Frumuşica a intrat de astăzi într-un grup select al localităţilor din ţară care implementează proiecte energetice prin care îşi asigură independenţa în acest domeniu. Prezenţi miercuri după-amiază la Botoşani, secretarul de stat Maricel Popa de la Ministerul Economiei şi Constantin Rădeanu, primar de Frumuşica,au semnat contractul de finanţare pentru crearea unui parc fotovoltaic în comuna din sudul judeţului.
Aproape 15 milioane de lei pentru independenţă energetică; bonus 150 euro pe oră
Investiţia se va întinde pe 1,7 hectare, iar valoarea totală a acesteia se ridică la 14,8 milioane lei, din care 11,3 milioane lei reprezintă asistenţă financiară nerambursabilă. Proiectul presupune montarea a peste 1.900 de panouri fotovoltaice, 0,5 mwh urmând să fie puterea instalată a întregului parc.
„Vreau să îl felicit în mod deosebit pe dl primar pe care astăzi l-am văzut pentru prima oară. Un primar deosebit, faptul că a realizat un proiect, un proiect care trebuie să îi aducă independenţă energetică şi totodată aduce bani la bugetul local...”, a afirmat
Maricel Popa (foto dreapta).
Potrivit acestuia, după punerea în funcţiune
parcul fotovoltaic va aduce administraţiei locale 150 euro pe oră.
„Vă daţi seama ce înseamnă asta pentru dvs.? Dl primar, în afara faptului că poate să facă contract cu Transelectrica, să introducă energie în sistemul naţional, poate să încălzească şcoala, grădiniţa ce are dlui acolo, iluminat. Energia solară este cea mai ieftină energie din lume. Banii europeni sunt cei mai ieftini. De ce nu îi folosiţi? Mă doare faptul că sunt foarte puţiine proiecte în zona Moldovei, foarte puţine”, a mai spus
Maricel Popa, secretarul de stat al Ministerului Economiei.
Întârziere de doi ani în semnarea proiectului
Proiectul a fost depus tocmai în 2010 şi ar fi trebuit finalizat în 2011, însă birocraţia din
Ministerul Economiei a făcut ca abia în 2013 să se parafeze actele.
„Să nu vă imaginaţi că nu am avut şi greutăţi pe parcursul derulării acestui proiect. Am avut şi o contestaţie, anul ăsta a trebuit să reluăm toate avizele pentru că cele din 2010 au expirat. Oricum, ne-am încadrat în termenul care Ministerul Economiei ni l-a fixat şi am reuşit. Sunt foarte bucuros că semnez aceste contract”, a declarat
Constantin Rădeanu (foto dreapta), primarul de Frumuşica.
Frumuşica a devenit astfel prima localitate din judeţul Botoşani care implementează un astfel de proiect şi una dintre puţinele din Moldova, în condiţiile în care la Suceava nu s-a semnat nici un astfel de proiect, la Bacău şi Vaslui câte unul, iar în Iaşi două. În schimb, judeţele din sudul ţării stau considerabil mai bine, Ialomiţa având 14, Constanţa 20, Giurgiu peste 20.
Îngrămădeală PSD-istă la semnat contractul
Semnarea contractului s-a făcut în prezenţa a 16 primari, printre care şi Ovidiu Portariuc şi a celor două parlamentare de la PSD Botoşani. Deputata Tamara Ciofu l-a întrebat pe oficialul guvernamental despre certificatele verzi, în timp ce senatorul Doina Federovici a menţionat că, sesizată fiind de întârzierea uriaşă a perfectării contractului, a făcut demersuri pentru urgentarea procedurilor.
Prin proiect se vor reduce emisiile poluante cu 866mwh/an şi se vor crea nouă locuri de muncă, durata de execuţie a lucrărilor fiind de 15 luni.
CITEŞTE ŞI:
"Futurisme" de Darabani : iluminat fotovoltaic şi drumuri cu enzime
[[banner]]
CITEŞTE ŞI:
Ce mai construiesc primarii la ţară : parc cu fântână arteziană şi panouri fotovoltaice - GALERIE FOTO