Reprezentanții taximetriștilor de la Botoșani au intrat într-un maraton de negocieri cu reprezentanții Primăriei în vederea aprobării unor creșteri ale tarifelor pe care le practică. Noi negocieri au avut loc luni, de la ora 10:00, în sala Mihai Eminescu.
Viceprimarul Bogdan Buhăianu a fost șeful din Primărie desemnat să poarte aceste discuții. Încă de la începutul ședinței, edilul a arătat că este de acord cu o eventuală creștere de tarif, însă în limite rezonabile și în mod gradual, fără să fie afectați cetățenii.
„Eu merg foarte des cu taxiul, aproape zilnic. Condițiile de taxi sunt decente, chiar peste media țării, mai ales în partea de sud, dacă mergeți, găsim un comportament mult mai deviant și condiții mai slabe în mașini. Sunt și la noi chestiuni de îndeplinit, raportat la buna creștere a fiecăruia dintre noi, pentru a aduce cetățenilor un serviciu mai bun”,
Bogdan Buhăianu, viceprimar
A sugerat inclusiv un regulament intern care să fie întocmit de Camera Taximetriștilor și care să repare neconcordanțele care apar, pe alocuri, printre taximetriști: „să nu asculte manele sau să asculte doar radio. Mai întâlnim cazuri de acest gen care pe mine de exemplu mă deranjau, că eram cu gândul în altă parte și ei ascultau muzică populară sau manele. Trebuie să fie totuși un serviciu calitativ pentru ca lumea să se adreseze”.
Înainte de a intra la negocieri, viceprimarul Buhăianu a avut o corespondență cu mai multe municipalități din zona Moldovei, mai ales pentru a sonda piața tarifelor la nivel regional.
„Vă înțeleg foarte bine necesitățile și știu foarte bine ce înseamnă un RCA, o licență, un schimb de ulei, motorină, benzină și toate celelalte. Mai ales în momentul în care avem o creștere de 10 – 15% a prețurilor, într-o lună de zile. Dar scoțând puțin tarifurile din țară și mai ales din zona asta, nu avem niciunul care să treacă de 2,7 lei / km, 2,8 sau 3,3 care înseamnă un tarif un pic exagerat, raportându-ne la un procent de creștere, ajungem la 30 – 40%. Nu este normal creșterea unui serviciu în mod direct cu 30 – 40%” ,
Bogdan Buhăianu, viceprimar
A avertizat că ar putea exista și un revers al medaliei din partea clienților care din cauza curselor mai scumpe să renunțe la a mai circula cu taxiul, deși de cealaltă parte, încrederea se menține la nivel ridicat deoarece: „omul care circulă cu taxiul, tot cu taxiul va circula”.
Viceprimarul Bogdan Buhăianu a venit cu o serie de exemple: Vaslui: 2,5 lei (zi), 3 lei (noaptea), Călărași: 1,8 – 2,7, Galați: 2,5 – 2,7, Suceava: 2,5 – 2.7, Vatra Dornei: 2,5 – 2,7, Iași: 2,8 – 3 etc.
La Botoșani s-a solicitat o majorare de tarif de 3,3 - 3,5 lei/km pe timp de noapte, respectiv 3 lei/km pe timp de zi. Iar în motivație este o înșiruire de scumpiri de pe pața românească, de la energie sau carburanți la asigurări și alte necesități din activitatea de transport în regim de taxi.
„RCA-ul de la 400 de lei s-a dus în 700 de lei. Deja este o creștere. Carburantul s-a dus de la 5,60 lei la pragul de 6,20. Deja sunt 70 de bani la litru, este o cheltuială enormă pentru o firmă. Pe urmă analizele medicale, testul psihologic, toate actele pe care trebuie să le facem, viză pentru atestat, viza la final de an pentru licență.Toate au costuri și la final de an toate se adună. Casa de marcat este altă cheltuială, trebuie să dăm 700 de lei pentru a pune card și pentru a raporta totul la ANAF”, a arătat unul dintre reprezentanții taximetriștilor, care a fost imediat contrat de viceprimar: „casa de marcat e degeaba, oricum nu se folosește. Eu nu am văzut un bon de nu știu când, nici nu se feresc băieții de mine”.
În sală s-a aflat evident și președintele Camerei Taximetriștilor, cel care se ocupă de acest demers și din punct de vedere al circuitului documentelor. Și care susține cauza colegilor, pe partea de costuri.
„Un interior – exterior la mașină (și toți avem mașini) este 37 de lei. Ori un taximetrist face cel puțin de două ori pe săptămână. Acum ne solicită prin dispecerat: vreau mașină încălzită și curată”,
Iulian Bauer, președintele Camerei Taximetriștilor
„Când crește costul vieții, scade calitatea vieții” a concluzionat Bogdan Buhăianu, care le-a propus taximetriștilor o soluție de compromis cu o creștere în două praguri, în primă fază fiind propus un tarif de 2,9 lei/km pe timp de zi, respectiv 2,95 lei noaptea.
„Nu o să voteze niciun consilier local acest 3,3 lei, care este o creștere de 30 – 40%, anormală pentru creșterea unui produs pe piață. Este o creștere exagerată pe care ați pus-o probabil ca să aveți de unde negocia. Altfel, nu cred că un om care face business se poate duce cu o asemenea creștere la un produs, dintr-o dată”,
Bogdan Buhăianu, viceprimar
Mai departe, edilul a reamintit poziția geografică a orașului și situația socio-economică care afectează toate domeniile de activitate. Trăind într-unul dintre cele mai sărace orașe ale țării și veniturile realizate de botoșăneni se află la pragul de jos.
Chiar și așa, taximetria pare să rămână unul dintre domeniile bănoase pe piață.
„Știți de ce cred eu că funcționează taximetria? Pentru că astăzi se tranzacționează licențe cu 10.000 de euro. În momentul în care dă cineva 10.000 de euro e clar că-și socotește să-i scoată și 2 – 3 ani de zile că altfel mașina aia e distrusă în 5 ani, dacă nu și i-a scos. Avem două mâini și două picioare, dacă nu vrem să facem această activitate, ne apucăm de altceva”,
Bogdan Buhăianu, viceprimar
În urmă cu 10 ani o licență era undeva la 1.000 de euro, însă în prezent a crescut la o sumă colosală. O practică aflată cumva la limita legalității este de cesionare de la persoana care a licitat pentru ea, către o alta. Sau prin cumpărarea firmei de transport cu licențele aferente.
„Dacă cumva la Primăria Botoșani sau la Camera Taximetriștilor se cere vreodată vreun beneficiu, vă rog frumos să mă anunțați, chem DNA-ul în secunda doi. Am auzit zvonurile astea în trecut, dacă un ban ajunge la Primăria Botoșani, care nu este fiscalizat, nu se dă cu chitanță în urma trecerii unei licențe de la o persoană la alta, chem pentru Camera Traximetriștilor sau altă organziție a taximetriștilor, dar și pentru angajații Primăriei Botoșani, chem DNA-ul și cu demisia pe masă. Dacă auziți, vă rog frumos să sesizați aceste lucruri, ca să putem corecta sistemul astăzi. Dacă este corect și legal atunci este extraordinar și mergem înainte”,
Bogdan Buhăianu, viceprimar
Noile tarife care vor avea la bază o notă de fundamentare din partea Camerei Taximetriștilor intră în dezbatere publică pentru o perioadă de 45 de zile, iar ulterior în dezbaterile Consiliului Local pentru a fi votate sau respinse.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Apă oprită pe mai multe străzi din municipiu din cauza unei avarii
Oana Sava
Nov 25, 2024
FC Botoșani egalată pe final în derby-ul Moldovei – VIDEO
Oana Sava
Nov 25, 2024
Prietenul lui Portariuc este noul președinte al PSD
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024