Orașul a început să se trezească la viață odată cu ieșirea din iarnă și nu puține sunt zonele unde deja au fost plantate flori multicolore. Străzile sunt curățate, spațiile verzi igienizate iar bordurile vopsite.
La majoritatea acestor activități participă angajați ai Primăriei dar și asistați social și condamnați în justiție care prestează muncă în folosul comunității.
Aceștia poartă niște veste pe care scrie ”prestații sociale” pentru a putea fi ușor identificați, iar botoșănenii să conștientizeze că oamenii ăia sunt de la ”ajutoare sociale”.
Peste 200 de botoșăneni săraci sunt obligați de lege să muncească în folosul comunității lună de lună.
Mare parte dintre aceștia se prezintă la pontare, însă mulți fac doar act de prezență sau găsesc tot felul de pretexte pentru a fenta legea.
”Luna aceasta trebuiau să mai vină încă 40 și ceva de persoane, nu au mai venit. Au văzut că este foarte multă muncă, nu au mai venit. Și umblă cu adeverințe medicale pe la SPLAS. Când vin la treabă, vin în special în zilele în care plouă și în zilele de sărbătoare religioasă. Când vin, trebuie să stăm câteva ore să-i urmărim. Unii șefi de compartimente sunt mai duri și îi monitorizează la sânge, alții pierd lupta cu ei și nu mai reușesc”,
Eugen Țurcanu, director DSPSA
Asistații sociali sunt împărțiți astfel în oraș:
„Nu sunt în stare să ducă opt ore, acesta este mesajul. Nu reușesc să aibă un program de opt ore. Mulți sunt pe la cantina de ajutor social și la ora 11:30 fug la masa gratuită. Ei nu au mâncat nimic de ieri, sunt terminați și așteaptă ora 11:00, abia așteaptă să fugă. E dificil, nu ai bază în ei. Trebuie să ai grijă să nu pățească ceva, lucrăm cu unelte, în mijlocul străzii la vopsit borduri, trebuie să ai grijă să nu-i lovească o mașină”,
Eugen Țurcanu, director DSPSA
Există însă și persoane care trebuie supravegheate îndeaproape și provoacă mai degrabă bătaie de cap decât să ajute comunitatea.
”Unii sunt tot timpul sub influența anumitor substanțe psihotrope sau alcoolice. Iau tot felul de combinații din astea de pastile amestecate cu băutură, e dificil de lucrat cu ei, nu poți să ai bază. Trebuie să-l pui pe undeva măcar să nu cadă, să dau eu cu subsemnatul. Nu pot fi folosiți nici măcar la muncile astea”,
Eugen Țurcanu, director DSPSA
La Serviciul Public de Asistență Socială (SPLAS) unde sunt înregistrați acești oameni, luna aceasta doar 10 au catadicsit să facă rost de adeverințe medicale. Restul nu au venit pur și simplu la treabă.
”În luna mai s-au prezentat la repartiție 154 de persoane. Și din situațiile prezente până acum, ei mai pot veni până la sfârșitul lunii cu acte medicale, doar 10 persoane sunt scutite de prestații pe motive medicale. Ceilalți nu s-au prezentat pur și simplu urmând ca dosarele să fie suspendate sau dacă aduc acte medicale, să fie menținute în plată cu mențiuni medicale”,
Dorin Burlacu, director SPLAS
414 dosare de ajutor social sunt în plată la Botoșani, cu 936 de persoane beneficiare.
Dintre acestea, 456 reprezintă copii. Din restul de 480 de persoane adulte, 220 sunt persoane apte de muncă și au obligația de a presta muncă în folosul comunității.
Nu pot munci mamele care au copii până la 7 ani, bătrâni sau persoane bolnave.
Mai există persoane care fac muncă sub supraveghere de la Secția de Psihiatrie.
151 de persoane au în întreținere copii sub 7 ani din cele 480, 3 persoane au în întreținere persoane cu handicap, 60 sunt la vârsta pensionării iar 32 au grad asimilabil gradului I și II.
Un asistat social trebuie să muncească opt ore pe zi, 24 pe lună minim, pentru cuantumul minim. Numărul de ore variază în funcție de cunatumul ajutorului social și pot ajunge la 48 sau 56 de ore.
(Sursa foto - Facebook)
Manifestări culturale la Casa Memorială „Nicolae Iorga” - PROGRAMUL
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 27, 2024
Declarația zilei 27 noiembrie 2024
Oana Sava
Nov 27, 2024
Gabriela Erdic
Nov 27, 2024