Sărbătorile Pascale înseamnă pentru mulți dintre noi timp petrecut cu familia, mers la Înviere, ciocnit ouă roșii. În schimb, pentru personalul din Unitatea de Primiri Urgențe (UPU), sărbătorile sunt o perioadă dificilă și asta pentru că sute de persoane ajung la spital din varii motive, unele mai întemeiate, altele ilare.
Am vrut să aflăm cum arată Noaptea de Înviere în camera de gardă, de aceea am stat de vorbă cu Ramona Guraliuc, medic șef UPU-SMURD, dar și cu asistentul șef Camelia Caliniuc.
Astfel, pregătirile aici, și nu vorbim de cele culinare sau altele asemănătoare, s-au făcut din timp și anume mai întâi s-au stabilit gărzile. Și e oricum o treabă mai dificilă pentru că trebuie să recunoaștem, fiecare își dorește ca de sărbători să stea cu familia. Pentru a nu fi probleme în acest sens, de cele mai multe ori programarea gărzilor este făcută ținându-se cont și de anii precedenți. Și asta pentru că nu este corect ca o persoană să lucreze ani la rând în Noaptea de Înviere sau în zilele de Paște, spun reprezentanții UPU.
În noaptea de Înviere au fost la datorie șase asistenți pe spațiile pentru consultații, un asistent pentru laborator și unul pentru Radiologie, patru infirmieri și doi medici. Cu alte cuvinte, cei de la Urgențe sunt pregătiți, însă totodată șefa UPU trage un semnal de alarmă către botoșăneni.
„Suntem pregătiți, dar nu ne dorim ca în aceste zile să fim asaltați de un număr exagerat de pacienți așa cum s-a întâmplat și în anii precedenți. Vrem să facem un pas înainte și să credem că disciplina și că aprecierea urgenței reale este la adevărata, să zic așa, valoare și încadrată corect de către fiecare cetățean al Botoșaniului”,
Ramona Guraliuc, medic șef UPU-SMURD
De altfel și asistentul șef dă asigurări că sărbătorile nu afectează activitatea din UPU.
„Sărbătorile Pascale sunt o perioadă mai grea pentru personalul din UPU deoarece predomină foarte mult traumatismele, chiar accidentele. Lumea este un pic mai neatentă la ceea ce se întâmplă în jurul ei, dar noi asigurăm asistență medicală permanent, nu perturbăm cu nimic din UPU chiar dacă sunt sărbători. De regulă, pentru cei care muncesc, sărbătoarea implică mai multă responsabilitate, mai multă atenție pentru pacienți. De aceea asigurăm programul fără întreruperi, cu personal chiar mai mult ca obicei pentru a putea face față”,
Camelia Caliniuc, asistent șef UPU -SMURD
Chiar dacă personalul din UPU este alături de pacienți și de sărbători, angajații de acolo simt totuși încărcătura emoțională a acestei mari sărbători creștine. Și cum în curtea unității se află Biserica „Sfântul Vasile cel Mare”, cadrelor medicale li se aduce totuși Lumina Sfântă.
Am fost curioși cine anume le-o aduce și am aflat că fie preotul, fie cei care participă la slujbă. Iar uneori chiar pacienții. Pentru că au fost și astfel de cazuri.
Cât despre ciocnitul ouălor roșii, reprezentanții UPU susțin că nu prea este timp de așa ceva. Totuși, cadrele medicale își spun măcar Hristos a Înviat.
„Doresc tuturor botoșănenilor sărbători fericite, multă sănătate, să fie cumpătați în ceea ce înseamnă consumul de alimente și băuturi alcoolice, să simtă cu adevărat sărbătoarea pascală și să aprecieze că religia și credința o construim și o păstrăm în fiecare dintre noi”,
Ramona Guraliuc, medic șef UPU-SMURD.
Și trebuie menționat că nu doar medicii sunt la datorie, ci și pompierii, polițiștii și jandarmii botoșăneni.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Sărbătoarea Nașterii Domnului: tradiții fascinante și superstiții care dăinuie peste generații
Redacția Botoșăneanul
Dec 25, 2024
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile