Ateliere și pictori la șevalet, ochi curioși să pătrundă dincolo de culoare, să urmărească pensula artistului. Discuții prietenești și multă muzică, la Noaptea Albă a Galeriilor de la Botoșani.
Zeci de botoșăneni la Noaptea Albă a Galeriilor. Vineri seara, artiști, scriitori, oameni de litere, profesori și elevi au petrecut câteva ore în spațiul Galeriilor de Artă ”Ștefan Luchian” din Botoșani.
Ușile Galeriilor s-au deschis pentru evenimentul anunțat încă de la ora 16.00. După ora 20.00, iubitorii de artă însă soseau pentru a admira lucrările expuse, dar și pentru a se bucura de anunțatul moment muzical al Cvartetului Phoebus.
Tot la ora 20.00 a fost vernisată expoziția ”Natură statică – între clasic și modern” careva rămâne la dispoziția publicului până pe 22 octombrie 2019. Expoziția reunește generații diferite de artiști români, ale căror lucrări se regăsesc în patrimoniul artistic al Muzeului Județean Botoșani. Cele 40 de lucrări expuse prezintă o temă care a fost abordată și tratată de către toți artiștii vizuali și care se adresează, în egală măsură, sensibilității estetice a celor care preferă pictura ”clasicăˮ, dar și celor care se regăsesc în maniera modernă de exprimare plastică.
Seara a continuat cu o întâlnire cu artiști plastici și scriitori botoșăneni.
Aflată la a 12-a ediție la nivel național, Noaptea Albă a Galeriilor se organizează la Botoșani de cinci ani.
”Am observat un interes sporit al botoșănenilor pentru acest eveniment, un public din ce în ce mai numeros, mai avid de a se întâlni cu arta, cu artiști botoșăneni, cu scriitori. Sperăm că și prin această expoziție cu lucrări din patrimoniul Muzeului Județean Botoșani, Natură statică – între clasic și modern, pe care am vernisat-o în această seară, să stârnim acel interes de cultură al botoșăneanului de rând. Expozițiile se fac în primul rând pentru oamenii care doresc să cunoască, nu doar pentru specialiști. Pentru că așa putem forma gustul pentru frumos al publicului”,
Ana Florescu Coșereanu, muzeograf și curator al evenimentului
Potrivit organizatorilor, Noaptea Albă a Galeriilor poate ilustra cerința publicul botoșănean, fiind o cale ”de a vedea ce-i putem pune la dispoziție din patrimoniul propriu, de a vedea ce artiști am putea aduce în galerii pentru a face din această galerii un loc acasă”.
Spre deosebire de Noaptea Muzeelor, care este o noapte dedicată tuturor muzeelor, indiferent de specificul acestora, Noaptea Albă a Galeriilor este dedicată atelierelor de pictori. Astfel că, în această noapte, pictorii au transformat galeria în propriul atelier.
”Botoșănenii caută valoarea, indiferent că sunt lucrări din patrimoniu sau realizate în acest moment al prezentului. Iar valoarea poate fi oarecum ajutată să fie înțeleasă prin ceea ce încercăm să facem la galerii. Vin aici oameni de toate vârstele, cu pregătiri diferite, dar încercările noastre de a face expoziții interesante sperăm să le fie de folos în ceea ce înseamnă înțelegerea cu adevărat a valorilor perene”,
Ana Florescu, Galeriile de Artă ”Ștefan Luchian” Botoșani
Proiectul denumit ”Noaptea albă a Galeriilor” a fost iniţiat în anul 2007, în Bucureşti, de către Asociația Ephemair, este un eveniment complex, dedicat artei contemporane.
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Polițiștii au umblat noaptea după hoții de lemne, un sucevean a fost amendat la Botoșani
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Viorel Iliuță: PSD – campion la promisiuni, dar și la glume proaste
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Cătălin Silegeanu și Ariadna Cîrligeanu: Angajament și speranță pentru viitorul României
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Curse de pe Aeroportul Iași către o destinație așteptată – PROGRAMUL
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024