Naţional
DIICOT-ul ”călare” pe o grupare specializată în spargeri de ATM-uri - Metoda Jackpotting & racolare de săgeți

Procurorii DIICOT au reținut opt persoane, cetățeni români și moldoveni, acuzate că fac parte dintr-o grupare care a fraudat cu ajutorul unui virus informatic mai multe terminale tip ATM aparținând unor bănci din România, Ungaria, Cehia, Spania și Rusia.

Acces ilegal la sisteme informatice, fraude informatice

 

Potrivit unui comunicat al DIICOT, procurorii i-au reținut pentru 24 de ore pe Denis Dari, Sorin Mihăilă, Ilie Iulian Motofeanu, Gabriel Onea, George Ovidiu Raportoru, Solozabal Cuartero Rodion, Tulli Renato Marius și Simona Udilă, pentru săvârșirea infracțiunilor de constituire a unui grup infracțional organizat, acces ilegal la sisteme informatice, fraude informatice, perturbarea funcționării sistemelor informatice, alterarea integrității datelor informatice și operațiuni ilegale cu dispozitive și programe informatice și distrugere.
Procurorii susțin că, în perioada decembrie 2014 — octombrie 2015, pe teritoriul României (cu predilecție pe raza municipiului București) și Republicii Moldova, a activat o grupare transfrontalieră formată din mai mulți cetățeni români și moldoveni, care avea ca scop obținerea de foloase materiale injuste prin săvârșirea de infracțiuni informatice, atât pe teritoriul țării, cât și pe teritoriul mai multor state europene.
S-a reținut că faptele au constat în încercarea compromiterii și fraudării sau, după caz, compromiterea tehnică și fraudarea cu ajutorul unui virus informatic a mai multor terminale tip ATM aparținând unor instituții bancare de pe teritoriul României (București și alte zone din țară), dar și din străinătate (Ungaria, Cehia, Spania, Rusia), prejudiciul fiind de aproximativ 200.000 de euro.
Gruparea a activat aproximativ un an, între membrii acesteia existând raporturi de subordonare specifice unei structuri organizatorice de tip ierarhic.
Conform DIICOT, grupul infracțional a fost inițiat și constituit pe parcursul anului 2014 de către cetățeanul moldovean Solozabal Cuartero Rodion și acoliții săi Baduh Iurie și Denis Dari, precum și de către cetățeanul român Sorin Mihăilă, zis "Haliu", acesta din urmă fiind locotenentul și persoana de încredere a liderului moldovean, al cărui principal rol a fost acela de a asigura și ține legătura cu membrii grupării din România și de a racola cetățeni români ("săgeți"), care aveau rolul de a identifica și participa la compromiterea și fraudarea terminalelor ATM.

 

Influență în lumea interlopă ruso-moldoveană


Astfel, la această grupare, au aderat de-a lungul timpului cetățenii români George Ovidiu Raportoru, Tulli Renato Marius, Mihai Claudiu Mihăilă, Ilie Iulian Motofeanu, Gabriel Olbea, fiind apoi sprijinită de suspecții Laurențiu Cismaru, Adrian Hogea, Beatrice Mihăilă și Simona Udilă.  Anchetatorii susțin că liderul grupării, Solozabal Cuartero Rodion, avea relații și influență în lumea interlopă ruso-moldoveană, împrejurare care a facilitat achiziționarea de către grupare a virusului informatic necesar fraudării bancomatelor.
Totodată, el coordona din spate activitatea grupării, în special activitatea echipei sale de cetățeni moldoveni, deținând cunoștințele tehnice necesare bunei funcționări a aplicației informatice de tip malware, cu ajutorul căreia erau compromise sistemelor informatice instalate în interiorul bancomatelor.  Astfel, din brigada direct subordonată lui Solozabal Cuartero Rodion, Denis Dari era cel care deținea virusul informatic de tip "malware", destinat compromiterii sistemelor informatice ale bancomatelor. El răspundea de manipularea nemijlocită, accesarea efectivă și instalarea în memoria sistemului informatic al ATM-ului a respectivului virus.
Un alt membru al echipei moldovene a fost Naduh Iurie, care avea rolul de a-l însoți pe Denis Dari atunci când erau fraudate bancomatele.  Cel de-al doilea palier al grupării era reprezentat de către membrii executanți, care participau la identificarea și fraudarea terminalelor ATM, precum și la ridicarea banilor.  Procurorii DIICOT mai susțin că membrii acestei grupări foloseau metoda de fraudare denumită "Jackpotting".  Astfel, în prima etapă, erau identificate bancomate ce urmau să fie ținta atacurilor, fiind preferate anumite tipuri de ATM-uri (terminale de tip NCR), terminale care nu erau încastrate în zidurile băncii și care puteau fi astfel manipulate cu ușurință.
S-au avut în vedere bancomatele al căror modul electronic existent în partea superioară (și în care se afla computerul aparatului) putea fi deschis și rabatat cu ajutorul unei chei universale și al cărui sistem informatic era prevăzut cu dispozitive CD-ROM, componentă necesară instalării și introducerii datelor informatice frauduloase.

 

Gruparea se folosea de un virus de tip ”ulssm.exe”


În continuare, verificările și activitățile prealabile vizau existența sau nu a sistemelor de alarmă prevăzute la nivelul bancomatelor (în caz afirmativ procedându-se la anihilarea acestora prin lipirea cu bandă adezivă tip scotch a micro-releului/senzorului de alarmă), fotografierea componentelor electronice ale modulului informatic și verificarea unității CD-ROM, componenta sistemului informatic al bancomatului, montat în partea superioară a acestuia.
Gruparea folosea un virus de tip "ulssm.exe", care era setat să funcționeze în parametrii corespunzători doar pe timpul weekend-urilor. Ca urmare a verificărilor online efectuate cu privire la programele informatice de tip "malware", utilizate la infectarea ATM-urilor din mai multe țări prin aceeași metodă, a rezultat că fișierul executabil cu denumirea "ulssm.exe" era copiat de pe un mediu optic (suport tip CD), iar, după extragerea numerarului, virusul era șters de către utilizatorul său în mod automat, astfel încât după comiterea faptei erau identificate doar urme ale respectivului soft. Cu ajutorul acestui virus, sistemul informatic și de operare al ATM-ului era determinat să elibereze sume de bani, fără ca membrii grupării să utilizeze carduri bancare. Extragerea banilor din bancomate se făcea în mod eșalonat, cu sume fixe de 4.000 de lei.
Acțiunea a fost efectuată împreună cu ofițeri de poliție din cadrul Serviciului Grupuri Infracționale Violente — Direcția Generală de Poliție a Municipiului București și din cadrul Direcției de Combatere a Criminalității Organizate — Inspectoratul General al Poliției Române.  DIICOT precizează că s-a semnat un acord de formare a unei echipe comune de anchetă între România, Republica Moldova și Marea Britanie.  Echipa comună de anchetă a beneficiat de sprijin logistic și finanțare din partea Eurojust.  Suportul de specialitate a fost asigurat de către Direcția Operațiuni Speciale.
 

Actor de 34 de ani găsit fără suflare în propria locuință, anchetatorii iau în calcul ipoteza unei sinucideri
Bărbatul a fost găsit mort în propria locuință, după ce ieri, 7 iunie, și-ar fi agresat soția. Cei doi erau în proces de divorț, bărbatul având și un ordin de restricție emis pe numele său.
Angajări de amploare în structurile MAI: Aproape 8.000 de polițiști, militari și alte categorii de noi angajați vor deveni bugetari în uniformă
Guvernul a adoptat astăzi o hotărâre prin care efectivele structurilor din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pe timp de pace se suplimentează cu 7.880 posturi. Este vorba de 5.654 polițiști, 975 militari, 201 personal civil și 1.050 soldați și gradați profesioniști.
Viața bate filmul: Femeie de 89 de ani tâlhărită de o alta care i-a pus narcotice în cafea
Expertă în tâlhării, femeia de 74 de ani avea deja o condamnare la 12 ani de închisoare.
Tatăl care şi-a înecat copiii, GĂSIT după trei zile
Bărbatul de 30 de ani care, duminică, şi-a înecat cei doi copii, o fetiță în vârstă de 5 luni și un băiețel de 4 ani, a fost găsit.
Al doilea caz în doar o săptămână: Un tată și-a înecat doi copii după ce s-a certat cu soția
O fetiță de cinci luni și un băiețel de patru ani au murit înecați după o ceartă a părinților.
Poșta Română a început să vândă alimente și băuturi: Deschidem o nouă perspectivă asupra pieței
Poșta Română și Auchan Retail România au încheiat un parteneriat pentru vânzarea de produse alimentare și nealimentare în incinta oficiilor poștale din țară. Proiectul debutează cu o etapă pilot în patru oficii poștale din Pitești. Inaugurarea a avut loc vineri, în prezența directorilor generali ai celor două companii.
Mama care s-a aruncat cu ambii copii în brațe de pe un bloc plănuia să se recăsătorească cu fostul soț
Femeia de 33 de ani care s-a aruncat de pe un bloc cu 10 etaje, împreună cu copiii ei, un băiat de 3 ani şi o fată de 6 ani, urma să se recăsătorească cu tatăl copiilor ei de care divorţase în urmă cu mai multă vreme.
CUTREMURĂTOR: O mamă s-a aruncat cu doi copii în brațe de pe un bloc de zece etaje
O mamă s-a aruncat cu cei doi copii ai săi în brațe de pe un bloc cu zece etaje.
Doliu în Patriarhia Română: Un consilier al Patriarhului Daniel a încetat din viață
Biserica Ortodoxă Română a suferit o nouă pierdere.
Loading...
Rafila îl lasă pe Arafat fără SMURD? / A făcut o treabă bună, dar…
Ministrul Sănătății a precizat că a făcut o treabă foarte bună în organizarea serviciilor medicale de urgenţă, dar că acestea trebuie să funcționeze integrat cu Ministerul Sănătăţii.
INCREDIBIL: Departamentul lui Arafat, dat în judecată de Monitorul Oficial
Regia Autonomă Monitorul Oficial a dat în judecată Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Un pacient a luat foc pe masa de operație: Medicul chirurg - M-am pârlit și eu un pic pe degete
Are nevoie de cel puțin 10 zile de îngrijiri pentru a-i fi tratate aceste răni.
Este cutremur în cea mai importantă televiziune din zona Moldovei: Acuzații de abuz și incompetență
În cadrul audierilor s-au semnalat încălcări flagrante ale legislației muncii.
SFÂȘIETOR: A murit o polițistă tânără, mamă a trei copii
Înfiase doi dintre cei trei copii care îi spuneau ”mamă”, convinsă că va fi alături de ei pentru totdeauna. O boală cruntă a doborât-o.
Loading...
REVOLTĂTOR! Omul lui Putin la București: Republica Moldova n-a fost parte a României, în afară de cei 22 de ani de ocupație românească
Valery Kuzmin, ambasadorul Rusiei la București, a făcut o declarație revoltătoare la un post de radio din România.
O refugiată din Ucraina a trecut granița în Ungaria cu valize pline cu euro și dolari
Soția unui politician din Ucraina a trecut granița în Ungaria cu aproape 29 de milioane de dolari și un milion și jumătate de euro cash. Banii erau puși în mai multe valize.
Un militar român a murit strivit de un tanc în timpul unui exercițiu
Militarul avea 35 ani și era angajat al MApN din anul 2008.
Anunțul lui Raed Arafat: Trebuie să fim pregătiți din timp / Lucrul pe aceste adăposturi și evaluarea lor este deja început
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat vineri că reprezentanţii IGSU vor intensifica acţiunile de verificare a adăposturilor de protecţie civilă.
ALARMĂ în Dobrogea: Un MiG LanceR trimis în patrulare a dispărut, elicopterul plecat în recunoaștere a dispărut și el
O aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20:03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei. Elicopterul plecat în căutare a dispărut și el de pe radar.
Premieră la RAR: O doamnă a preluat conducerea instituției
Începând de astăzi, Registrul Auto Român are un nou director.
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
"Nu avem încotro și probabil de săptămâna viitoare împreună cu Comisia Locală și cu Poliția vom merge la aceste persoane. Am vorbit cu recenzorii ca aceste persoane să le lase la urmă și să le și noteze. Au fost o dată, au ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
ieri
EUR
Euro
4.9430 lei
USD
Dolarul SUA
4.7005 lei
CHF
Francul elveţian
4.9319 lei
GBP
Lira sterlină
5.7237 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4468 lei
XAU
Gramul de aur
274.3717 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2440 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2478 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2317 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6495 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1998 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6644 lei
Vremea
astăzi
Botosani
31.1 o C
Dorohoi
27.5 o C
Bucecea
30.8 o C
Darabani
26.8 o C
Saveni
27.7 o C
Ştefăneşti
28.5 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.