Mircea Radu, căsătorit cu botoşăneanca Raluca Olaru pune, temporar, televiziunea în stand by şi se avântă într-un proiect indrăzneţ în lumea virtuală.
Este vorba despre "Poveşti cu gust", relatări despre bucătăria tradiţională a românilor, descoperită "la sursă", în sate nepoluate de influenţa urbană. Într-un interviu acordat revistei Formula As, Mircea Radu vorbeste despre ce implică de fapt acest proiect.
Ospăţ la Costeşti
- În plină vară, când lumea visează la libertate şi la vacanţă, tu stai cu motoarele turate la maximum într-un proiect nou-nouţ: "Poveşti cu gust".
- Proiectul nostru online, "Poveşti cu gust", s-a născut din dorinţa de a întâlni oameni buni şi locuri încântătoare, de a descoperi reţete de mâncare făcute la mama lor. Dincolo de peisajele care-ţi taie răsuflarea, România are o gastronomie de poveste, prea puţin cunoscută. Ne-am oprit la mici, sarmale, cârnaţi şi ciorbă de burtă. Bune şi astea, fără îndoială, dar e prea puţin. Putem de o mie de ori mai mult. Nu în ultimul rând, am intrat în acest proiect, "Poveşti cu gust", şi datorită unor prieteni creativi, oameni de televiziune serioşi, Marius Toader şi Adrian Robe, alături de care simt că pot descoperi legende şi pot spune cu talent poveşti cu gust.
- Cred că proiectul acesta se vrea ceva mult mai mult decât unul culinar...
- Ai intuit corect, e mai mult decât un proiect culinar. Cred că orice lucru temeinic începe cu o masă bună, de la afaceri până la o relaţie de dragoste. Abia după ce ai mâncat bine poţi sta la poveşti în tihnă, la un pahar de vin şi o ceaşcă de cafea. "Poveşti cu gust" ia startul ca fiind un proiect culinar, dar îl vrem condus pe mai multe direcţii - către ridicarea turismului, către îmbunătăţirea calităţii serviciilor şi către dezvoltarea comunităţilor locale. Nu în ultimul rând, îl vrem crescut în direcţia unei conştientizări a bogăţiilor pe care noi le avem, un soi de redescoperire a noastră, ca neam frumos. Ce aştept de la "poveşti cu gust"? Aştept ca oamenii să vină la evenimentele gastronomice pe care le pregătim în fiecare weekend şi să guste din bucatele pregătite chiar de localnici. Toate preparatele sunt 100% naturale şi provin din gospodăriile oamenilor, de la stânele din munţi ori de la producători cu mici ferme de familie, iar la fiecare întâlnire, o gospodină va găti sub ochii participanţilor unul dintre preparatele delicioase ale zonei, dezvăluind pas cu pas o reţetă autentică, păstrată din bătrâni. Mesele se vor întinde în satul Costeşti, la poalele cetăţii dacice Cetăţuia din Munţii Orăştiei, în locaţia cu cea mai frumoasă privelişte asupra văii care duce spre capitala regatului dac, Sarmizegetusa Regia. Toate datele despre cum se ajunge şi ce se poate face în zonă sunt pe site-ul nostru www.povesticugust.ro şi pe pagina de Facebook "Poveşti cu Gust".
"Spre cer, în Platoul Luncanilor"
- De ce aţi ales ca loc al poveştilor zona de munte a Hunedoarei?
- Răspunsul e simplu: Hunedoara este un ţinut superb şi insuficient cunoscut. Admirasem unicitatea acestui judeţ nu doar din cărţi cu poze, ci din vremea în care mergeam prin ţară, cu Caravana emisiunii "Din Dragoste". Îmi aminteam de numeroasele puncte de atracţie ale Hunedoarei, de zimbrii din Ţara Haţegului (zimbrii născuţi toţi în România, cu nume care încep cu RO - Romina, Roxana, Romaniţa, Romeo) şi de Piţărăii (colindătorii de Crăciun) din zona momârlanilor, de pe Valea Jiului, care aduc noroc. De Ţara Zarandului (locul de naştere al părintelui Arsenie Boca), cu portul ei popular sobru şi elegant, de Valea Mureşului şi Ţinutul Pădurenilor despre care, din păcate, majoritatea românilor (în această categorie mă includ şi eu) ştiu insuficient. N-aş vrea să uit nici de virşli, acei cârnăciori din carne de capră, care se fierb şi apoi se îneacă în muştar şi se înghit cu ochii închişi, ca plăcerea să fie bine înţeleasă şi netulburată de niciun alt simţ.
- Ce te-a impresionat pe tine cel mai mult pe aceste meleaguri dacice?
- Dacă urci din Costeşti spre Platoul Luncanilor şi ajungi la Târsa, ai parte de peisaje ireale. E un drum care o ia spre cer, trecând prin păduri de fag şi stejar, prin poieni înmiresmate şi multicolore, pe lângă ferigi înalte cât un stat de om şi mesteceni imperiali, care vibrează în aerul curat al înălţimilor. Oamenii sunt săritori, te ajută când ai nevoie şi grăiesc calm şi cu căldură despre locurile lor natale. Iar mâncărurile... cel mai bine vorbesc despre bucatele locului filmele pe care le facem noi, la "Poveşti cu gust".
- Se limitează poveştile voastre la judeţul Hunedoara sau vom gusta şi din bucatele altor regiuni?
- Pentru moment, scoatem la iveală tot ce-i frumos din Hunedoara. Nu ştim încă unde vom face filmări în viitor.
"Marii maeştri"
- Demersul tău îmi aduce aminte de regretatul Radu Anton Roman şi fabuloasele sale emisiuni tv culinare. A fost o sursă de inspiraţie pentru tine?
- Radu Anton Roman este (evit să spun că a fost, întrucât ce a lăsat în urma lui, faima acestui om, sunt pentru totdeauna vii) cel mai bun şi mai consistent "descriitor" român de ritualuri culinare. Mai sunt şi alţii, desigur, dar fie sunt prea tehnici în limbaj (trebuie să ai Institutul Gastronomic Paul Bocuse ca să înţelegi ce au vrut să zică), fie sunt preţioşi (spun "Am să ung o felie de pâine cu unt" cu o morgă, cu o importanţă, de parcă ar trebui să decidă într-o situaţie de viaţă şi de moarte) sau sunt atât de antipatici, încât nu trec nici ecranul, şi nici dincolo de hârtia de ziar. De asemenea, Radu Anton Roman cred că e primul care a înţeles ce loc important are gastronomia în cultura unui popor şi câte avantaje, unele încă nebănuite, poate aduce conceptul de turism gastronomic. Aşadar, da, el va rămâne mereu o inspiraţie, dar mai sunt şi alţii pe care-i admir pentru talent, fler, scriitură, simţ al umorului, oameni ale căror emisiuni le urmăresc cât de des pot - Anthony Bourdain, Jamie Oliver, Gennaro Contaldo.
- Eşti tu însuţi bucătar amator?
- Să zicem... Îmi place să mănânc, dar şi să gătesc, în egală măsură, mâncăruri necomplicate, felul doi-uri tradiţionale şi sănătoase, salate şi paste în toate combinaţiile posibile. Nu mă bag la deserturi, Raluca, soţia mea, e meseriaşă pe zona asta, dar eu sunt cel care face pâine în casă. O fac cu gândul la sănătatea copiilor mei, cu mare plăcere, şi în aşteptarea mirosului şi gustului de pâine caldă, care nu se poate compara cu nimic în lumea asta. Apoi, ca orice om care bucătăreşte amator şi entuziast, citesc cărţi de bucate, investesc în lucruri de calitate pentru bucătărie, iar "Paprika TV" e pe butonul 1 al telecomenzii.
- Dragul pentru scris este şi el un imbold pentru a porni un astfel de proiect?
- Răspunsul este afirmativ. Da, proiectul acesta a fost şi un stimulent pentru a-mi hrăni pofta de scris... Din păcate, deocamdată, nu am timp de altceva decât filmări, scriptul reportajelor, să răspund la interviuri şi să pun câte o pastilă zilnic pe Facebook. Asta e...
- În ultima vreme, România este pricină de îndrăgostire pentru mulţi străini. Românii mai degrabă pleacă spre alte zări. Oare îşi cunosc ei ţara suficient?
- În primul rând, e nevoie ca ţara să fie cunoscută de noi, românii. Când îmi cumpăr o haină, abia în al doilea rând mă interesează ce zice lumea când mă vede cu ea, important e să îmi placă mie. Aşa şi cu România, trebuie întâi să o cunoaştem ca să vorbim şi altora despre ea. Apoi, mai e şi năravul ăsta cu vorbitul de rău despre România. Dacă noi nu devenim un popor, ci continuăm să fim o populaţie care se ceartă continuu, nu vom ajunge nicăieri.
Fericirea lucrurilor normale
- Mircea, dar tu, personal, ce mai faci? Esti bine, eşti sănătos?
- Da, mulţumesc de întrebare. Inclusiv spondiloza mea cervicală de care sufăr cedează, se pare că aici, în zona asta, sunt nişte energii miraculoase, sau poate că duhurile dacilor mă simpatizează, că, uite, nu mă mai supără nimic.
- Ai tăi sunt bine, şi ei, familia ta minunată, pe care o aperi cu atâta discreţie de mizeria tabloidelor...
- Lucrurile bune se pot face şi cu discreţie, nu?... Cât despre mizeria tabloidelor, chiar dacă aş fi vrut să o bag în faţă pe Raluca, şi tot n-aş fi reuşit. Ea e medic, e asistent universitar, vine dintr-o altă zonă decât mine şi nu e atrasă deloc de lumea asta în care eu mă învârt.
- Cum reuşiţi să păstraţi armonia dintre voi, în aceste vremuri atât de haotice, atât de lipsite de valori, cum sunt cele prezente? Un jurnalist şi un medic care au şi două minuni de copii mai au timp de ei înşişi?
- Ne păstrăm fericiţi făcând lucruri normale. Ieşind în natură, mâncând împreună, râzând din nimic, făcând câteodată excese simpatice, cum ar fi multă apă pe jos la duş, sau muzica dată la maximum, la un pasaj anume, dormind împreună cu copiii noştri. Simplitatea, necomplicarea inutilă a lucrurilor, e una dintre căile către armonie.
- Ce le povesteşti copiilor tăi despre ţara lor, când te întorci acasă din deplasări?
- Îi duc şi pe ei, să vadă şi să simtă. Geografia o vor învăţa din cărţi, din fotografii, din filmuleţe postate pe facebook sau youtube, dar o vor înţelege şi îndrăgi plimbându-i pe dealuri, pe creste, prin galbenul câmpiilor, făcând castele de nisip pe plaja Mării Negre. Şi cu istoria am să le fac cunoştinţă pe viu, am să îi plimb pe la muzee, dar am să îi duc şi la Mânăstirea Comana unde, printr-o nişă, se pot vedea craniile găurite de glonţ sau crăpate de securi ale unor oameni, majoritatea tineri, care au luptat şi au murit pentru ca noi să trăim într-o ţară ca asta. Şi ca să simtă istoria acestui neam, i-aş duce la o liturghie făcută într-o biserică veche, de sat. I-aş purta pe uliţe şi aş intra în vorbă cu oamenii care îmi ies în cale. I-aş pune să le urmărească gesturile şi privirea, amestecul acela de simpatie, timiditate şi reţinere pe care-l are orice ţăran român. Le-aş da să mănânce mere direct din pom, castraveţi rupţi din vrej, slănină cu ceapă roşie şi pâine caldă din cuptor. Apoi, de pe un deal, în susurul greierilor şi-n mirosul ierbii şi-al florilor de câmp, să asistăm împreună, la un apus de soare. Să vedem cum soarele intră în pământ, făcând ca aerul să tremure uşor.
Pe Platoul Luncanilor
- Pentru ca toate visele tale să fie posibile, e nevoie să trăim într-o ţară normală, cu o realitate normală, bazată pe valori. Cum vezi tu, Mircea, viitorul României şi al pruncilor ei?
- România nu e altceva decât îi sunt fiii. Cât de demni, de harnici, de talentaţi vom fi noi şi copiii noştri, aşa va fi şi ţara... Cu cât fiecare pricepe mai repede că depinde de el bunăstarea şi faima ţării lui, cu atât mai bine. Cu cât se înţelege că mersul la vot este obligatoriu pentru sănătatea morală a unui neam, cu atât mai bine.
FAZA ZILEI- Iftime i-a imitat pe pesediști în campanie: Și acum îmi e jenă- VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Gabriela Erdic
Nov 26, 2024
Doi șoferi prinși cu 113 km/h în doar 60 de minute
Sergiu Bălășcău
Nov 26, 2024