Este vorba despre o tumoră foarte voluminoasă și extrem de rară, de două cazuri la un milion.
Managerul Spitalului de Neurochirurgie Iaşi, dr. Lucian Eva, a transmis astăzi ultimele detalii despre intervenţia chirurgicală a fetiţei de 12 ani care avea o tumoră pe creier.
Medicul a transmis faptul că pacienta prezenta o tumoră în cavitatea 3 a creierului, mai precis ventricul. Această celulă anormală a tapetat cavitățile care ulterior, dacă nu era extirpată, putea provoca decesul.
„Spitalului nostru s-a adresat o fetiţă de 12 ani cu un sindrom de hipertensiune intracranian, cu greţuri, vărsături şi dureri de cap, cefalee. În urma investigaţiilor făcute la spitalul nostru s-a descoperit o tumoră situată într-o cavitate a creierului, numită ventricul 3. Iar probabilitatea de a fi un ependimom (tumora a sistemului nervos central), având în vedere caracteristicile lui era foarte mare. S-a intervenit chirurgical printr-un abord destul de elaborios, pentru ca să ajungi la acea tumoră nu este facil. Operaţia a durat câteva ore şi a fost un succes. S-a dovedit a fi o tumoră dezvoltată în nişte celule speciale ale creierului care tapetează dacă doriţi aceste cavităţi numite ventriculi. Ele sunt tumori rare, în comunitatea europeană sunt două cazuri la 1 milion”,
dr. Lucian Eva.
Medicul primar neurochirurg a transmis astăzi, în cadrul intervenției de presă, potrivit bzi.ro, faptul că aceste tipuri de tumori sunt mai frecvente la copii.
Însă, din fericire, în cazul copilului de 12 ani, s-a intervenit la timp, tumora fiind extrem de voluminoasă. Această celulă anormală s-a instalat în momentul scăderii imunității.
„Sunt mai frecvente la copii, aproximativ 10% din toate tumorile la nivelul creierului. În general sunt tumori benigne, depinde de tipul de tumoră. Necesită în anumite situaţii tratament complementar, chimio şi radio terapie cu rezultate foarte bune. Dacă nu se intervenea chirurgical, ea blocând căile normale de scurgere ale lichidului cefalo, exista riscul inclusiv de deces. Am mai avut ceva similar. Evoluţia a fost bună”,
dr. Lucian Eva
Fetiţa s-a reîntors acasă, a mai adăugat medicul, și urmează să fie consultată la IRO Iaşi sau la pediatrie pentru a stabili tratamentul complementar.
”Din câte am înţeles de la familia ei, este un elev eminent, cu rezultate foarte bune. Să ştiţi că copiii care au leziuni la nivelul creierului sunt extraordinari. Sunt tot felul de teorii, ca orice tumoră apare într-un moment de scădere a imunităţii. Permanent în corpul uman sunt celule anormale, dar sistemul imunitar le elimină. Rezultatul patologic nu este încă definitiv, se fac teste genetice. Are un grad de malignitate de gradul 2. S-a intervenit la timp, tumora fiind extrem de voluminoasă. S-a adresat în momentul oportun. Ele se transforma”,
dr. Lucian Eva
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
ACUM la Botoșăneanul TV: Dezbatere despre șansele USR la alegerile parlamentare – VIDEO
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 26, 2024