În afara municipiului reşedinţă nici o altă localitate din judeţ nu se poate lăuda cu o sală de spectacole precum cea dintr-o comună de pe malul Prutului. Nici măcar Dorohoi, Săveni, Darabani sau Flămânzi nu se pot mândri cu o clădire de capacitatea celei din Coţuşca. Are în jur de 400 de locuri, a fost construită de comunişti în anii ’80 şi nu s-a umplut vreodată după revoluţie.
O imensitate de clădire pentru serbărici şcolare
În mijlocul comunei uriaşul imobil este parcă desprins din alt… film. Are etaj, balcoane, scări exterioare, însă vremea a început să-şi pună serios amprenta asupra sa. Pereţii dau să se crape, pe alocuri să se înnegrească, iar unele geamuri sunt sparte. Prin scările din faţă creşte iarba, în timp ce uşile din metal greu te poartă parcă în trecut. Nici conducătorilor de astăzi ai comunei nu le este prea clar de ce au ţinut comuniştii să construiască o asemenea sală de spectacole, cea mai mare practic din judeţ după cele din Botoşani, într-un asemenea loc. După revoluţie sala nu s-a umplut niciodată. Mai este utilizată pentru serbări şcolare, însă în ultimii cinci ani acolo nu a avut loc nici un spectacol în adevăratul sens al cuvântului.
„Am încercat, dar nu se vând bilete”, spune
Dan Vezeteu, primar de Coţuşca.
"Pentru ce să ţin monstruozitatea aia într-o comună?"
Peste drum de imensa clădire, într-o casă care aduce mai mult cu una bătrânească decât cu un sediu de primărie, îşi desfăşoară activitatea administraţia comunei. Cum şefii localităţii şi-au pierdut orice speranţă de a mai umple vreodată uriaşa sală au hotărât ca măcar o parte din imobil să îl transforme în sediu de primărie. Anul acesta s-au alocat 900.000 de lei pentru renovare, la anul se vor repartiza alţi bani, intenţia fiind ca în 2014 lucrările să se finalizeze.
„Pentru ce să ţin monstruozitatea aia într-o comună? Doar compartimentăm o mică parte din ea. Sper să facem una dintre cele mai frumoase primării”, afirmă
primarul Dan Vezeteu. În prezent clădirea pentru care denumirea generică de cămin cultural este una de-a dreptul jignitoare nu dispune însă de apă curentă, centrală sau instalaţie de sonorizare, primele două lipsuri urmând să fie rezolvate prin amintitul proiect de reabilitare. Planurile sunt ca actuala primărie să se transforme în bibliotecă, iar „monstruozitatea lui Ceauşescu” să aibă dublă utilitate: sediu pentru Primăria Coţuşca şi casă de cultură.
[[galerie-foto]]
VEZI ŞI:
Centru de 24 miliarde inaugurat cu primar, prefect şi floarea PSD – GALERIE FOTO