Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi unde periodic merg și zeci de botoșăneni, a fost declasificat de Ministerul Sănătăţii de la nivelul maxim de competenţă.
Singurul spital din Moldova care avea acordat gradul I, cea mai înaltă clasă de performanţă, a primit anul acesta gradul II, din cauză că nu a îndeplinit planul de conformare pe care l-a primit odată cu nivelul maxim de competenţă.
Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţe „Sfântul Spiridon” din Iaşi a pierdut nivelul maxim de competenţă din cauză că plimbă pacienţii de la un spital la altul. Spitalul ieşean în care se regăsesc 29 de secţii clinice a fost clasificat acum cinci ani, conform Ordinului 323/2011, în cea mai înaltă clasă de performanţă, IA, primind un plan de conformare pentru a se menţine în această categorie.
Din cauză că bolnavii care au nevoie de consult la un medic din specialitatea infecţioase, ginecologie, neurochirurgie, nefrologie, neonatologie sau psihiatrie sunt trimişi către alte spitale din oraş, fără să poată fi ajutaţi în Spitalul „Sfântul Spiridon”, unitatea medicală a fost coborâtă în grad de minister. Totuşi, deşi până în prezent unitatea medicală nu a reuşit să înglobeze în structura sa specialităţile lipsă, în cazuri extreme, pentru bolnavii cu politraumatism care au nevoie şi de consult neurochirurgical, un medic de specialitate de la Spitalul de Neurochirurgie vine la Spitalul „Sfântul Spiridon”, uneori efectuând chiar intervenţii chirurgicale.
„Structura este incompletă din punct de vedere al serviciilor pe care le poate oferi spitalul. Ne lipsesc specialităţile de infecţioase, neonatologie, chirurgie cardiovasculară, psihiatrie şi ginecologie, motiv pentru care am fost declasificaţi şi încadraţi la nivelul II de competență. Am făcut demersuri pentru a explica faptul că Spitalul de Boli Infecţioase este la doi paşi de noi, la fel cum se află în apropiere şi Maternitatea «Cuza-Vodă» sau Neurochirurgia. Din punctul meu de vedere, Spitalul «Sfântul Spiridon» fiind într-un oraş care are atâtea alte unităţi medicale în apropiere, unele pe specialităţi care nouă ne lipsesc şi cu care colaborăm, pierderea nivelului maxim de competenţă este dureroasă, în condiţiile în care dotarea şi personalul nostru sunt de nivel maxim de competenţă”, a explicat profesorul Ştefan Georgescu, director medical al Spitalului „Sfântul Spiridon”.
Pierderea nivelului maxim de competenţă de către Spitalul „Sfântul Spiridon” din Iaşi are consecinţe în relaţia contractuală cu CJAS, potrivit jurnaliștilor de la ziarul Adevărul.
„Consecinţa declasificării contează la contractare, în sensul că diferenţa dintre nivelul I şi II de competenţă este destul de mare.Un spital cu nivelul maxim de competenţă poate obţine un buget cu aproape 10% mai mare decât unul de nivelul II”, a mai menţionat profesorul Ştefan Georgescu.
În acest moment, în Estul ţării, doar Spitalul Judeţean din Constanţa are acordată cea mai înaltă clasă de performanţă. În iunie 2011, când MS a finalizat clasificarea spitalelor, 19 unităţi medicale din 461 din toată ţara au fost încadrate în cea mai înaltă clasă de performanţă.
Vezi şi: Spitalul Județean Mavromati Botoșani intră în rând cu lumea medicală!
ACUM la Botoșăneanul TV: Dezbatere despre șansele USR la alegerile parlamentare – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024