Există o singură situație prevăzută de Codul muncii în care acest lucru e posibil.
Unii angajatori și-au pus problema dacă mai pot să le ofere angajaților trimiși în șomaj tehnic prime de Paști.
Regula este că salariatul cu contractul suspendat nu mai primește nimic în perioada respectivă - or, șomajul tehnic este o situație de suspendare a contractului de muncă, scrie Avocatnet.ro. Totuși, când tratează suspendările contractelor, Codul muncii prevede o excepție:
"Pe durata suspendării pot continua să existe alte drepturi și obligații ale părților decât cele prevăzute la alin. (2 ) (adică drepturile de natură salarială - n.red.),dacă acestea sunt prevăzute prin legi speciale, prin contractul colectiv de muncă aplicabil, prin contracte individuale de muncă sau prin regulamente interne".
Practic, în această perioadă se mai pot acorda alte beneficii extrasalariale, dar numai dacă sunt prevăzute undeva, mai exact, numai dacă este prevăzută acordarea lor fie în legi speciale, fie în contractele colective sau individuale ori chiar regulamentele interne.
Raționamentul din spatele acestei reguli și excepției aferente este ușor de intuit: dacă ar fi fost permisă oferirea unor beneficii extrasalariale pe perioada cât contractul e suspendat, chiar și fără să fie prevăzute undeva, s-ar fi creat modalitatea perfectă pentru a remunera cu acte în regulă munca nedeclarată pe perioada suspendării contractului.
Așadar, dacă este prevăzută într-unul dintre documentele menționate în Codul muncii acordarea unor prime de vreun fel cu ocazia sărbătorilor pascale, chiar și în ipoteza contractului suspendat pe motiv de întrerupere a activității ar fi posibilă oferirea acestora.
Ca să acorde cadouri în bani sau tichete cadou care să nu fie impozitate sau taxate cu contribuțiile obligatorii, angajatorii le pot oferi salariaților lor de Paște -- fiecăruia, mai exact -- cadouri sau tichete de câte cel mult 150 de lei. Dacă acestea sunt acordate pentru copii, atunci limita e aplicabilă pentru fiecare copil.
"Următoarele venituri nu sunt impozabile, în înțelesul impozitului pe venit: (...) Cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite de angajatori salariaților, cât și cele oferite în beneficiul copiilor minori ai acestora, cu ocazia Paștelui, zilei de 1 iunie, Crăciunului și a sărbătorilor similare ale altor culte religioase, precum și cadourile, inclusiv tichetele cadou, oferite salariatelor cu ocazia zilei de 8 martie sunt neimpozabile, în măsura în care valoarea acestora pentru fiecare persoană în parte, cu fiecare ocazie din cele de mai sus, nu depășește 150 lei", prevede Codul fiscal.
Normele metodologice de punere în aplicare a prevederilor din Codul fiscal specifică faptul că limita de 150 de lei se calculează pentru fiecare angajat și pentru fiecare copil minor al angajatului, chiar și în cazul în care părinții lucrează la același angajator.
De asemenea, dacă nu e depășit pragul de 150 de lei, atunci, potrivit Codului fiscal, cadourile în bani sau tichetele cadou oferite de Paște nu se includ în baza de calcul a contribuțiilor de asigurări sociale.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Un botoșănean la un pas să rămână fără casă din cauza unui coș de fum
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Ciolacu la un pas de dezastru: USR îi cere să își recunoască înfrângerea
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Renașterea Botoșaniului pune presiune pe Poli Iași înaintea derby-ului
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
După 37 de ani de aşteptare, barajul Vârfu Câmpului intră pe agenda Guvernului
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024