cei doi sau trei șoferi care cărau pământul pe care îl săpa excavatorul. S-au cărat 400 de rabe de 16 tone de pământ, acolo a fost excavație puternică. A rezultat o biserică frumoasă, care înnobilează acea zonă a orașului”,
Pr. Marian Timofte, vicar administrativ Arhiepiscopia Iașilor.
Pe lângă funcția de la Arhiepiscopia Iașilor, părintele Marian Timofte este și preot paroh al Bisericii Sfântul Spiridon din Iași.
Născut și crescut în Botoșani, revine deseori în locurile natale și când timpul îi permite vizitează și locul în care s-a ridicat o frumoasă biserică, nu departe de locul unde, cândva, slujea într-un locaș de cult de lemn ridicat de meșteri din Bucovina.
În pozele de mai jos puteți vedea poze cu biserica de lemn, în ziua în care a fost utilizată ca altar de vară la sfințirea celei din cărămidă din parohia Sfântul Cuvios Antonie cel Mare.
Totodată, sunt și imagini cu Biserica Sfânta Treime din bulevardul George Enescu Botoșani, așa cum arată în 2023.
Anunțul RAR: Stațiile ITP autorizate pot primi clienți începând de acum
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
ACUM: Prima reacție a liberalilor după pierderea primului tur – LIVE
Gabriela Erdic
Nov 25, 2024
PSD Botoșani le mulțumește botoșănenilor pentru participarea la vot și pentru încrederea acordată
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
ÎN ACEASTĂ SEARĂ: Clădirea Primăriei Botoșani va fi iluminată în culoarea portocalie
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
CE a scris presa rusă despre victoria lui Călin Georgescu în turul I al alegerilor prezidențiale
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024