S-a întâmplat într-o noapte, la câteva zeci de ore distanță de la tragedia din Clubul Colectiv. O parte a municipiului Botoșani ar fi fost pusă în pericol de o manevră executată de muncitorii de la SC Modern Calo SA. Directorul societății a fost adus la miezul nopții de Poliție la unitate și a plecat acasă abia în zorii zilei.
Mai exact, în noaptea de luni spre marți, 2-3 noiembrie 2015. Salariații de la societatea comercială Modern Calor, care se aflau în unitate, au început procedura de livrare a unei cantități de păcură, către un operator privat. Pentru a se putea face transferul din rezervorul unde era depozitată păcură către o cisternă s-a procedat la încălzirea combustibilului, pentru a-l aduce în stare lichidă. Totul, la miezul nopții. Neoficial, din surse care s-au aflat în noaptea de luni în incinta societății, întrucât în păcură ar fi existat o cantitate considerabilă de apă, s-ar fi încercat încălzirea la maximum a lichidului vâscos, logica fiind aceea de a se evapora apa. Procesul termic ar fi avut însă efectul invers și în atmosferă s-ar fi ridicat o peliculă irespirabilă cu un accentuat miros de gaze.
Au sesizat ceea ce se întâmpla la miezul nopții de luni spre marți muncitorii de la societatea Carreman, precum și cetățeni care locuiesc la blocul turn de pe strada Sucevei. Aceștia au sunat la 112, apelul fiind înregistrat la 00:30 și direcționat la Inspectoratul pentru Situații de Urgență Nicolae Iorga.
”Întrucât nu a existat pericol de incendiu, i-am redirecționat către Garda de Mediu privind poluarea atmosferică”, explică col. Radu Anton, inspector șef ISU Botoșani, apelul, la câteva zile distanță.
Ca atare, apelul a fost redirecționat către Comisariatul Județean al Gărzii de Mediu și Poliția Locală. Au fost formate două echipaje care au ajuns la Modern Calor dar și la ușile cetățenilor care au sunat la 112. De la etajul 10 al blocului turn din Sucevei, smogul - ceață îmbâcsită cu substanțe gazoase și pulverulente nocive, care se formează uneori deasupra mai ales a orașelor mari industriale – se putea observa cu ușurință. Aerul era aproape irespirabil, fapt constatat și de echipajele de control.
”S-a primit un telefon din partea unor cetățeni care spuneau că există un miros puternic de gaz. În momentul în care patrula s-a deplasat în zonă, a urcat până la ultimul etaj și a constatat că la nivelul superior al clădirii se simte un miros puternic de lubrifiant - gaz, nu era gaz metan. S-a constatat că există o emanație de substanțe petroliere și s-a făcut apel la Garda de Mediu”, a declarat Ioan Onuțu, directorul Poliției Locale.
Comisarii de la Garda de Mediu care s-au deplasat în control la sediul Modern Calor au cerut încetarea oricărei activități privitoare la fluidizarea păcurii. A fost chemat directorul Florin Sandu pentru a oferi explicații privitoare la acest proces tehnologic care a avut loc noaptea.
”Am stat până la 5:00 dimineața aici și am discutat cu dlor și eu aveam totul oprit, că atunci când au venit, am dat dispoziție să se oprească încălzirea. Și marți mirosea în continuare, nu mai mirosea de la mine, că era oprit tot, mirosea de alături, de la cei de la Electroalfa”, a explicat oarecum rezervat ceea ce s-a întâmplat atunci, Florin Sandu, director general al SC Modern Calor SA. A mai remarcat că mirosul ar fi putut veni și de la o vopsitorie auto. În final, amenda nu a fost aplicată nici la vopsitorie, nici la Electroalfa.
Oficial, societatea găzduiește o impresionantă cantitate de păcură care aparține rezervei de stat. Ar fi trebuit să livreze o cantitate de 13.000 de tone către un operator privat. La transfer se proceda la fluidizare, pe bază de abur.
”Acum eu ce să zic? Noi făceam manevre de încălzire a unui rezervor de păcură în care avem rezerva de stat, care trebuie livrată către un cumpărător. Ei au vândut ce aveau depozitat aici la noi și acea păcură se încălzea spre a fi livrată”, a mai spus Florin Sandu
Directorul de la societatea aflată sub tutela Consiliului Local Botoșani s-a ferit să indice dacă acest proces de transfer a fost făcut sau nu la parametri corespunzători, pentru a nu exista nici un fel de pericol, nici pentru populație, nici pentru angajații unității. Sau dacă ar fi putut fi vorba de o eroare umană. Cert este însă că rezultatul final a creat o poluare resimțită de cetățenii din zonă.
”Care poluare? Nu… nu. Nu știu. Cu ce au măsurat ca să spună că e poluare?”, a ridicat din umeri Florin Sandu.
I-au răspuns la întrebare comisarii de la Garda de Mediu, care s-au deplasat în control în zilele care au urmat și au încheiat într-un final, adică vineri, 6 noiembrie 2015, un proces verbal de sancționare contravențională în conformitate cu Legea 104/2011, art. 79, alineat 4, lit. C care prevede ”obligațiile titularului de activitate de a anunța de îndată autoritatea publică teritorială pentru protecția mediului despre producerea unor avarii, accidente, incidente, opriri/porniri accidentale”. Sancțiunea aplicată a fost de 70.000 de lei.
Ceea ce s-a întâmplat însă într-o noapte din această săptămână, în incinta Modern Calor, ridică numeroase semne de întrebare. Transferul cantității de 13.000 de tone de păcură a început de mai multe săptămâni și se pare că momentele alese erau cu precădere noaptea, când populația dormea și nu ar fi putut sesiza smogul de deasupra orașului. Unii, au făcut-o. Ar fi existat mai multe sesizări către Garda de Mediu însă controlul a survenit, într-un final, mai ales ca urmare a tragediei de la Colectiv.
Odată efectuat controlul, reporterul Botoșăneanul a încercat timp de mai multe zile să afle ce s-a întâmplat cu adevărat în noaptea de luni spre marți, la rezervorul cu păcură. Totul a fost învăluit într-un mister total pentru ca mai apoi, vineri, informația cu sancțiunea de 70.000 de lei să ”transpire” în presă și să fie preluată, punându-se mai ales accent pe cuantumul considerabil și mai puțin pe ceea ce s-a petrecut la Modern Calor. Oficial, nici cel mai informat om din județ, prefectul, nu ar fi fost înștiințat de ceea ce s-a petrecut, deși foarte des este vizitat la birou tocmai de șeful de la Garda de Mediu Botoșani.
Fuga de responsabilitate, abordarea perpetuă din sistemul de stat românesc de altfel, a făcut ca și după acest incident cu poluare de la Modern Calor, informațiile de la oameni în măsură să explice din punct de vedere tehnic ceea ce s-a întâmplat acolo să circule tot ”pe surse”.
Pe înțelesul tuturor, ceața îmbâcsită cu substanțe gazoase care s-a ridicat deasupra municipiului în zona Modern Calor, la temperaturi ridicate, ar fi putut produce o explozie de proporții.
”Ar fi putut sări jumătate de oraș în aer”, a fost varianta susținută de anumite persoane. De asemenea, întrucât în atmosferă se creează și rămâne pelicula irespirabilă, efectele acesteia asupra populației ar fi de intoxicații sau tulburări ale căilor respiratorii.
UN INCIDENT ASEMĂNĂTOR A AVUT LOC ÎN URMĂ CU APROAPE ȘASE ANI ȘI A DETERMINAT DEMITEREA UNUI DIRECTOR:
Patroni amendați la Botoșani: Angajați fără echipamente de protecție și incidente ascunse sub preș
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Companiile de furnizare ale Grupului PPC în România fuzionează
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Escrocii sparg conturile de WhatsApp: „Schema 1.800” este noua înșelătorie care face ravagii
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Avocat din Botoșani plătit cu peste 90.000 de euro de Consiliul Județean Suceava
Redacția Botoșăneanul
Jan 10, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile