Dărăbănenii nu au rămas indiferenți la suferința vecinilor din Ucraina, care au fost nevoiți să-și părăsească locurile natale din cauza războiului.
Până acum, ucrainenii au stat puțin la Darabani, ei plecând în alte localități din România sau luând calea străinătății.
”S-a amenajat cu sprijinul celor de la ISU Botoșani care ne-a sprijinit cu cca. 70 de paturi acest centru de primire a refugiaților din Ucraina în spațiul unde a funcționat Centrul de vaccinare. Societatea civilă ne-a ajutat foarte mult. Oamenii au ajutat cu pilote, perne, pături, tot ce a fost nevoie, inclusiv hrană și apă. Ei sunt în tranzit. Aseară s-au cazat 20 și ceva de persoane, care au plecat astăzi, apoi au venit alții. Acum funcționăm cam la jumătate din capacitate”, a declarat, luni la prânz, pentru Darabaneni.ro, Alin Gîrbaci, primarul orașului Darabani.
Edilul-șef al urbei de pe malul Prutului susține că oamenii aflați în suferință din cauza războiului au asigurat strictul necesar la Darabani.
”Am primit nenumărate telefoane din județ și din țară. Deocamdată cred că nu mai este nevoie de nimic. Au tot ce le trebuie. Acum suntem în regulă. Dacă, ferească Dumnezeu, se prelungește această criză 3 săptămâni-o lună de zile, atunci lucrurile se vor schimba. Nu știm ce aflux de cetățeni va fi. Deocamdată facem față”, a mai precizat Gîrbaci.
”Dacă aveți la cunoștință situații despre persoane care vin din Ucraina, aflate în dificultate, vă rugăm să îi îndrumați către Sala de Sport Darabani (ieșirea spre Păltiniș). Număr contact centru: 0712 011 118”, anunță autoritățile locale pe pagina de socializare a Primăriei.
Se impune amintit aici solidaritatea de care au dat dovadă mai mulți antreprenori și persoane private din Darabani și împrejurimi, care fie au oferit o masă caldă, au dus hrană și bunuri de primă necesitate în vamă sau au transportat cu mașina persoane fugite din calea războiului, scrie Darabaneni. Acești oameni au înțeles cel mai bine cuvintele biblice: „Căci flămând am fost şi Mi-aţi dat să mănânc; însetat am fost şi Mi-aţi dat să beau; străin am fost şi M-aţi primit; Gol am fost şi M-aţi îmbrăcat; bolnav am fost şi M-aţi cercetat”.
Deoarece s-au adunat stocuri consistente de alimente și produse de primă necesitate, este foarte important ca persoanele care vor să ajute în continuare să ia contact cu autoritățile locale care gestionează aceste centre de adăpost pentru refugiați, pentru a afla în mod clar de ce anume este nevoie. În aceste momente, pentru a acționa eficient și a evita risipa, comunicarea între mediul privat și autoritățile locale este foarte importantă.
(Foto: Primăria orașului Darabani)
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Doina Federovici, aleasă în conducerea Senatului
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
OFICIAL: Alexandru Cîmpanu a semnat cu FC Botoșani - Bine ai revenit acasă!
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
Moș Crăciun a ajuns la sediul Jandarmeriei Botoșani, un ansamblu a făcut spectacol – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile