Fructele de pădure din fondurile forestiere de pe raza judeţului Botoşani au mare căutare peste hotare, mai ales în rândul nemţilor. Anul 2013 pare să fi fost unul cu noroc pentru Direcţia Silvică de la Botoşani care a înregistrat producţii record şi a efectuat exporturi pe măsură.
Au plecat spre marile companii din industria farmaceutică sau cosmetică din Germania zeci de tone de fructe de pădure, preponderent măceşe iar spre piaţa internă au fost direcţionate plantele colectate din pădurile judeţului.
„
Fructe de pădure am livrat 100 de tone cu o valoare de aproximativ 58.000 de euro, adică 258.000 de lei. Iar la plante, o cantitate totală de 67 de tone cu 145.000 de lei, este vorba despre soc, păducel, salcâm, tei şi sunătoare. Plantele medicinale merg doar la intern iar măceşele la extern. Toate fructele au mers în Germania”, a declarat
Sorin Corduneanu, directorul Direcţiei Silvice de la Botoşani.
Export de iepuri la italieni
Pădurile din Botoşani au exportat până în urmă cu doi ani de zile şi iepuri care se aflau la mare căutare mai ales în Italia. Transporturile au fost însă sistate în prezent pentru a nu exista riscul dispariţiei acestei specii la Botoşani.
„Iepurii sunt cumpăraţi de italieni pentru popularea fondului de vânătoare. Am prins până acum doi ani de zile, depinde dacă este echilibru, adică să nu strici fondul tău. Sunt acum dar nu riscăm să extragem foarte mult astfel încât să micşorăm populaţia”, a mai declarat
Sorin Corduneanu.
2013 cu noroc pentru silvicultori
Una peste alta şeful instituţiei de la Botoşani a catalogat anul în curs ca fiind unul excelent din punct de vedere al exporturilor, primul de acest fel după un deceniu.
„
Anul acesta a fost foarte bun faţă de anul trecut care a fost foarte prost. Comparaţie nici nu există. Anul trecut a fost cel mai prost an din ultimii 10 ani iar anul acesta a mers foarte bine, din punct de vedere al plantaţiilor, al pepinierelor, a plouat la timp şi a fost un an forestier extraordinar de bun. Este un an de referinţă”, a încheiat
directorul Direcţiei Silvice.
Au fost înregistrate venituri consistente şi la partea de vânzare a materialului lemnos, cumpărătorii cei mai mulţi regăsindu-se în mediul rural unde se află la căutare salcâmul. Agenţii economici preferă mai ales lemnul pe picior, în acest domeniu fiind preferat stejarul sau fagul.
(G.E.)
CITEŞTE:
Amenzi şi confiscări în Piaţa Centrală pentru pomi de Crăciun fără acte
[[banner]]