Am primit un telefon de la un tip impresionat de drama bătrânului la chip, care de mai bine de două săptămâni, așezat într-un scaun cu rotile, privește în gol trecătorii și zecile de mașini care intră murdare și ies lacrimă din spălătoria din apropiere. Are 52 de ani și-l cheamă Constantin Ciaușu, mi-a spus când am îngenuncheat lângă el să-i aflu povestea. Mi-a mai spus că s-a dus la spital, era bolnav și-a fost abandonat acolo de femeia cu care are doi copii. Și-a început povestea iar peste ochii mei s-a așternut o pânză de lacrimi.
Adică, e trist când după o viață, realizezi că ești părăsit de toți cei din familie. Iar bătrânul cu ochi apoși și haine murdare, de la care venea un miros greu părea că nu merită ce i se întâmplă.
”M-a lăsat femeia în spital… concubina. Stăteam în gazdă, m-am internat în spital după ce m-am îmbolnăvit. Am doi copii, un băiat care e cu mă-sa aici la Botoșani, cu concubina. Și o fată plecată, măritată la Baia Mare. Am crescut la casa de copii”, spune cu voce răgușită, greu de înțeles.
A ieșit pe 1 iulie din spital și de atunci stă lângă gard. Primește câte ceva de mâncare de la oamenii din zonă sau de la salariații de la spălătorie care stau toată ziua în apă și spală mașini. Din bacșiș se îndură să-i dea și bătrânului. Tot ei i-au legat cu sârmă o umbrelă de scaunul cu rotile pentru că luni a plouat mocănesc întreaga zi. Majoritatea oftează când îl văd:
”El a stat, dar nu-l mai primește nevastă-sa acasă. Îl știu de mulți ani și stă acum așa, sub cerul liber. I-am dat și eu de mâncare, îi mai dau, dar nu poate să stea așa. Au sunat vecinii pe la Primărie, dar nu vine nimeni. Poate dacă îl filmează cineva o să vină, Primăria nu se implică, nimeni nu se implică”, spune o vecină blondă care continuă să o acopere cu ocări grele pe concubina care nu l-a mai luat din spital.
Solicit ajutorul autorităților, pentru că mi se pare inuman ca un om să fie lăsat timp de 17 zile să stea sub cerul liber. Chiar dacă-i vară. În zonă ajunge un echipaj de la Poliția Locală care cere buletinul lui nea Costel. Îl scoate dintr-o șosetă și-l întinde. Polițiștii îi spun că va fi transportat la Centrul de Noapte din cadrul Serviciului Public Local de Asistență Socială (SPLAS), unde va primi un pat și o masă caldă. Bătrânul ascultă senin și pare mulțumit.
Ajunge autosanitara, Constantin Ciaușu este urcat și pornește spre respectivul centru. Acolo ajuns este examinat de echipajul de pe ambulanță, care spune că se prezintă bine, deși diabetic. Glicemia normală, tensiunea asemenea. Șeful centrului refuză însă să-l cazeze: nu are personal calificat pentru persoane cu probleme locomotorii. Constantin Ciaușu este urcat din nou în ambulanță și dus spre Unitatea de Primiri Urgențe a Spitalului Județean Mavromati.
Merg spre Direcția Generală de Asistență Socială pentru că botoșăneanul abandonat se află în evidența acestei instituții. Abia acolo aflu POVESTEA. Directorul adjunct al DGASPC, Alexandru Colbu are deja pe masă dosarul voluminos care-i poartă numele lui Ciaușu, cu fiecare pagină din care-i aflu viața. Are cinci copii de fapt și un trecut extrem de violent.
”Nu dorește să fie dus într-un centru. Am avut o corespondență cu Spitalul Județean care ne-a comunicat că Ciaușu Constantin a solicitat externarea pentru că nu mai dorește să stea în spiral, a solicitat un autoturism și a fost transportat pe strada 7 noiembrie, lângă o spălătorie. În zona respectivă are casa părintească”, spune Alexandru Colbu.
Cumva mi-e greu să cred și am senzația că mă lovesc de un zid de indiferență din partea autorităților la adresa celor năpăstuiți. Până când șeful instituției intră adânc în detalii și dă citire mai multor date din dosar:
”Este născut în anul 1963, are opt clase, a avut o măsură de protecție la noi, la Trușești cât a fost copil. Căsătorit cu o d-nă, a rezultat un copil care s-a mutat în Baia Mare, nu mai ține legătura. În 83 a avut o relație cu d-na Alexa Silvia în urma căreia au rezultat patru copii. Alexandra Liliana, Alexandru Marius, Aurel Constantin, Radu Ionuț. Aceștia au locuit în apartamentul dnei Silvia Alexa până în anul 2000, care a înstrăinat imobilul deoarece Ciaușu Constantin avea datorii ca urmare a jocurilor de noroc.
A deținut și o mică afacere, însă Constantin Ciaușu pe fondul consumului excesiv de alcool a vandalizat în numeroase rânduri acest spațiu comercial astfel încât d-na a fost nevoită să vândă societatea. Pe parcursul relației de concubinaj Constantin Ciaușu a avut un comportament neadecvat față de toți membrii familiei, concubina și copiii au fost supuși unor abuzuri fizice. Și-a violat fiica vitregă de 17 ani și a executat o pedeapsă privativă de libertate.
Cu ceilalți membri ai familiei a folosit un limbaj trivial și obscen motiv pentru care nimeni nu dorește să aibă de-a face cu el. A fost îngrijit de concubină din 2006 și până în prezent, după ce a suferit o operație de hernie de disc care i-a creat probleme de locomoție.
O amenință în mod constant că îi dă cu acid pe față. Le este teamă membrilor de familie să-l ia. Are o grămadă de frați, surori, copii, concubina, fiul, fiica, fiica, frate, soră, soră, soră, soră, unchi (plimbă degetul peste pomelnicul de nume înșirat pe-o foaie n.r.)… nimeni nu vrea să-l ia în îngrijire pentru că este un tip violent și oamenilor le este frică. Pe de altă parte, de la noi va beneficia de asistență”.
Mai aflu și alte detalii. Scaunul cu rotile în care se afla este de fapt furat de la Spitalul TBC de unde a plecat refuzând îngrijirile medicale. Fără scaunul cu rotile nu ar mai fi impresionat puhoiul de oameni care au sărit să-l ajute, nici pe amărâții de la spălătorie care stau toată ziua în apă pentru minimul pe economie și nici pe alții asemenea lor care s-au îndurat să-l hrănească. Ulterior, mai aflu că de la UPU a refuzat să meargă la Adășeni și a cerut să fie lăsat liber pe străzi. Probabil s-a întors lângă spălătorie unde oamenii vor continua să-i dea de mâncare și să-i facă ceai, fără să știe că monstrul cu chip de victimă obișnuia să lege cablul în patru atunci când își bătea copiii, pentru ca durerea să fie mai puternică.
Gabriela ERDIC
[[galerie-foto]]
Polițiștii atrag atenția cu privire la apariția unei noi metode de înșelăciune în spațiul online
Redacția Botoșăneanul
Jan 16, 2025
Elevii din Botoșani care au spus STOP corupției de Ziua Culturii
Redacția Botoșăneanul
Jan 16, 2025
FAZA ZILEI: La Botoșani a apărut laureatul „Partidului Național de Poezie Mihai Eminescu” – VIDEO
Gabriela Erdic
Jan 16, 2025
O fostă candidată la Senat a devenit lidera afaceristelor din Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Jan 16, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile