Ne-am obișnuit atât de mult cu moartea, în aceste vremuri nemernice și nemiloase, încât aproape că nu mai dăm crezare suferinței, lăsăm în seama familiei și a prietenilor - și ei din ce în ce mai puțini - să ducă povara durerii. Și nici nu mai încărcăm ca odinioară fișierele memoriei cu dorul de cel plecat, nu mai călătorim prin viața aceluia, spre a-i cinsti cum se cuvine meritele și ostenelile.
Tocmai de aceea, atunci când cei rămași păstrează vie nu doar memoria, ci și recunoștința, gestul devine unul cu adevărat remarcabil.
În urmă cu nici un an (31 noiembrie 2020), un om care și-a închinat întreaga viața istoriei și colecțiilor se stingea în viață. Un fapt trecut, și el, în lista (prea) lungă a pierderilor dureroase, dar și pe frontispiciul simbolic al unui loc ce poartă puternica amprentă a acestei existențe: Muzeul Nordului din Darabani.
Dumitru Haha s-a născut în 1953, la Bajura. A fost o vreme primar al orașului Darabani, imediat după 1989. Mai apoi avea să devină chiar și director de bancă la o filială din orașul din nord. Pasiunea pentru istorie l-a dus pe cărări nebănuite și până la el nedescoperite, avea să îi ofere satisfacții uriașe, dar și un efort supraomenesc pentru gestionarea și valorificarea unei colecții care de la un an la altul căpăta dimensiuni colosale.
Primul pas către ”oficializarea” muncii de o viață se întâmpla să fie în anul 2014. Când ia ființă Muzeul Nordului, în interiorul Conacului Balș din Darabani. Muzeu care se baza pe colecția pe care Dumitru Haha o donase muzeului, cu condiția - la acea vreme - să devină el însuși custodele noii entități culturale.
Dumitru Haha, fondatorul Muzeului Nordului (1953-2020)
Nu avea să se bucure prea mult Dumitru Haha de încununarea muncii sale. În 31 octombrie 2020 urca la Ceruri, după o îndelungată și istovitoare suferință.
Însă omul pe care scriitorul Victor Teișanu îl numea ”un simbol al locului” trăiește astăzi prin Muzeul căruia i-a dăruit întreaga sa viață.
”Meritele sale de colecționar au fost recunoscute public între cunoscători și în reviste de specialitate, unde și-a tipărit de multe ori rezultatele unei munci aplicate și neîntrerupte. Rodul eforturilor sale s-a materializat, iată, și într-un splendid muzeu local de istorie și etnografie, conținând adevărate comori ale viețuirii noastre pe aceste meleaguri. Și poate că cel mai potrivit omagiu pentru Dumitru Haha, cetățeanul de onoare al urbei, ar fi ca muzeul pe care l-a fondat să-i poarte oficial, pentru totdeauna, numele. Dumnezeu să-l odihnească în pace!”, rostea poetul Victor Teișanu la scurt timp de la plecarea la cele veșnice a lui Dumitru Haha.
Iar acest lucru s-a petrecut chiar astăzi, 29 august, când la Darabani a avut loc un moment deopotrivă emoționant și de recuperare a memoriei unui om care, și în acest fel, continuă să fie prezent în inima orașului său (foto jos, Muzeul Nordului):
”Astăzi am dezvelit, la Muzeul Nordului, placheta în memoria co-fondatorului și primului custode al muzeului, Dumitru Haha. De astăzi înainte expoziția principală a Muzeului Nordului îi va purta numele”
Eveniment la care au participat, pe lângă reprezentanții Asociației Nord (Ștefan Teișanu), ai Muzeului Nordului (Ionel David), și soția lui Dumitru Haha.
Muzeul Nordului, înființat în 2014, funcționează în Conacul Balș, clădire monument istoric, fosta reședință a hatmanului Moldovei.
Vizitatorul care pășește pragul conacului are parte de o călătorie neobișnuită. Peste 500 de exponate, grupate în colecții reprezentative pentru regiunea Moldova de Nord – nordul Basarabiei – Bucovina de Nord, exponate ce provin din județele Botoșani, Suceava și Iași, din regiunea Cernăuți-Herța și din Basarabia.
Colecția de Istorie a Nordului reunește obiecte de arheologie, documente, numismatică și fotografie veche din regiunea Nordului, obiecte vechi bisericești. Găsim aici un Penticostarion din 1757, dar și volumul „Procesul locuitorilor din Darabani înaintea curții cu jurați de la Dorohoi” (1879), o lucrare unicat în România, care aduce în atenție cel mai mare proces din istoria justiției românești de până atunci, printre ai cărui actori au fost Titu Maiorescu (ca avocat) și Nicolae Iorga (ca ministru și jurnalist).
Bogata Colecție „Militaria” aduce înaintea vizitatorului nu doar căști și uniforme militare, arme și stații radio sau generatoare de ton morse, ci și documente și fotografii din cele două războaie mondiale.
Poate cea mai bogată colecție, cea de Etnografie, cuprinde zeci de obiecte din lemn, cele mai multe din spațiul Prutului, dar și interesante obiecte de gospodărie și o țesături populare. Găsim aici și uneltele ultimului stufar din zonă, care datează din anii 50.
Extrem de interesantă este Colecția „Perioada comunistă”. Cărți, steaguri de la defilări și manifestări, fotografii, documente și decorații. Chiar și un titlu de proprietate din 1945, printre ultimele emise de comuniști înainte de naționalizare.
Emoționant și recuperator este și spațiul dedicat unui scriitor care a marcat viața a numeroși creatori de literatură din Botoșani. Este vorba despre Expoziția permanentă „Lucian Valea”, inaugurată în cadrul Muzeului Nordului în anul 2016, pe baza obiectelor donate de Mădălina Valea, soția poetului, ea însăși trăitoare alături de poet în Darabaniul anilor 70. Manuscrise, afișe și obiecte personale ale poetului. Mașina de scris la care a creat poeme de o frumusețe remarcabilă, în fața căreia și-a consumat entuziasmul poetic și sfâșierea sufletească.
Zorii muzeului dărăbănean se iveau în urmă cu un secol. Mai exact în 1920, când învățătorul Gheorghe Vornicescu, autorul primei monografii a localității, a realizat o colecție muzeală permanentă la școala din Darabani. Au urmat demersurile lui Emil Costeanu (în 1932) și cele ale învățătorul Dumitru Jar (1966). Până în 1992 nu s-a mai întâmplat nimic. Abia atunci, după ce frământații ani de după Revoluție începeau să se mai limpezească, Dumitru Haha, pe atunci primar al orașului, deschide perspectiva unui muzeu în interiorul Conacului Balș. O inițiativă lăsată de izbeliște de către urmașii săi din Primăria Darabani.
Abia în anul 2014 demersurile lui Dumitru Haha sunt reluate, la inițiativa Asociației Nord și a Primăriei Darabani.
Așa se face că, în prezent, patrimoniul inițial este constituit aproape în întregime din colecția lui Dumitru Haha.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
ANUNȚ Primăria Mihai Eminescu privind acordarea unor înlesniri la plata amenzilor
Redacția Botoșăneanul
Nov 12, 2024
S-a stabilit programul etapei XVII-a din Superliga: Cu CINE joacă FC Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 12, 2024
Comunicat PNL: Dna Alexandra Huțu a demonstrat din nou că doarme în papuci – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 12, 2024