Primăria a inițiat demersuri pentru reabilitarea ansamblului statuar de la intrarea în Parcul Mihai Eminescu, un loc frecventat vara mai ales de tineri.
În Consiliul Local a fost supus dezbaterii un proiect de hotărâre pentru aprobarea indicatorilor tehnico-economici pentru restaurarea Monumentului Închinat Țăranilor cunoscut sub denumirea Ansamblul 1907, aflat în Bulevardul Mihai Eminescu, lângă parc.
Suma propusă a fi alocată pentru acest proiect de restaurare este de 877.246 lei, mult prea mare în opinia consilierului local Maricel Maxim.
„M-am uitat pe sumele alocate și mi s-au părut cel puțin aberante, în sensul în care din câte mă gândesc eu, reabilitarea presupune doar reparația soclului și nu reabilitarea monumentului în sine. Monumentul în sine nu cred că are nevoie de reabilitare, eventual de o curățare sau știu eu, altă procedură pentru a arăta bine. Dacă alocăm aproape 900 mii lei pentru o reabilitare de soclu din care 150 mii lei pentru proiectare, este cel puțin aberant. Nu putem să facem astfel de cheltuieli”,
Maricel Maxim, consilier local PNL
Liberalul a precizat că nu se opune reabilitării monumentului, ci doar dorește ca suma propusă să fie justificată prin documente care să fi fost puse la dispoziția consilierilor locali.
Ada Macovei a intervenit și ea și a explicat și clădirea în care funcționează Inspectoratul Școlar Județean este tot una de patrimoniu, asemenea multora din oraș.
„Și probabil cunoașteți dimensiunea clădirii care a avut nevoie de reabilitare pentru că nu s-a mai făcut în ultimii 30 de ani și în 2010 și ulterior, cei care au condus IȘJ, dacă adunăm sumele nu au depășit 600 mii lei. Cum poate să fie un monument restaurat cu o asemenea sumă, când o clădire începând de la acoperiș, restaurare de fresce, iluminată arhitectural, două parcări ale clădirii au fost reabilitate, gardul instituției. Nu se poate restaura un monument cu atâția bani, nici măcar după atâția ani”,
Ada Macovei, consilier local PNL
Primarul a răspuns întrebărilor și a spus că pentru acest ansamblu a fost întocmite o expertiză tehnică și un deviz general.
„Din aceste documente a reieșit valoarea, care este estimativă, pentru organizarea unei licitații la care este binevenită orice firmă. În plus va fi instalat și un iluminat arhitectural în această investiție. Țin să specific că poate scădea valoarea estimată în urma organizării licitației. Și așa cum bine ați spus și dv., cei care ați intervenit, nu suntem experți în acest subiect. Și dacă nu suntem, nu vreți să dăm credibilitate celor care au întocmit documentația și să ajungem la licitația deschisă unde poate participa oricine?”,
Cosmin Andrei, primar
A dat asigurări că licitația este una transparentă iar suma transmisă prin deviz a reieșit în urma analizei experților.
Proiectul a fost adoptat cu 12 voturi pentru (consilierii PSD și Liviu Toma) și 9 abțineri (liberalii și useriștii).
Au lipsit de la ședință Cătălin Flutur și Marcel Gheorghiță, ambii învoiți prin vot, în plen.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Aproape 40 de șoferi lăsați fără permis în urma acțiunii BLOCADA
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Cea mai lungă vacanță din ultimii ani: Concediul de Revelion al bugetarilor, prelungit
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024