Pentru câteva ore, Hlipiceni a devenit capitala neoficială a județului. A trăit o zi unică, așa cum a spus-o în mai multe rânduri chiar primarul Marian Luchian, prilejuită de inaugurarea monumentului închinat eroilor din localitate care și-au dat viața pentru apărarea patriei în cele două războaie mondiale.
După ce a avut o contribuție decisivă la restaurarea Bisericii Sfântul Nicolae din centrul comunei, peste drum, părintele arhimandrit Ciprian Grădinaru, fiu al satului și cetățean de onoare, a inițiat construcția unui ansamblu care, pe lângă monumentul propriu-zis realizat de sculptorul Ion Lozan din Soroca, Republica Moldova, include un avion Delfin L 29, simbol al Forțelor Aeriene Române și un obuzier cu calibrul de 122 disponibilizat de Armata Română.
Astăzi, în prezența unei pleiade de oficialități, atât din Botoșani, cât și din București și alte județe, a avut loc inaugurarea și sfințirea.
”Nu am mai văzut vreodată atâția generali la un loc în Botoșani”, spuneau unii oameni și într-adevăr așa a fost. Cadre de rang înalt din Ministerul Apărării Naționale și Ministerul Afacerilor Interne, în frunte cu generalul în rezervă Ion Oprișor, consilier prezidențial, au luat parte la eveniment.
De altfel, trimisului președintelui Klaus Iohannis i-a fost dat onorul la ceremonie, șeful de stat depunând tot prin reprezentanți și prima coroană.
Slujba a fost oficiată de un sobor de aproape 30 de preoți condus de Preasfinţitul Veniamin, episcop al Basarabiei de Sud.
Generalul Ion Oprișor, prefectul Sorin Cornilă, președintele Consiliului Județean, Doina Federovici, primarul Marian Luchian și elevi de la Colegiul Național Militar „Ștefan cel Mare” din Câmpulung Moldovenesc au citit pe rând numele celor 167 de eroi din Hlipiceni căzuți pe fronturile din Primul și al Doilea Război Mondial. După fiecare serie de eroi, garda de onoare a strigat: “căzut la datorie”.
Oficialitățile menționate, precum și Preasfinţitul Veniamin și colonelul (r) Gheorghe Timofte, președinte filialei Botoșani a Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”, au avut și alocuțiuni în care a revenit mereu numele părintelui Ciprian Grădinaru, inițiatorul amenajării monumentului.
În momentul veșnicii pomeniri s-au tras clopotele Bisericii Sfântul Nicolae, iar la final s-a cântat ”Hristos a Înviat din morți / Cu moartea pe moarte călcând / Și celor din morminte / Viață dăruindu-le”.
Festivitatea a continuat cu momente cel puțin la fel de emoționante, patru veterani de război – colonelul în retragere Traian Molie, maiorul în retragere Neculai Amariei Avieriței, maiorul în retragere Emil Moisei, maiorul în retragere Ioan Șcarlii, ultimul prin reprezentant – fiind decorați prin decret prezidențial cu Ordinul Virtutea Militară în grad de cavaler cu însemn de pace.
Apoi au primit și diplome de onoare din partea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei, a Primăriei Hlipiceni și a Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”.
Preasfinţitul Veniamin, episcop al Basarabiei de Sud a înmânat, din partea IPS Teofan, Crucea Sfântului Ierarh Dosoftei și Părintelui Arhimandrit Ciprian Grădinaru, primarului Marian Luchian și viceprimarului Mihai Șcarlii, precum și o diplomă de vrednicie preotului Cristian Ferariu.
După reprezentantul președintelui Klaus Iohannis, rând pe rând au depus coroane sau flori roș-alb-albastre oficiali ai MApN, MAI, Prefecturii, Consiliului Județean, Primăriei Hlipiceni, Asociației Naționale Cultul Eroilor ”Regina Maria”, parlamentari PSD.
Fiindcă veni vorba de parlamentarii PSD, trebuie spus că deputatul și senatorul PNL au lipsit de la manifestări, liberalii punctând însă prin consilieri județenii, câțiva șefi de instituții și lideri ai organizației județene.
Social-democrații au avut la rândul lor la fața locului primari și consilieri județeni.
Începută la ora 11:00, ceremonia s-a încheiat după o oră și jumătate cu defilarea Gărzii de Onoare și cu interpretarea unei pricesne de către un cor venit tocmai din Maramureș, format din apropiați ai ”Chirurgului sufletelor”, preacuviosul părinte arhimandrit Ciprian Grădinaru.
Arhimandritul Ciprian Grădinaru este Eclesiarhul Paraclisului Catedralei Naționale.
Născut pe 28 iunie 1971, la Hlipiceni, a fost tuns în monahism la vârsta de 21 de ani în Mănăstirea Sihăstria.
Din 2011, slujește la Paraclisul Catedralei Mântuirii Neamului unde coordonează numeroase activități duhovnicești și social-filantropice.
Sute de oameni din Hlipiceni, dar și din alte localități au luat parte la ceremonie. Circulația a fost dirijată tocmai din centrul comunei Todireni.
Cum festivitatea a avut loc pe drumul județean Todireni - Hlipiceni – Răuseni, doar invitații la manifestare și riveranii au putut să se deplaseze pe acest tronson din ”drumul strategic”.
”Glorie eternă eroilor din satul Hlipiceni, căzuți pentru apărarea gliei străbune pentru ca noi să respirăm aerul libertății. Ei au ales Calea Eternității. Dumnezeu să-i așeze în Lumina Slavei Lui!” Aceasta este inscripția de pe monument.
Ridicat și pentru că, așa cum spunea în alocuțiunea sa și col. (r) Gheorghe Timofte, ”eroii mor doar atunci când sunt uitați”.
Tânără din Botoșani băgată la închisoare după o ditamai aventura în trafic
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024
Procesiune cu Sfinte Moaște în mai multe parohii din județul Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024
3 motive pentru a cumpăra centrala pe lemne Stropuva S40U
Redacția Botoșăneanul
Nov 22, 2024
Tânăr din Botoșani prăbușit sub ochii trecătorilor, ambulanța chemată urgent
Oana Sava
Nov 22, 2024