Polițiștii din România nu sunt pregătiți pentru cazurile mari. Nu au pregătirea necesară de a gestiona astfel de situații care implică grupuri de persoane ce se află în conflict.
O spune Magdalena, tânăra din Botoșani care lucrează ofițer la Chicago Police Department și care a acordat un interviu pentru Botoșăneanul care poate fi citit aici: INTERVIU O tânără din Botoșani a ajuns polițistă în America, lucrează la Chicago Police Department, orașul mafiei și al drogurilor: Știm cum mergem la lucru, dar nu știm dacă ne mai întoarcem
De altfel, Magdalena a fost cea care a contactat redacția după ce a fost martor la scandalul care a avut loc în Centrul Istoric în urmă cu exact o săptămână. Se afla în parcarea complexului comercial din zonă împreună cu mama și unchiul său.
Și practic a asistat la începutul bătăii dintre două persoane de etnie romă.
Magdalena, ofițer CPD
„Au tras două mașini de cetățeni romi, am numerele de la mașini, și s-au luat la bătaie. Instinctual am intervenit. Am intervenit, i-am separat, au venit spre unchiul meu, au sărit la bătaie, m-am băgat în fața lui. I-am calmat, s-au calmat, încă mi-au pupat și mâna și prostii din astea și le-am zis să plece acasă. S-au îndreptat spre mașinile lor și s-au luat iarăși la bătaie între ei. În acel moment am sunat la Poliție, au venit destul de rapid”.
În primă fază a ajuns doar un echipaj în care se aflau și două polițiste, mai povestește tânăra stabilită de aproape un deceniu în Statele Unite ale Americii.
Magdalena relatează mai departe că echipajul inițial era total depășit astfel că au fost solicitate întăriri.
Magdalena, ofițer CPD
„A venit un echipaj, era un domn cu două amețite, că nu pot să le numesc polițiste, scuzați-mi limbajul. Într-adevăr, dl încerca să facă ceva dar nu făcea față, erau undeva la vreo șapte, opt persoane în parcare. Iar fetele erau acolo doar îmbrăcate în polițiste. Fiind încă în telefon cu Poliția le-am cerut să trimită mai multe echipaje, vedeam că se apropie tot mai mulți romi dinspre mall, dinspre Grivița, veneau de peste tot. Și le-am zis să trimită mai multe echipaje pentru că cei care au venit nu fac față, era imposibil să se facă față”.
În academia de poliție din SUA, viitorii polițiști sunt învățați în primul rând legislație, dar se pune un accent puternic și pe partea tactică: cum se intervine la o misiune, cum asiguri „spatele” colegilor, cum încătușezi o persoană, cum culci la pământ o persoană agresivă, cum bagi în mașină o persoană care se împotrivește, cum securizezi un perimetru, cum comunici cu persoane de tot felul.
Magdalena, ofițer CPD
„Nu știu cum e tactica în România, nu am lucrat în România în poliție, dar în comparație cum lucrăm noi, nu au nicio tactică, nu au nicio logică, polițiștii unii într-adevăr au intervenit, alții se ascundeau după mașini, erau în parcare, se băgau după mașini, în special fetele. S-a blocat traficul, mai veneau mașini de Poliție, nu puteau să intervină pentru că traficul era blocat de mașinile cetățenilor de pe stradă. Nimeni nu dirija traficul, s-au adunat multe persoane”,
Cum s-ar proceda la o astfel de situație în Chicago, spre exemplu, orașul care este printre primele trei cele mai periculoase din SUA?
Magdalena, ofițer CPD
„Noi, în America, când avem astfel de cazuri în primul rând nu lăsăm pe nimeni să se apropie. Lăsăm o parte dintre colegi să se ocupe de caz în sine, ceilalți dirijează traficul sau ne punem în linie să blocăm să nu vină mai mulți. Erau oameni peste tot, am început eu să trimit oameni pe trotuar, să-i îndepărtez, am văzut gravitatea conflictului și erau copii mici. Polițistele și cei care nu erau implicați în bătaie pur și simplu erau acolo de umplutură. Când sunt copii, ca polițist, bănuiesc că așa e și aici, trebuie să protejezi cetățenii, copiii, trebuie să-i îndepărtezi de conflict. Că lumea da, într-adevăr vine să se uite, e curioasă”.
La un moment dat, în învălmășeala creată unui polițist i-ar fi căzut „body-cam” sub o mașină. Magda povestește că s-a aplecat să o caute cu lanterna de la telefon, lucru inadmisibil pentru un polițist care trebuie să fie echipat la astfel de intervenții. Inclusiv cu lanternă.
„Au început să dea cu spray, dădeau cu spray într-un mod exact cum ai da pentru țânțari. Nu așa se dă cu spray, dădeau chiar și împotriva colegilor lor. Era unul care dădea cu spray în jurul lui, peste tot. Ce am văzut în acea seară, nu am văzut așa niciodată”,
Magdalena, ofițer CPD
Cuvintele polițistei din America despre colegii români care nu sunt pregătiți pentru cazurile mari s-ar putea traduce în lipsa eficienței în ceea ce privește anumite zone ale orașului, respectiv Centrul Istoric și Parcul Tineretului.
În urma scandalului izbucnit după ce fiul omului de afaceri Cristi Alexuc a fost bătut pe pietonalul Transilvaniei și a intensificării misiunilor în Centrul Istoric, oamenii din zonă par să nu fie afectați aproape deloc de aceste măsuri, dovadă fiind scandalul din stradă de marțea trecută.
În imaginile surprinse se poate observa cum femeile în vârstă din comunitate practic sar fără jenă în spatele polițiștilor și trag de ei pentru ca unul dintre tinerii din etnie să nu fie încătușat. Se aud țipete adresate oamenilor legii care încearcă să restabilească fără succes ordinea. Și în întreg acest tablou s-a pus întrebarea de ce nu intervin în astfel de situații trupele speciale ale Poliției?
Magdalena a mai spus că în țara în care lucrează ca polițist nu există ca persoane care au provocat un astfel de scandal pe domeniul public și pot fi încadrate chiar la infracțiunea de ultraj să fie conduse la sediul Poliției, doar amendate, iar mai apoi să meargă liniștite acasă.
Lipsa eficienței forțelor de ordine se poate de asemenea vedea și la cazuri de înmormântări, nunți ori botezuri din această comunitate când singurele intervenții sunt niște amenzi aplicate care sunt de cele mai multe ori asumate ori rămân neplătite pentru insolvabilitate. Aceasta în ciuda faptului că distracția sau bocetul durează câteva zile și uneori sunt ocupate și străzi.
Și ne amintim și de vara anului 2017 când spitalul a fost efectiv luat cu asalt de sute de persoane care au părăsit zona când au dorit ele și nu la cererea polițiștilor sau jandarmilor: ACUM: Spitalul asediat de romi, Poliţia a închis accesul maşinilor, imagini ca de război la UPU – VIDEO & FOTO
ULTIMA ORĂ: O mașină cu doi oameni s-a răsturnat, intervenție de urgență a pompierilor
Sergiu Bălășcău
Dec 30, 2024
Un căutător de metale a dat peste o bombă în pădure
Sergiu Bălășcău
Dec 30, 2024
Cod Galben de ceață și polei până la amiază
Sergiu Bălășcău
Dec 30, 2024
Cornel Șfaițer pregătește o revoluție la Poli Iași: Aducem jucători în toate compartimentele
Sergiu Bălășcău
Dec 30, 2024
Sergiu Bălășcău
Dec 30, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile