În centrul orașului, un preot a creat o adevărată oază de bucurie pentru copii și părinți deopotrivă. Și asta pentru că, pe lângă împărtășirea cu cele sfinte, părintele nu contenește să își surprindă enoriașii cu tot felul de ”copilării” duhovnicești.
La Biserica ”Sfântul Vasile cel Mare” din municipiul Botoșani, pe lângă părculețul de joacă dedicat copiilor care își însoțesc părinții la slujbă, cei mici au parte acum de încă o surpriză pe care părintele Petru Chirvase le-a pregătit-o.
Iar ideea i-a venit părintelui după o furtună puternică, atunci când un copac uriaș a fost rupt de vânt în curtea bisericii.
În urmă cu câțiva ani, în curtea bisericii a apărut o sculptură mai puțin obișnuită. Interesant era mai ales faptul că lucrarea fusese executată pe trunchiul unui copac doborât de furtună chiar în curtea locașului de cult.
Sculptura îl reprezintă pe Arhimandritul Marchian, ctitorul primei școli publice din Botoșani, și se află în curtea Bisericii ”Sfântul Vasile cel Mare”, din curtea Spitalului Mavromati.
Realizată cu drujba de Gabriel Cernat, artistul devenit cunoscut mai ales în urma participării la concursul Românii au Talent, sculptura atrage atenția prin finețea execuției, dar mai ales prin modul în care este amplasată, lucrarea lăsând să se vadă faptul că baza acesteia este un ciot de copac.
Pr. Petru Chirvase spune că scopul lucrării este în primul rând acela de a populariza numele Arhimandritului Marchian, cel care dă și numele străzii pe care se află biserica, dar și de a stârni curiozitatea copiilor și de a-i determina să afle mai multe despre întemeietorul primei școli publice din Botoșani.
La câțiva ani de la povestea ciotului ”devenit” arhimandrit, o nouă întâmplare avea să stârnească imaginația și, de ce nu, năstrușnicia părintelui Chirvase. Furtuna a mai doborât un copac în curtea bisericii. S-a întâmplat în urmă cu câteva săptămâni, când vijelia a smuls pur și simplu din rădăcină un copac falnic, e drept cam uscat.
Imediat, lucrătorii de la Primărie s-au înființat în curtea bisericii pentru a curăța zona, mai ales că tot acolo se află și un loc de joacă pentru copiii care vin alături de părinți la biserică.
Părintele a văzut imediat ”potențialul” ludic al copacului prăbușit, astfel că nu a durat mult și a transformat ”dezastrul” într-o punte. Și asta nu e tot: acolo va fi construit și un foișor, după cum spune pr. Chirvase.
”I-am rugat să mai lase copacul acolo. L-am transformat, intenționăm că mai facem acolo, sus, și un foișor pentru copii”,
Pr. Petru Chirvase
Părintele spune că bucuria copiilor a fost pe măsură atunci când au văzut ce a apărut în curtea bisericii.
”S-au bucurat copiii. Vin cu părinții și fac fotografii acolo, desigur că părinții îi și supraveghează. E o mare bucurie pentru cei mici”,
Pr. Petru Chirvase
Biserica ”Sfântul Vasile cel Mare” din curtea Spitalului Mavromati mai iese în evidență printr-un fapt extraordinar: la demisolul locașului de cult funcționează de ani buni un adevărat muzeu etnografic. Sute de obiecte adunate în ani și ani, de la linguri, covoare și covorașe, ulcele, icoane și cărți de învățătură, mobilier țărănesc, la ustensile de tot soiul.
Mai mult, în fiecare vară copiii din cartier se adună aici pentru a petrece câteva ore ”sub streașina bisericii” alături de preotul lor. Părintele Chirvase spune că doar astfel copiii vor lăsa deoparte tableta sau telefonul și vor descoperi din nou plăcerea jocului și bucuria de a fi împreună.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Prietenul lui Portariuc este noul președinte al PSD
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Comunicat de presă: Digitalizarea firmei Anca Farm
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
A demisionat și Nicolae Ciucă: Am învățat lecția
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024