Cezariana este prima opțiune pentru multe femei din România, dar și pentru medici. Există în același timp și o tendință către nașteri cât mai blânde, fără prea multe intervenții medicale. Mai mult decât atât, din ce în ce mai multe femei vor să nască în apă, potrivit Digi24.
Sofia a venit pe lume în urmă cu doi ani acasă, într-un bazin de naştere instalat de părinţii ei chiar în sufragerie. Alexandra DaSacco, mamă: „Am născut-o în apă, în linişte, în întuneric, aşa cum citisem şi visasem să fie o naştere în pace şi prietenoasă cu copilul care iese dintr-un mediu foarte protejat. Mi s-a părut opţiunea cea mai bună, cea mai calmă, primitoare vizavi de alternativa cu spital, lumini, zgomote, frecţii, injecţii...”
Deşi a început ca o modă, naşterea în apă este tot mai căutata de viitoarele mămici. Peste 2.000 de românce au semnat o petiţie online prin care cer ca naşterea subacvatică să fie o opţiune în maternităţile româneşti. La fel cum se întâmplă în ţări precum Franţa, Anglia, Olanda şi Australia. Ditta Depner, educator prenatal: „Bazinele care nu-s speciale de naştere care sunt din fibră de sticlă sau alte materiale sunt gonflabile şi costă un spital în jur de 600 de lei. Deci este o investiţie minimă în care îţi mai trebuie un instalator.”
În prezent, naşterea în apă se face doar în clinici private. Constanţa este unul dintre puţinele oraşe din România unde femeile au această opţiune. Viitoarele mame bat sute de kilometri din toată ţara pentru a-şi aduce copilul pe lume aşa cum doresc: într-un mediu prietenos, fără proceduri medicale care să le grăbească procesul naşterii.
Oana Abduraman, mamă: „Am fugit de naşterea naturală pe uscat din frică. Era una dintre opţiunile pe care le-aş fi ales eu.”
Georgiana Idriceanu, mamă: „Mi s-a părut că este modul de naştere care mă defineşte. Am ales să nasc pentru beneficiile aduse copilului, beneficii în care am crezut fără drept de apel, pentru că mi s-a probat tot ceea ce am citit. Am doi copii luptători și rezistenți la boală și modul în care au crescut și s-au dezvoltat.”
În alte orașe există spitale de stat dotate cu bazine de naştere, dar nu au cereri. La Botoşani, de exemplu, echipamentele în care s-au investit zeci de mii de euro zac nefolosite. Aici s-au născut doar trei copii în apă.
Doctor Gina Puflea, şeful secţiei de Obstetrică-Ginecologie II din cadrul Spitalului Judeţean Botoşani: „Nici mamele nu au venit cu această dorinţă, nici obstetricienii nu au agreat în mod deosebit acest mod de soluţionare a naşterii.”
Ditta Depner, educator prenatal: „Medicul mai greu are beneficii pentru că nu este tocmai o poziţie comodă să asişti o naştere. S-ar putea să trebuiască să-ţi bagi mâinile în apă, să te pui în genunchi, să te concentrezi pe ce-i face mai bine mamei decât pe confortul personal.”
Naşterea în apă a stârnit însă şi controverse printre ginecologi. Unii sunt de părere că această metodă prezintă riscuri de infecţie pentru făt.
Marius Budăi susține că i-a mai descoperit o calitate lui Ciolacu - VIDEO care este
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024
Ora 21:00 - S-au închis secțiile de vot: CÂȚI botoșăneni s-au prezentat la urne
Diana Arici
Nov 24, 2024
Zâmbete amare la PNL, Valeriu Iftime și candidații la Parlament lipsesc de la sediu - VIDEO
Sergiu Bălășcău
Nov 24, 2024
Aplauze intense în sediul PSD, Doina Federovici vrea victoria și pe județul Botoșani – VIDEO
Gabriela Erdic
Nov 24, 2024