Modul în care se vor desfășura concursurile pentru ocuparea de funcții publice va suferi o serie de modificări, potrivit unui proiect legislativ aflat, de joi, în dezbaterea senatorilor.
Printre altele, probele de concurs vor fi înregistrate audio-video, iar subiectele și numele membrilor comisiei de examen vor fi stabilite aleatoriu, cu ajutorul unor aplicații informatice.
Scopul propunerii legislative aflate în dezbaterea Senatului este modificarea procedurii de concurs pentru ocuparea unei funcții publice, ce este stabilită de Codul administrativ (OUG 57/2019), potrivit Avocatnet.ro.
Astfel, după cum scrie în viitoarea lege, probele concursului pentru ocuparea unei funcții publice vor fi înregistrate audio-video. De la această regulă se va face excepție în cazul selecţiei dosarelor de concurs.
La înregistrările făcute în timpul concursului vor avea acces atât membrii comisiei de concurs şi membrii comisiei de soluţionare a contestaţiilor, cât şi candidaţii. Aceștia din urmă vor avea acces doar la înregistrările ce-i vizează și doar în cazul probei orale.
Apoi, subiectele de examen vor fi extrase cu ajutorul unui sistem informatic de extragere aleatorie a subiectelor, dintr-un număr de cel puțin zece variante.
În plus, și membrii comisiei de concurs, precum şi reprezentanţii autorităţii sau instituţiei publice organizatoare a concursului vor fi extraşi aleatoriu prin sistemul informatic de extragere aleatorie a numelor din totalul candidaţilor care s-au înscris pentru a face parte din comisia de concurs şi de soluţionare a contestaţiilor.
Sistemele informatice vor trebui să fie asigurate de Agenţia Naţională a Funcţionarilor Publici (ANFP).
“Întrucât la baza organizării concursurilor pentru ocuparea funcțiilor publice stau următoarele principii: competența, competiția, egalitatea de șanse, profesionalismul, motivarea, transparența, considerăm modificările mai sus menționate ca fiind o îmbunătățire care contribuie direct la îndeplinirea acestor principii”, subliniază inițiatorii măsurilor.
Nu este prima oară când se vorbește despre modificarea procedurii în cazul concursurilor pentru funcții publice. Mai exact, printr-un proiect de hotărâre apărut în primăvară, ANFP a propus mai multe schimbări, printre care și înregistrarea probelor de concurs, extragerea aleatorie a propunerilor de subiecte și stabilirea obligatorie a tematicii concursului pe baza bibliografiei.
Atenție! Pentru a se putea aplica, proiectul de lege trebuie adoptat la Parlament, promulgat de președintele statului și publicat în Monitorul oficial.
Moș Crăciun a ajuns la sediul Jandarmeriei Botoșani, un ansamblu a făcut spectacol – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
O tânără plecată în Olanda, dată dispărută după ce nu a mai revenit la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
Gabriela Erdic
Dec 21, 2024
Pompierii botoșăneni, mesaj pentru gospodine pentru a NU da foc în bucătării
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 21, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile