Spitalul de Psihiatrie este una dintre unităţile de stat din Btoşani în care se plătesc cele mai mari salarii. Cel puţin asta reiese din datele contabile ale instituţiei medicale.
Medici cu salarii de o sută de milioane
În noiembrie, la puţin timp după preluarea conducerii, noul manager a trebuit să semneze statele de plată. Atunci a constatat că într-o singură lună se cheltuie pentru plata salariilor 1,25 milioane de lei. Cum unitatea nu are nici măcar 400 de angajaţi înseamnă că leafa medie de a Psihiatrie este de circa 3.000 de lei, adică în jurul a 1.000 de dolari. Astfel, unitatea avea o cheltuială salarială ceva mai mare decît cea de la Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, unde este de 1,23 milioane lei, în condiţiile în care însă la aceasta din urmă lucrează peste 1.000 de oameni. Motivul principal l-ar constitui bonusurile de care beneficiază întreg personalul unităţii. Astfel, cei care lucrează direct cu bolnavii primesc un spor de 75% pentru condiţii periculoase de muncă. Interesant este că şi angajaţii de la birouri beneficiază de acelaşi spor, deşi nu au contact direct cu persoanele internate, singura diferenţă fiind cuantumul, care este de 50%. În acest fel s-a ajuns ca unii medici să aibă, cu tot cu gărzi, salarii de circa 10.000 de lei.
Noul şef a mai tăiat din bani
Noua conducere a constatat şi faptul că, deşi salariile se plăteau la zi, unitatea se afla cu o lună în urmă în privinţa dărilor la stat aferente achitării drepturilor băneşti, înregistrîndu-se atunci un debit de 240.000 de lei.
Pe lîngă aceste sporuri, angajaţii beneficiau şi de tichete de masă în valoare lunară totală de 120.000 de lei, adică încă o cheltuială medie de aproximativ 300 de lei pentru fiecare angajat. Şefii instalaţi au luat mai multe măsuri de reducere a cheltuielilor cu personalul. Astfel, printre altele, s-a sistat acordarea tichetelor de masă ori „s-a încurajat” pensionarea celor ajunşi la limita de vîrstă ajungîndu-se în acest fel ca cifra salarială lunară să coboare la 1,05 milioane de lei.
"Nu cred că ar trebui să fim foarte supăraţi de nedarea tichetelor de masă pentru că salariile sunt cu 75% mai mari decît a colegilor din restul sistemului, deci vis-a-vis de Spitalul Judeţean, un medic obşinuit care nu lucrează într-o zonă în care se acordă sporuri, ei primesc cu 75% mai mult. Dreptul e consfinţit de lege prin contractul colectiv de muncă, dar ne protejează şi pe noi legea pentru să spune: acolo unde spitalul are disponibilitate. Nu am generat această situaţie, aşa am preluat-o”, ne-a declarat
Gabriel Oprişanu, managerul Spitalul de Psihiatrie. Acesta susţine că unitatea pe care o conduce nu îndeplineşte una din condiţiile principale prevăzute de lege penru acordarea tichetelor de masă şi anume inexistenţa datoriilor, spitalul înregistrînd debite de circa 1,1 milioane de lei.