Parcursul dezamăgitor al FC Botoşani din a doua parte a turului, patru înfrângeri consecutive în Liga I plus una în Cupa României, nu anulează planurile Primăriei Botoşani de a monta o instalaţie de nocturnă pe Stadionul Municipal. Clubul a primit derogare de la Federaţia Română de Fotbal şi Liga Profesionistă de Fotbal să evolueze pe prima scenă fără a dispune de reflectoare, însă abaterea acceptată de la regulament expiră la finele sezonului. Instalația care ar urma să se monteze la Botoşani ar toate şansele să fie unicat la nivel de Liga I şi nu neapărat în sens pozitiv.
Terenul şi casa lui Dănilă mută stâlpii în interioriul arenei
Edilii sunt optimişti, cred că echipa fanion a judeţului nu va retrograda şi, ca atare, nu au renunţat la ideea de a investi într-o nocturnă.
„Nu credem într-un scenariu atât de sâmbru în care FC Botoşani să ajungă aproape de retrogradare, chiar dacă ştiu că mai sunt numai nouă puncte până la poziţiile sensibile (...). Chiar am fost la o şedinţă tehnică în ceea ce priveşte proiectul pentru amenajarea unei nocturne. Sunt discuţii pe seama acestui proiect, în ceea ce priveşte oportunitatea instalării pilonilor în interiorul sau în exteriorul stadionului pentru că avem diferenţe de cost”, a afirmat
viceprimarul Cosmin Andrei.
Aşadar, marea problemă o reprezintă locurile în care vor fi amplasaţi cei patru stâlpi. Pe arenele moderne instalaţia este montată pe copertinele tribunelor, însă cum Stadionul Municipal nu are aşa ceva, trebuie să se apeleze la soluţia clasică. Aceasta presupune dificultăţi suplimentare la Botoşani din cauza acelei porţiuni dintre tribuna I şi Peluza Ion Bordeanu unde are casă fostul director al Camerei Agricole, Gheorghe Dănilă, care de altfel a protestat şi la lucrările de modernizare a arenei derulate în vară.
Stadionul ar avea nocturnă, dar n-ar mai vedea toată lumea terenul din cauza instalaţiei
„Se caută o variantă în care pilonul respectiv să fie amplasat pe terenul stadionului, undeva în spaţiul verde, imediat lângă aleea de acces, lipit de stadion, dar trebuie să găsim poziţie simetrice şi în partea cealaltă şi dacă lucrul acesta nu va fi posibil vom pune pilonii în interiorul stadionului cu sacrificarea unor locuri din tribună, sacrificare care sperăm să se înscrie de procentul de 10% care îl cere LPF-ul”, a afirmat
Cosmin Andrei.
Mai exact, montarea stâlpilor undeva lângă pista de atletism ar afecta vizibilitatea.
CITEŞTE ŞI:
Primarul la Inter: Stadion de 50 milioane E cu parcare subterană – AFLĂ alte proiecte
Stâlpii rămân în interior fiindcă e mai ieftin
Luni, la
Primăria Botoşani a avut loc o întrevedere între viceprimarul Cosmin Andrei şi reprezentanţii firmei
„Elpro” care efectuează proiectul în urma căreia s-a stabilit ca stâlpii să fie montaţi în interior întrucât ducerea lor în exterior ar costa prea mult. Astfel, varianta cu stâlpii în interiorul arenei s-a estimat la 730.000 de euro, bani în care sunt incluşi şi încălzirea gazonului, un post de transformare, un generator.
„Pentru exterior nu s-a mai făcut pentru că era prea scump. În urma licitaţiei preţul poate scădea”, a mai spus
Cosmin Andrei.
Potrivit proiectantului, în trei din patru poziţii nu ar exista probldme deosebite cu montarea
stâlpilor în interior, deoarece s-ar pune în pământ, în faţa căilor de
acces – cele două din Calea Naţională şi cea rezervată oaspeţilor -
problema ar fi cu cel de-al patrulea stâlp, care ar trebui dispus undeva
între peluza dinspre bulevard şi tribuna oficială.
„Nu e mare filosofie de făcut proiect pentru nocturnă. Avem program pentru calculul lumino-tehnic, cam 1.200 de lucşi trebuie, conform Federaţiei Române de Fotbal. Problema cea mai spinoasă pe care o avem noi, nu e calculul lucşilor, ci a amplasării stâlpilor pentru că sunt nişte problemele acolo cu terenul privat”, ne-a declarat
Vasile Ivănescu, administrator SC Elpro SRL.
Modele cu probleme
Vasile Ivănescu a vizitat stadioanele echipelor Gloria Bistriţia şi Ceahlăul Piatra Neamţ pentru a se documenta, pe prima arenă stâlpii fiind amplasaţi în interior, iar sub Pietricica doi în interior, doi în exterior. Diferenţa este că la Bistriţa stadionul are numai o peluză, iar tribunele nu se intersectează cu aceasta, astfel încât nu s-a afectat vizibilitatea, în timp ce sub Pietricica din cauza stâlpilor există „locuri moarte”, de unde nu se poate urmări meciul.
Sergiu BĂLĂŞCĂU
Stadion Gloria Bistriţa
Stadion Ceahlăul Piatra Neamţ
[[galerie-foto]]
VEZI ŞI:
Scandal şi lucrări oprite la stadion cu Poliţie, viceprimar şi fost director PNL – GALERIE FOTO&VIDEO
[[banner]]
CITEŞTE ŞI:
Nocturnă de 800.000 de euro pentru Stadionul Municipal