Mii de oameni sunt ținuți în loc și nu își pot comercializa produsele din sectorul vegetal sau animal din cauza modului încâlcit de aplicare al unui Ordin al Ministerului Agriculturii și Dezvoltării Rurale. Acest normativ spune că, orice producător are nevoie de un atestat și un carnet de comercializare pentru a-și putea vinde produsele.
Până aici totul în regulă. Numai că, aceste documente sunt eliberate de primăriile din județ care centralizează solicitările și le trimit mai departe către Consiliul Județean. La rându-i, instituția județeană solicită Companiei Naţionale "Imprimeria Naţională" - S.A. tipărirea necesarului de carnete și atestate în condiţiile prezentului ordin.
Situația devine complicată de aici încolo. Pentru că, respectivul ordin spune că un singur comerciant are nevoie de un singur atestat precum și de un carnet de comercializare pentru a-și putea vinde marfa, fie în piețe agroalimentare, fie la operatori economici.
”Un atestat de producător are 100 de file și costă 359 de lei și 60 de bani. Un carnet de atestate care ajunge la Primărie. Când vine producătorul, ia o filă și îi dă un atestat. În același timp, el trebuie să mai primească și un carnet de comercializare. Acest carnet de comercializare este ca un chitanțier și are 40 de file în trei exemplare. Ei trebuiau să ceară la un atestat 100 de carnete, adică la o filă din atestat îi dau un carnet de comercializare. Ei au cerut un atestat și un carnet dar nu au rezolvat decât un om”, a descâlcit blocajul Cristian Achiței, vicepreședintele CJ Botoșani.
Eroarea pare să fi apărut la nivelul primăriilor care au efectuat centralizarea solicitărilor și care s-au împotmolit la numărul carnetelor de comercializare.
„Aici a fost eroarea. Ei au cerut un atestat și un carnet și ei au 100 de producători dar au rezolvat numai un producător, ca să poată fi în regulă pentru că nu-i mai primește acum în piață fără atestatul de producător și carnetul de comercializare”, a explicat în continuare Cristian Achiței.
În primă fază au fost distribuite către primăriile din județ un număr de 91 de atestate de producător și 5.885 de carnete de comercializare din care 40 se află încă în depozitul CJ-ului. În comanda următoare se regăsesc alte 40 de atestate și 6.000 de carnete de comercializare.
Din cauza acestor neînțelegeri mii de producători din județ nu și-au mai putut vinde marfa la piețe. Au avut de suferit și procesatorii de plată care s-au trezit în situația în care nu mai puteau face plățile către sătenii de la care au preluat materia primă. Cristian Achiței este de părere că în aproximativ două săptămâni de zile, situația ar urma să reintre pe făgașul normal în județul Botoșani.
(G.E.)
Programul casieriilor Nova ApaServ în perioada Sărbătorilor de iarnă
Redacția Botoșăneanul
Dec 24, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 24, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 24, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile