Astăzi și la Botoșani se sărbătorește Ziua Eroilor, dar puțini sunt botoșănenii care trec pe lângă acest monument și își dau seama ce reprezintă pentru istoria noastră, a locuitorilor acestui județ. Dacă la alte astfel de monumente de câteva ori pe an sunt depuse coroane de flori de către oficialități, iar altele sunt expuse în zone circulate ale orașului, în cazul de față, construcția din piatră este sprijin pentru bețivii Centrului Istoric.
Pentru că în Centrul Vechi al municipiului Botoșani se află acest monument care este dedicat Răscoalei din 1907. Dacă în prezent, o bună parte dintre botoșăneni contribuie la colorarea județului în roșu sau agreează corupții, lucru tocmai dovedit la referendumul din 26 mai, în urmă cu 112 ani, de la Botoșani pornea ultima răscoală importantă, care ulterior se răspândea în întreaga țară.
Numărul țăranilor omorâți atunci de regim a rămas necunoscut, însă se știe că răscoala a fost scăldată de sângele celor care se săturaseră de sărăcie.
Astăzi, în 2019, un monument închinat lor este lăsat în paragină, pe mâna alcooliștilor, pentru că este amplasat fix lângă o bodegă. Evident, monumentul a fost cel dintâi amenajat, barul a venit după.
Conducerea Direcției Județene de Cultură Botoșani ne explică semnificația și originea monumentului din Centrul Istoric.
”Atunci era un anumit context ideologic. Cu certitudine că Răscoala de la 1907 este un eveniment istoric cu reverberații pentru județul Botoșani. În anii ’50 exista un avânt foarte mare ca să fie astfel de monumente dedicate anului 1907 întrucât nu existau în istoria recentă momente de revoltă și atunci comuniștii trebuiau să se lege de ceva și atunci au dat un ordin practic. Cam în același timp s-a mai construit unul la Ibănești și unul la Mitoc”,
Dănuț Huțu, directorul Direcției Județene de Cultură Botoșani.
În orașul Flămânzi, locul de unde a pornit răscoala, undeva prin 1977 au fost ridicate mai multe monumente și amenajat chiar un muzeu care a ars ulterior și a fost refăcut prin fonduri europene, primarul de acolo dorind să-l includă într-un circuit istoric pornind de la un eveniment istoric real.
La Botoșani, Răscoala din 1907 nu primește respectul cuvenit. Sau nu, cel puțin, din punctul de vedere al monumentului respectiv.
„La momentul când a fost construit, el a fost amplasat într-o altă zonă. Cred că ar trebui o analiză serioasă făcută împreună cu autoritățile locale și dacă se consideră necesar ar trebui strămutat într-o zonă în care să fie mai bine pus în valoare. Trebuie discutat asta la nivel local, fiind pe domeniul public sunt în administrarea Primăriei. Zona aia cam o știm, se poate duce într-un parc sau în altă zonă, se poate face lucrul acesta, printr-o procedură care se numește strămutare”,
Dănuț Huțu, directorul Direcției Județene de Cultură Botoșani.
Într-o stare de degradare, dar nu similară cu cea din Centrul Vechi se află și grupul statuar din Parcul Mihai Eminescu pentru care autoritățile locale au alocat o sumă infimă pentru restaurare, însă nici o firmă nu s-a încumetat să se apuce de treabă în acei bani.
Dacă cel din zona istorică a urbei a devenit sprijin pentru bețivi, cel din parc este luat cu asalt de tineri cu role.
În privința monumentului din Centrul Istoric, directorul Direcției de Cultură este de părere că ar trebui poate amplasat într-o piață care să-i poarte chiar numele sau într-unul din parcurile orașului.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Bărbat prins sub „aburii alcoolului” după un control în trafic
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
De la 17 grade la lapoviță și ninsoare: Ce ne așteaptă săptămâna viitoare
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Pericol pe șosele: Șofer prins mort de beat la volan
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024