Noul an a început cu majorări salariale care-i afectează mai ales pe angajatorii din mediul privat. Astfel, de la 1 ianuarie 2019, salariul minim pe economie a crescut de la 1.900 de lei la 2.080 de lei brut. De asemenea, persoanele cu studii superioare şi care au cel puţin 1 an vechime în muncă în domeniul studiilor superioare vor avea salariu minim brut 2.350 lei pe lună.
Câți angajatori vor fi afectați efectiv dar mai ales câți botoșăneni sunt plătiți la nivelul minim și se vor bucura de creșteri salariale pare să nu știe nimeni.
Am încercat să aflăm noi, dar fără succes.
Este un fapt știut că România și implicit Botoșaniul au cei mai mulți cetățeni care lucrează pe salariul minim pe economie. Mai precis, aproape jumătate dintre români au pe fluturaș venitul minim, scriu cei de la Manager.ro.
Luând în calcul aceste informații furnizate de presa națională, am vrut să aflăm care este situația la nivelul județului nostru, câți botoșăneni primesc lunar un salariu minim pe economie. Pornind cu această întrebare, a început o întreagă aventură. Am fost la mai multe instituții care ar trebui să aibă o statistică cu numărul salariaților din această categorie, la nivelul județului.
Prima dată am mers la Direcția Județeană de Statistică (DJS) Botoșani. Singurele informații care ne-au fost furnizate au fost de anul trecut, un raport tocmai din luna octombrie, care arăta de fapt o statistică de la sfârșitul lunii septembrie.
Nimic însă despre salariul minim pe economie, ci doar despre venitul mediu realizat la Botoșani sau numărul total al salariaților.
Anul trecut, la sfârșitul lunii septembrie, efectivul salariaților din județul Botoșani a fost de peste 56.000 de persoane, în creștere față de aceeași perioadă a anului 2017, când numărul persoanelor angajate era cu peste 500 mai puțin.
Salariul mediu anul trecut în septembrie era de 3.450 de lei per salariat, ceea ce înseamnă o sumă netă de 2.070 lei.
De aici, am fost trimiși mai departe, către o altă instituție și anume Agenția pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Botoșani.
Am vrut totuși să obținem o situație a salariaților remunerați la nivelul minim. Surpriză, reprezentanții acestei instituții ne-au sugerat să mergem la o altă instituție, mai precis Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Botoșani, deoarece ei nu dețin aceste date.
Ne întoarcem de unde am plecat
Am ajuns la sediul ITM Botoșani, unde două angajate deloc amabile ne-au spus că, ”la statistică găsiți, nu la noi”.
Așadar, fără să vrem, ne-am întors de unde am plecat.
De menționat este faptul că ITM este instituția care înregistrează toate contractele de muncă încheiate la nivelul județului Botoșani în sistemul Revisal. Tot ITM efectuează verificări pe linia relațiilor de muncă, dar și a sănătății și securității la locul de muncă.
Și dă curs sesizărilor aduse în atenția lor de către angajații care se regăsesc în situații în care nu le sunt respectate drepturile contractuale.
Însă, par să nu efectueze și operațiuni de centralizare.
Numărul botoșănenilor cu salariu minim pe economie rămâne, așadar, un mister. Deși, noi am încercat însă să-l deslușim, nu am avut deloc succes.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
TOP 4 soluții eficiente pentru transport rapid și confortabil din Otopeni
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Top 3 activități pentru a te simți în vacanță chiar și după întoarcerea acasă
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
A început Postul Crăciunului: CE nu ai voie să faci până pe 24 decembrie
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024
Botoșănean ajuns la spital după ce a căzut de pe o trotinetă electrică în fața sediului Poliției
Redacția Botoșăneanul
Nov 15, 2024