Naţional
FĂRĂ PRECEDENT: În România a început ”sacrificarea culturii”, angajații protestează și amenință cu plângeri penale

În administrația unui oraș eminamente cultural se vorbește oficial despre ”sacrificarea culturii”, motivat de faptul că ”banii contribuabililor trebuie cheltuiţi şi drămuiţi cu foarte multă atenţie“.

Un fapt ieșit din comun este pe cale să se petreacă luni, 27 aprilie 2020, dacă proiectul pregătit de aleșii locali din Capitala Moldovei va trece de vot.

 

Proiectul s-ar putea transforma într-un precedent periculos pentru administrațiile locale, sub umbrela pandemiei de coronavirus.

 

Drept consecință, angajații Muzeului Național al Literaturii Române Iași cer Consiliul Județean Iași să nu sacrifice cultura ieșeană și au înaintat în acest sens un protest în care se vorbește despre un adevărat ”genocid asupra culturii”.

 

 

Redăm integral comunicatul Muzeului Național al Literaturii Române Iași:

 

”Consiliul Județean Iași pregătește luni, 27 aprilie 2020, genocidul culturii ieșene

 

Pe ordinea de zi a ședinței ordinare din data de 27.04.2020, a Consiliul Județean Iași, figurează la art. 1, alineatul 14, Proiectul de hotărâre privind stabilirea unor măsuri organizatorice la nivelul instituțiilor publice de cultură din subordinea Consiliului Județean Iași.

 

Am luat cunoștință cu multă îngrijorare de poziția exprimată oficial în media, a unui grup de consilieri județeni , care au declarat: „Sacrificarea culturii în acest an e un motiv in plus pentru care banii contribuabililor trebuie cheltuiţi şi drămuiţi cu foarte multă atenţie“.

 

Orice putere politică se impune și se justifică prin cultură. Campaniile electorale fac apel deschis la toate cutumele poporului căruia li se adresează, neîntinând niciodată aceste valori. Mai mult, evoluția istorică se întemeiază pe păstrarea, consolidarea și continuitatea acestor valori. Însăși puterea se consolidează astfel.

 

Ca primă soluție la fenomenul pandemiei COVID – 19, toate vocile mapamondului au spus: „Refugiul în cultură!” Muzică, lectură, arte plastice, expoziții muzeale, tururi geografice, filme. Așadar, orice criză majoră își găsește vindecarea în cultură. Conștientizând boala somatică, apare evidentă și cea a identității, a conștiinței al cărei leac este cultura.

 

Iașul are, din fericire, pecetea culturii. A-i lua această pecete înseamnă a-l pulveriza în anonimat. Nu contează ce și câte industrii și comerțuri se întâmplă la Iași. Cine ne vizitează, vine pentru muzee, festivaluri de talie internațională (FILIT, FITPTI, FIE; Poezia la Iași etc.), pentru spectacole, pentru peisaj și istorie.

 

A face o astfel de afirmație: „Sacrificarea culturii în acest an e un motiv in plus…” ne duce cu gândul la faptul că acest sacrificiu impus nu este un efect al prăbușirii economiei, ci un motiv pentru…ce ?! Pentru a determina o viitoare drămuire a banilor publici. Deci această sacrificare nu are miză materială, ci morală, va deveni rațiunea sacrificiilor viitoare. Dar nu e decât sacrificarea minimei morale a celui care o face.

 

A gândi că o vatră ca Iașul, eminamente culturală, nu de azi de ieri, ci cel puțin de la Vasile Lupu încoace (pe la 1640), trebuie să se întunece stingând luminile instituțiilor culturale reprezentative pentru a face mai mult loc calculelor administrative, deci a renunța la ce ne reprezint cu adevărat în lume din motive de recalculare bugetară, este un gest care ne descalifică față de Iașul din perioada refugiului (1916-1918) când foametea bântuia în voie, iar tifosul exantematic lua mii de oameni. Dar la Teatrul Național se juca zi de zi, la înalt nivel artistic, la fel ca în alte orașe care au fost sub asediu în momente istorice majore (Sankt Petersburg, Berlin, Paris etc.).

 

A gândi să aduci în pragul închiderii atâtea instituții de rang național (instituții de spectacol, muzee etc.), pentru care turiștii se adună mereu, din ce în ce mai mult, an de an, este gestul suprem al uciderii acestei Cetăți pe care ne-o dorim eternă, de care se vor face responsabili toți decidenții momentului; dar, mai ales, înseamnă a-i lua Iașului coroana culturală pentru a-l lăsa Virusului.

 

A socoti banii de la cultură nu e decât o glumă proastă. Știe oricine că în acest domeniu vitregit întotdeauna au fost bani puțini și salariații la limita supraviețuirii . Nici azi nu sunt mai mulți și chiar de i-am strânge pe toți, nici măcar de un spital de campanie n-am face!

 

Bugetele programelor culturale ale instituțiilor de cultură din subordinea Consiliului Județean Iași au fost deja redirecționate, urmând definitivarea sacrificării în ansamblu a culturii ieșene pe întreg anul 2020, prin modificarea abuzivă a Regulamentelor de Organizare și Funcționare (ROF) ale instituțiilor de cultură din subordinea Consiliului Județean Iași, care prevăd șomaj tehnic cu 75% din venit pentru ¾ din personal și pun bazele concedierilor ulterioare, în timp ce Prim-ministrul României declară că nu mai sunt necesare măsuri de austeritate pentru bugetari.

 

Noi, salariații membri de sindicat USLIP Iași, de la Muzeul Național al Literaturii Române Iași, în calitate de cetățeni ai unei țări pe care o considerăm liberă și democratică, credem în valoarea cuvântului, fie el vorbit sau scris. Cu atât mai mult credem în valoarea legislației și a Constituției României.

 

Protestăm vehement împotriva intenției Consiliului Județean Iași privind sacrificarea instituțiilor de cultură nu doar pentru că aceasta ne periclitează dreptul la muncă și implicit la viață, ci și pentru că, disprețuind legile în vigoare, decidenții creează un haos ireversibil în întreaga societate, cu efect de domino. Este un haos care îi va amenința și pe cei care astăzi se simt la adăpost.

 

Nu putem admite senin postura de miei sacrificați, în condițiile în care banii pentru spitalul mobil modular COVID-19 de lângă Iași ar trebui obținuți de la Guvern sau direct din fonduri europene.

 

Diriguitorii noștri ar trebui să înțeleagă faptul că o țară fără cultură este o țară fără trecut și implicit fără viitor. Sperăm în rațiunea ce oferă o viziune de ansamblu.

 

Dragi consilieri județeni, sunteți pe funcții și datorită votului nostru!

 

Nu votați ilegalitatea, abuzul!

 

Luăm în calcul plângeri penale împotriva celor ce atentează la viața noastră și la sufletul acesteia, cultura.

 

Intenționăm să denunțăm prin toate pârghiile nerespectarea drepturilor legale.

 

Nu vreți să fiți cunoscuți în istorie ca autorii unui genocid cultural”.

 

 

DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:

download from google play download from apple store
Actor de 34 de ani găsit fără suflare în propria locuință, anchetatorii iau în calcul ipoteza unei sinucideri
Bărbatul a fost găsit mort în propria locuință, după ce ieri, 7 iunie, și-ar fi agresat soția. Cei doi erau în proces de divorț, bărbatul având și un ordin de restricție emis pe numele său.
Angajări de amploare în structurile MAI: Aproape 8.000 de polițiști, militari și alte categorii de noi angajați vor deveni bugetari în uniformă
Guvernul a adoptat astăzi o hotărâre prin care efectivele structurilor din Ministerul Afacerilor Interne (MAI) pe timp de pace se suplimentează cu 7.880 posturi. Este vorba de 5.654 polițiști, 975 militari, 201 personal civil și 1.050 soldați și gradați profesioniști.
Viața bate filmul: Femeie de 89 de ani tâlhărită de o alta care i-a pus narcotice în cafea
Expertă în tâlhării, femeia de 74 de ani avea deja o condamnare la 12 ani de închisoare.
Tatăl care şi-a înecat copiii, GĂSIT după trei zile
Bărbatul de 30 de ani care, duminică, şi-a înecat cei doi copii, o fetiță în vârstă de 5 luni și un băiețel de 4 ani, a fost găsit.
Al doilea caz în doar o săptămână: Un tată și-a înecat doi copii după ce s-a certat cu soția
O fetiță de cinci luni și un băiețel de patru ani au murit înecați după o ceartă a părinților.
Poșta Română a început să vândă alimente și băuturi: Deschidem o nouă perspectivă asupra pieței
Poșta Română și Auchan Retail România au încheiat un parteneriat pentru vânzarea de produse alimentare și nealimentare în incinta oficiilor poștale din țară. Proiectul debutează cu o etapă pilot în patru oficii poștale din Pitești. Inaugurarea a avut loc vineri, în prezența directorilor generali ai celor două companii.
Mama care s-a aruncat cu ambii copii în brațe de pe un bloc plănuia să se recăsătorească cu fostul soț
Femeia de 33 de ani care s-a aruncat de pe un bloc cu 10 etaje, împreună cu copiii ei, un băiat de 3 ani şi o fată de 6 ani, urma să se recăsătorească cu tatăl copiilor ei de care divorţase în urmă cu mai multă vreme.
CUTREMURĂTOR: O mamă s-a aruncat cu doi copii în brațe de pe un bloc de zece etaje
O mamă s-a aruncat cu cei doi copii ai săi în brațe de pe un bloc cu zece etaje.
Doliu în Patriarhia Română: Un consilier al Patriarhului Daniel a încetat din viață
Biserica Ortodoxă Română a suferit o nouă pierdere.
Loading...
Rafila îl lasă pe Arafat fără SMURD? / A făcut o treabă bună, dar…
Ministrul Sănătății a precizat că a făcut o treabă foarte bună în organizarea serviciilor medicale de urgenţă, dar că acestea trebuie să funcționeze integrat cu Ministerul Sănătăţii.
INCREDIBIL: Departamentul lui Arafat, dat în judecată de Monitorul Oficial
Regia Autonomă Monitorul Oficial a dat în judecată Departamentul pentru Situații de Urgență din cadrul Ministerului Afacerilor Interne.
Un pacient a luat foc pe masa de operație: Medicul chirurg - M-am pârlit și eu un pic pe degete
Are nevoie de cel puțin 10 zile de îngrijiri pentru a-i fi tratate aceste răni.
Este cutremur în cea mai importantă televiziune din zona Moldovei: Acuzații de abuz și incompetență
În cadrul audierilor s-au semnalat încălcări flagrante ale legislației muncii.
SFÂȘIETOR: A murit o polițistă tânără, mamă a trei copii
Înfiase doi dintre cei trei copii care îi spuneau ”mamă”, convinsă că va fi alături de ei pentru totdeauna. O boală cruntă a doborât-o.
Loading...
REVOLTĂTOR! Omul lui Putin la București: Republica Moldova n-a fost parte a României, în afară de cei 22 de ani de ocupație românească
Valery Kuzmin, ambasadorul Rusiei la București, a făcut o declarație revoltătoare la un post de radio din România.
O refugiată din Ucraina a trecut granița în Ungaria cu valize pline cu euro și dolari
Soția unui politician din Ucraina a trecut granița în Ungaria cu aproape 29 de milioane de dolari și un milion și jumătate de euro cash. Banii erau puși în mai multe valize.
Un militar român a murit strivit de un tanc în timpul unui exercițiu
Militarul avea 35 ani și era angajat al MApN din anul 2008.
Anunțul lui Raed Arafat: Trebuie să fim pregătiți din timp / Lucrul pe aceste adăposturi și evaluarea lor este deja început
Şeful Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă (DSU), Raed Arafat, a declarat vineri că reprezentanţii IGSU vor intensifica acţiunile de verificare a adăposturilor de protecţie civilă.
ALARMĂ în Dobrogea: Un MiG LanceR trimis în patrulare a dispărut, elicopterul plecat în recunoaștere a dispărut și el
O aeronavă MiG 21 LanceR din dotarea Bazei 86 Aeriene, care executa o misiune de patrulare aeriană deasupra Dobrogei, a pierdut legătura radio cu turnul de control, iar la ora 20:03 a dispărut de pe radar, într-o zonă cuprinsă între localitățile Cogealac si Gura Dobrogei. Elicopterul plecat în căutare a dispărut și el de pe radar.
Premieră la RAR: O doamnă a preluat conducerea instituției
Începând de astăzi, Registrul Auto Român are un nou director.
DOAMNE FERESTE !
26 aprilie 2020, 13:20
Cei din Cultură, majorittea, nu doar cei 66,6% au votat dă dreapta și acum sunt recompensați!Ăsta e începutul!Vor fi reduceri și la Botoșani și în toată țara!
26 aprilie 2020, 11:30
Mulțumesc pentru solidaritate.
26 aprilie 2020, 10:12
Sondaj
Credeți că se vor termina la timp lucrările la drumul Botoșani - Târgu-Frumos, adică la data de 12 mai 2023?
Da
Nu
Nu știu / nu mă interesează
Declaraţia zilei
„În bazele noastre de date pe care le gestionăm apare un UAT care nu generează deșeuri, nu generează. Deci, operatorul care acționează pe zonă spune că zero. Este vorba despre comuna Concești. E singura comună care nu ...
starshiners.ro%20
fashiondays.ro
Curs valutar
1 iulie 2022
EUR
Euro
4.9461 lei
USD
Dolarul SUA
4.7286 lei
CHF
Francul elveţian
4.9311 lei
GBP
Lira sterlină
5.7088 lei
JPY
100 de yeni japonezi
3.4869 lei
XAU
Gramul de aur
273.0029 lei
MDL
Leul Moldovenesc
0.2489 lei
HUF
100 de Florinţi Maghiari
1.2398 lei
AUD
Dolarul Australian
3.2198 lei
CAD
Dolarul Canadian
3.6612 lei
CZK
Coroana Cehească
0.1999 lei
DKK
Coroana Daneză
0.6650 lei
Vremea
astăzi
Botosani
24.6 o C
Dorohoi
24.6 o C
Bucecea
23.9 o C
Darabani
20.8 o C
Saveni
25.1 o C
Ştefăneşti
25.3 o C
Horoscop
astăzi
app traffic statistics
© Copyright 2009 - 2022 Botoşăneanul. Toate drepturile rezervate.