Naţional
FĂRĂ PRECEDENT: În România a început ”sacrificarea culturii”, angajații protestează și amenință cu plângeri penale

În administrația unui oraș eminamente cultural se vorbește oficial despre ”sacrificarea culturii”, motivat de faptul că ”banii contribuabililor trebuie cheltuiţi şi drămuiţi cu foarte multă atenţie“.

Un fapt ieșit din comun este pe cale să se petreacă luni, 27 aprilie 2020, dacă proiectul pregătit de aleșii locali din Capitala Moldovei va trece de vot.

 

Proiectul s-ar putea transforma într-un precedent periculos pentru administrațiile locale, sub umbrela pandemiei de coronavirus.

 

Drept consecință, angajații Muzeului Național al Literaturii Române Iași cer Consiliul Județean Iași să nu sacrifice cultura ieșeană și au înaintat în acest sens un protest în care se vorbește despre un adevărat ”genocid asupra culturii”.

 

 

Redăm integral comunicatul Muzeului Național al Literaturii Române Iași:

 

”Consiliul Județean Iași pregătește luni, 27 aprilie 2020, genocidul culturii ieșene

 

Pe ordinea de zi a ședinței ordinare din data de 27.04.2020, a Consiliul Județean Iași, figurează la art. 1, alineatul 14, Proiectul de hotărâre privind stabilirea unor măsuri organizatorice la nivelul instituțiilor publice de cultură din subordinea Consiliului Județean Iași.

 

Am luat cunoștință cu multă îngrijorare de poziția exprimată oficial în media, a unui grup de consilieri județeni , care au declarat: „Sacrificarea culturii în acest an e un motiv in plus pentru care banii contribuabililor trebuie cheltuiţi şi drămuiţi cu foarte multă atenţie“.

 

Orice putere politică se impune și se justifică prin cultură. Campaniile electorale fac apel deschis la toate cutumele poporului căruia li se adresează, neîntinând niciodată aceste valori. Mai mult, evoluția istorică se întemeiază pe păstrarea, consolidarea și continuitatea acestor valori. Însăși puterea se consolidează astfel.

 

Ca primă soluție la fenomenul pandemiei COVID – 19, toate vocile mapamondului au spus: „Refugiul în cultură!” Muzică, lectură, arte plastice, expoziții muzeale, tururi geografice, filme. Așadar, orice criză majoră își găsește vindecarea în cultură. Conștientizând boala somatică, apare evidentă și cea a identității, a conștiinței al cărei leac este cultura.

 

Iașul are, din fericire, pecetea culturii. A-i lua această pecete înseamnă a-l pulveriza în anonimat. Nu contează ce și câte industrii și comerțuri se întâmplă la Iași. Cine ne vizitează, vine pentru muzee, festivaluri de talie internațională (FILIT, FITPTI, FIE; Poezia la Iași etc.), pentru spectacole, pentru peisaj și istorie.

 

A face o astfel de afirmație: „Sacrificarea culturii în acest an e un motiv in plus…” ne duce cu gândul la faptul că acest sacrificiu impus nu este un efect al prăbușirii economiei, ci un motiv pentru…ce ?! Pentru a determina o viitoare drămuire a banilor publici. Deci această sacrificare nu are miză materială, ci morală, va deveni rațiunea sacrificiilor viitoare. Dar nu e decât sacrificarea minimei morale a celui care o face.

 

A gândi că o vatră ca Iașul, eminamente culturală, nu de azi de ieri, ci cel puțin de la Vasile Lupu încoace (pe la 1640), trebuie să se întunece stingând luminile instituțiilor culturale reprezentative pentru a face mai mult loc calculelor administrative, deci a renunța la ce ne reprezint cu adevărat în lume din motive de recalculare bugetară, este un gest care ne descalifică față de Iașul din perioada refugiului (1916-1918) când foametea bântuia în voie, iar tifosul exantematic lua mii de oameni. Dar la Teatrul Național se juca zi de zi, la înalt nivel artistic, la fel ca în alte orașe care au fost sub asediu în momente istorice majore (Sankt Petersburg, Berlin, Paris etc.).

 

A gândi să aduci în pragul închiderii atâtea instituții de rang național (instituții de spectacol, muzee etc.), pentru care turiștii se adună mereu, din ce în ce mai mult, an de an, este gestul suprem al uciderii acestei Cetăți pe care ne-o dorim eternă, de care se vor face responsabili toți decidenții momentului; dar, mai ales, înseamnă a-i lua Iașului coroana culturală pentru a-l lăsa Virusului.

 

A socoti banii de la cultură nu e decât o glumă proastă. Știe oricine că în acest domeniu vitregit întotdeauna au fost bani puțini și salariații la limita supraviețuirii . Nici azi nu sunt mai mulți și chiar de i-am strânge pe toți, nici măcar de un spital de campanie n-am face!

 

Bugetele programelor culturale ale instituțiilor de cultură din subordinea Consiliului Județean Iași au fost deja redirecționate, urmând definitivarea sacrificării în ansamblu a culturii ieșene pe întreg anul 2020, prin modificarea abuzivă a Regulamentelor de Organizare și Funcționare (ROF) ale instituțiilor de cultură din subordinea Consiliului Județean Iași, care prevăd șomaj tehnic cu 75% din venit pentru ¾ din personal și pun bazele concedierilor ulterioare, în timp ce Prim-ministrul României declară că nu mai sunt necesare măsuri de austeritate pentru bugetari.

 

Noi, salariații membri de sindicat USLIP Iași, de la Muzeul Național al Literaturii Române Iași, în calitate de cetățeni ai unei țări pe care o considerăm liberă și democratică, credem în valoarea cuvântului, fie el vorbit sau scris. Cu atât mai mult credem în valoarea legislației și a Constituției României.

 

Protestăm vehement împotriva intenției Consiliului Județean Iași privind sacrificarea instituțiilor de cultură nu doar pentru că aceasta ne periclitează dreptul la muncă și implicit la viață, ci și pentru că, disprețuind legile în vigoare, decidenții creează un haos ireversibil în întreaga societate, cu efect de domino. Este un haos care îi va amenința și pe cei care astăzi se simt la adăpost.

 

Nu putem admite senin postura de miei sacrificați, în condițiile în care banii pentru spitalul mobil modular COVID-19 de lângă Iași ar trebui obținuți de la Guvern sau direct din fonduri europene.

 

Diriguitorii noștri ar trebui să înțeleagă faptul că o țară fără cultură este o țară fără trecut și implicit fără viitor. Sperăm în rațiunea ce oferă o viziune de ansamblu.

 

Dragi consilieri județeni, sunteți pe funcții și datorită votului nostru!

 

Nu votați ilegalitatea, abuzul!

 

Luăm în calcul plângeri penale împotriva celor ce atentează la viața noastră și la sufletul acesteia, cultura.

 

Intenționăm să denunțăm prin toate pârghiile nerespectarea drepturilor legale.

 

Nu vreți să fiți cunoscuți în istorie ca autorii unui genocid cultural”.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Mort cu COVID scos din sicriu pentru priveghi, familia s-a ales cu o amendă URIAȘĂ
Bărbatul, care a murit la spital, avea 41 de ani. Rudele susțin că omul a murit de cancer, nu din cauza coronavirusului, fapt care nu s-a scăpat de amendă.
TRAGIC: Un tânăr cu părinții săi s-au izbit cu mașina într-un TIR, toți au murit pe loc
Șoferul avea doar 20 de ani.
Președintele Mișcării Populare, furibund: În mintea lor, pandemia este o poveste, economia doar se preface că este blocată, iar pensionarii sunt furați
Liderul PMP, Eugen Tomac, consideră că peste epidemia de coronavirus și două runde de alegeri se suprapune o clasă politică „plină de mediocrități care ignoră realitatea” și care „a început să se scalde în cel mai mizerabil populism” și arată cu degetul spre PSD și Victor Ponta.
Primul VIDEO filmat dintr-o mașină a Poliției aflată în urmărire: ”Trage pe dreapta sau trag!”
Un bărbat care gonea cu mașina a fost urmărit de polițiști prin trei sate populate, duminică la prânz.
Tânără de 25 de ani MOARTĂ într-un accident cumplit- VIDEO
Sfârșit groaznic pentru o tânără de numai 25 de ani.
Un actor pe care botoșănenii l-au văzut în ”Liceenii”, găsit mort în cadă
Ar fi urmat să împlinească 51 de ani luna aceasta, pe 29 iunie.
TRAGEDIE: Doi poliţişti au murit carbonizaţi într-un teribil accident rutier
Deocamdată nu se cunoaşte motivul pentru care autospeciala de poliţie a ieşit de pe carosabil şi a luat foc, arzând ca o torţă.
Femeie rănită de propria mașină: La volan era fiul ei de 3 ani
Un accident pe cât de neobișnuit pe atât de grav. Un copil de 3 ani a urcat la volan și și-a lovit mama cu mașina.
CUMPLIT: Doi tineri au murit pe loc după ce s-au răsturnat cu mașina
Doi tineri de 22 și 24 de ani și-au pierdut viața într-un cumplit accident.
inpuff.ro
Loading...
Tânără ucisă cu sălbăticie de iubitul gelos
Cel mai probabil bărbatul va fi arestat preventiv.
Încă o TRAGEDIE produsă de COVID-19: Șeful unei filiale din Moldova a Crucii Roșii a murit
Anunțul trist a fost făcut de directorul general al Crucii Roșii Române.
TRAGEDIE pe E581: Un copil de un an și părinții săi au murit în urma unui cumplit accident - FOTO
Accidentul, de o gravitate deosebită, a avut loc vineri dimineață, pe drumul european E581.
DOLIU în lumea academică: Un profesor a murit la doar 39 de ani
Profesorul se lupta, de ani de zile, cu o boală incurabilă.
EMOȚIONANT: Cine sunt bărbații îmbrăcați în combinezoane care l-au purtat pe IPS Pimen? – GALERIE FOTO
Nimeni nu a știut cine sunt cei opt bărbați care poartă pe umeri sicriul. Surpriza a venit a doua zi, când un preot le-a dezvăluit identitatea.
Loading...
Fost episcop REȚINUT de procurori, Sfântul Sinod pregătește CATERISIREA
Fostul episcop a fost reţinut pentru 24 de ore de către procurorii Parchetului de pe lângă Curtea de Apel Iaşi.
O tânără de 19 ani a murit într-un accident rutier
O fată şi-a pierdut viaţa într-un grav accident rutier din judeţul Olt. Ea era pasageră într-un autoturism condus de-un tânăr.
Accident MORTAL pe drumul Botoșani – Iași: Un șofer a decedat, mai multe persoane rănite
Odată cu ieșirea din starea de urgență au loc tot mai multe accidente.
CRIMĂ: Un bărbat și-a ucis cu sălbăticie soția după ce i-a cerut de mâncare
O crimă înfiorătoare a avut loc noaptea petrecută.
Patron de firmă de pompe funebre numit manager la un spital afectat de COVID, asemenea Botoșaniului
Ministrul Sănătății a semnat numirea lui Marius Ghineț în funcția de manager al spitalului începând cu data de 15 mai 2020.
Încă 11 persoane infectate cu COVID au murit, am depășit pragul de 1.000 de decese la nivel național
Grupul de Comunicare a transmis marți seară noi decese din cauza  COVID-19.
DOAMNE FERESTE !
26 aprilie 2020, 13:20
Cei din Cultură, majorittea, nu doar cei 66,6% au votat dă dreapta și acum sunt recompensați!Ăsta e începutul!Vor fi reduceri și la Botoșani și în toată țara!
26 aprilie 2020, 11:30
Mulțumesc pentru solidaritate.
26 aprilie 2020, 10:12
melimeloparis.ro%20
inpuff.ro
Sondaj
Credeți că se va găsi vaccin contra coronavirusului?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
 „Nu am stat mai mult de 10 minute și am mâncat o felie de tort. Îmi pare rău că am participat în birou la ziua premierului. Îmi cer scuze de o sută de ori. Am plătit amendă, eu am plătit 1.000 de lei pentru că ...
starshiners.ro%20
astratex.ro
fashiondays.ro
Curs valutar
10 iulie 2020
EUR
Euro
4.8418 lei
USD
Dolarul SUA
4.2893 lei
CHF
Francul elveţian
4.5555 lei
GBP
Lira sterlină
5.4092 lei
JPY
100 de yeni japonezi
4.0161 lei
XAU
Gramul de aur
249.1146 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2488 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.3699 lei
AUD
Dolarul Australian
2.9826 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.1531 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1813 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6500 lei
Vremea
astăzi
Botosani
o C
Dorohoi
o C
Bucecea
o C
Darabani
o C
Saveni
o C
Ştefăneşti
o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2020 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.