Un fost elev al Colegiului Laurian îl interpretează pe Mugur Călinescu în filmul regizat de Radu Jude.
”Tipografic Majuscul” pune în legătură, prin tehnica montajului, două povești și două istorii. Una este povestea reală a adolescentului Mugur Călinescu, care, în 1981, a scris pe ziduri cu creta o serie de texte împotriva dictaturii lui Nicolae Ceaușescu.
Povestea lui e pusă în scenă așa cum a reconstituit-o Gianina Cărbunariu din dosarul lui de Securitate.
A doua este povestea oficială a României: imagini din arhiva Televiziunii Naționale, exact din același timp.
”Într-adevăr viaţă ridicată la pătrat, într-adevăr oglinda lumii, într-adevăr teatru. Iar teatrul, în acest caz, bate viaţa”, titra revista de cultură Yorick, în urmă cu câțiva ani, despre spectacolul de teatru ”Tipografic Majuscul”, în regia Gianinei Cărbunariu, la Teatrul Odeon din Bucureşti.
”Tipografic Majuscul” nu a rămas doar un spectacol de teatru. Un alt regizor, de data aceasta Radu Jude, semnează, împreună cu Gianina Cărbunariu, scenariul filmului "Tipografic Majuscul", film care aduce în atenția publicului povestea elevului Mugur Călinescu, așa cum a fost ea documentată din dosarele aflate în Arhivele Securităţii.
Însă mai important pentru botoşăneni este faptul că rolul principal în acest film este deţinut de Şerban Lazarovici, fost elev al Colegiului Naţional ”A.T.Laurian” Botoşani. Distribuţia este completată de Bogdan Zamfir şi Șerban Pavlov.
(Șerban Lazarovici în rolul lui Mugur Călinescu, din Tipografic Majuscul)
Filmul va intra din 21 februarie în cinematografele din toată țara, inclusiv în Botoșani.
Mai mult, pelicula lui Radu Jude a fost deja selectată pentru Berlinale - Berlin International Film Festival.
Născut pe 28 mai 1965, Botoșani, Mugur Călinescu a murit când nici nu împlinise 20 de ani. Era elev în clasa a XI-a la Liceul "A.T. Laurian" când a fost arestat pentru că, după o vizită a lui Nicolae Ceauşescu, scrisese pe clădirile din Botoşani lozinci anticomuniste ("Vrem sindicate libere", "Vrem libertatea cuvântului", "Jos Ceauşescu"). A fost îndelung anchetat de Securitate.
Timp de mai multe săptămâni, organele locale ale Ministerului de Interne, susţinute şi de Miliţia şi Securitatea din judeţul vecin (Suceava), au declanşat operaţiunea "Panoul", răscolind Botoşaniul în căutarea "teroristului" care "atentase" la valorile regimului comunist. După o lună de zile de la demararea acţiunii de prindere a făptaşului, Mugurel Călinescu este arestat în timp ce scria un mesaj pe un panou, de către o patrulă compusă dintr-un miliţian şi un securist.
Au urmat sute de ore de anchetă la Securitatea din localitate, deschiderea unui dosar de urmărire informativă – DUI, sub numele de cod "Elevul", şedinţe de prelucrare la şcoală, ameninţări cu exmatricularea şi şcoala de corecţie.
La doi ani de la debutul anchetei, în noiembrie 1983, adolescentul rebel al Botoşaniului este diagnosticat cu leucemie, iar după alţi doi, la data de 13 februarie 1985, moare într-un spital din Iaşi.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Care este salariul pe care-l cere Mailat de la echipele din Superliga
Gabriela Erdic
Dec 26, 2024
Lupta pentru putere: Cine sunt persoanele care-i vor locul Elisabetei Lipă
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Un botoșănean care se credea șofer și un amețit prinși în flagrant de Poliție
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
ACCIDENT rutier în a doua zi de Crăciun, femeie captivă într-o mașină
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
SGR se extinde, noi materiale vor putea fi date spre reciclare și NU mai ajung la ghenă
Redacția Botoșăneanul
Dec 26, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile