Ne confruntăm la Botoșani cu o situație paradoxală, dacă ținem cont de cifre: deși de săptămâni bune județul nostru ocupă penultimul loc din România ca procent al populației vaccinate, noile cazuri sunt pe cale de dispariție.
Comitetului Național de Coordonare a Activităților privind Vaccinarea (CNCAV) a făcut publice marți, 8 iunie, noi date privind imunizarea la nivel național. În topul județelor cu cei mai puțini vaccinați, Suceava se menține pe primul loc, cu doar 15% persoane din totalul celor eligibile, urmat de județele Botoșani, Giurgiu, Covasna și Bacău.
Județele cu cea mai mică rată de vaccinare:
Suceava – 15,1%,
Botoșani – 16,1%,
Giurgiu – 16,2%,
Covasna – 17, 5%,
Bacău – 17,7%.
Rata de vaccinare a crescut totuși progresiv în ultimele săptămâni și în aceste zone care se află la coada clasamentului privind imunizarea anti-Covid, a declarat coordonatorul campaniei de vaccinare în România, colonelul Valeriu Gheorghiță.
4, 3, 4, 3, 0, 3, 2, 1, 2, 2, 0, 0, 12, 2. Ce e cu aceste numere? Sunt persoanele noi depistate în întreg județul ca fiind infectate în perioada 27 mai – 9 iunie, adică în ultimele 14 zile.
Cu o singură excepție, am avut maximum patru noi oameni diagnosticați în fiecare zi, iar în două dintre zile nu s-a înregistrat vreun caz nou.
Astfel, județul nostru, alături de Bacău și Bistrița-Năsăud, ocupă locul 5 pe țară în topul județelor cu cea mai redusă rată a infectării:
Gorj 0,03
Maramureș 0,07
Satu Mare 0,07
Suceava 0,07
Botoșani 0,08
Bacău 0,08
Bistrița-Năsăud 0,08
Se naște astfel o întrebare cât se poate de legitimă: cum este posibil ca Botoșani să aibă atât de puține noi cazuri dacă stăm atât de slab la vaccinare?
Iar răspunsurile vin de la șefa Direcției de Sănătate Publică (DSP) și se bazează tot pe... numere.
Direcția pentru Evidența Persoanelor și Administrarea Bazelor de Date (DEPABD) este instituția care oferă datele statistice privitoare la populație, pe baza cărora se calculează ambele rate, atât cea de infectare, cât și cea de vaccinare.
Directoarea DSP crede însă că numărul de locuitori, atât în municipiul reședință, cât și în întreg județul, este în realitate mult mai redus decât în statisticile oficiale astfel încât rata vaccinării se calculează prin raportarea la o populație mult peste cea reală, în aceste condiții rezultând un procent atât de redus al vaccinării.
”La nivelul județului Botoșani știți foarte bine că avem foarte mulți oameni plecați în străinătate. Noi nu aveam un număr exact al persoanelor plecate în străinătate. Eu sunt ferm convinsă că avem peste 50.000 de persoane plecate”
Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani.
În plus, mai multe localități se confruntă cu o creștere accelerată a populației, însă doar în plan teoretic.
Vârfu Câmpului are pe hârtie undeva la 7.500 de cetățeni, Hudești 6.094, Vorona 7.598.
”Discutând cu primarii din aceste localități, mulți mi-au spus că mai bine de jumătate nu stau acolo, au buletin dar nu stau. Fie sunt ucraineni, fie sunt moldoveni, fie sunt plecați din localitatea respectivă. Dar avem foarte mulți ucraineni și moldoveni cu buletin pe județul Botoșani. Și iar nu avem un număr exact al acestor persoane. Din ce discutam cu primarii, foarte mulți îmi spuneau că știu de la alegeri că, de fapt, populația nu este aceea raportată statistic. Știți bine că sunt cazuri de 50 de persoane cu buletin pe același domiciliu”,
Monica Adăscăliței, director DSP Botoșani.
De altfel, în unele localități la alegerile din 2020 a crescut numărul de consilieri locali tocmai pe baza faptului că, în acte, populația s-a majorat după ce o sumedenie de moldoveni și ucraineni au devenit cetățeni români care oficial au domiciliul în acele comune. În realitate însă, numărul efectiv de locuitori cel mult a rămas la nivelul de la scrutinul din 2016.
Alte explicații ar fi că, în prima fază a vaccinării, când imunizarea era posibilă doar pentru anumite categorii de persoane, unii botoșăneni și-au făcut programări pe la Hârlău, Siret și Fălticeni, ei fiind luați în calcul în județele Iași și Suceava.
Dr.Adăscăliței a negat varianta că scăderea numărului de cazuri ar fi o consecință a micșorării drastice a testelor efectuate și a dat exemplul zilei de duminică, 6 iunie, când s-au făcut 261 de teste și nu s-a depistat vreun caz nou.
Spre finalul lunii mai, întrebat de Europa Liberă despre rata redusă de vaccinare de la Botoșani, prefectul Dan Nechifor a răspuns la rândul său că nu crede în datele oficiale de la Institutul Național de Statistică privind numărul de locuitori, deoarece în ultimii zece ani mulți botoșăneni au plecat în Occident la muncă.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Patron din Botoșani amendat cu 30.000 de lei: Bani confiscați de polițiști după control
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Burse școlare 2025: Mai mulți bani pentru elevii olimpici de anul viitor
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Bărbat căzut în curtea casei sale, salvat de doi polițiști botoșăneni
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
O biserică din Botoșani, cu hramul „Intrarea Maicii Domnului în Biserică“, va fi în sărbătoare
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024