România este o ţară a legendelor vechi de mii de ani. Una dintre ele vine din judeţul Botoşani acolo unde, într-un sat, oamenii locului spun şi acum povestea copilului de urieş.
Acesta este înmormântat într-un loc protejat de blesteme, motiv pentru care nimeni nu se poate apropia de el. În mijlocul verdeţei se află o movilă de pământ înaltă de 4 metri pe care nu creşte nimic. Acolo este îngropat un uriaş, explică bătrânii absenţa oricărei plante.
„E pământ rău acolo, nisipos” spune o localnică din satul Corjăuţi, comuna Hilișeu-Horia
„Se spune că ar fi un mormânt de urieş, al unui tânăr care, în vremuri de mult uitate, ar fi fost omorât de localnici şi că mama urieşului ar fi cărat cu poala pământul galben cu care şi-ar fi îngropat fiul aici”
Urieşii au trăit pe acele meleaguri cu 6.000 mii de ani în urmă, spune legenda dar de mormânt nu se apropie nimeni nici în ziua de astăzi. Unii săteni spun că locul este protejat de blesteme. Mai mult, pe vremea comuniştilor, când autorităţile de atunci ar fi încercat cercetarea locului, utilajele s-au stricat brusc.
„ E o legendă, cine ştie dacă o fi fost, dacă nu o fi fost... Dumnezeu ştie... Nici nu a venit nimeni să-i aprindă o lumânare” spune o altă săteancă pentru Observator.
Dacă e legendă sau are un sâmbure de adevăr e foarte posibil nimeni să nu afle niciodată, însă denumirea locului rămâne legată de copilul de uriaş.
„ Pe orişicine întrebaţi.. "La urieş". Asta e denumirea. "Urieş"! spune un bătrân din satul Corjăuţi
În judeţul Botoşani, în mijlocul câmpurilor, sunt sute de astfel de movile şi în zilele noastre mulţi localnici spun că acolo sunt mormintele urieşilor care au trăit cu milenii în urmă.
(Sursă foto: Adevărul)
Lucrări în forță pe un tronson din Autostrada Moldovei – VIDEO cu stadiul investiției
Redacția Botoșăneanul
Jan 22, 2025
Nu, nu e martor! Prepeliță ridicat de DNA pentru ce a făcut ca manager la spital
Gabriela Erdic
Jan 22, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile