”Între teatru şi realitatea socială se află o linie de demarcaţie”, spunea Georges Gurvitch în a sa ”Sociologie teatrală”, adăugând că teatrul reprezintă ”sublimarea anumitor situaţii sociale, fie că le idealizează, fie că le ridiculizează, fie că îndeamnă la schimbarea lor”.
Or în vremuri de restriște pandemică, precum cele pe care le străbatem astăzi, teatrul tinde să elimine linia de demarcație și să devină o oglindă a societății. Și nu vorbim aici doar de o clădire anume – ajunsă și ea aproape ruină într-un nesfârșit tăvălug al contractelor, licitațiilor și refinanțărilor – ci de esența teatrului, de misterul actului artistic, de forța umană transmisă printr-un mesaj scenic.
Teatrul din Botoșani este parte din istoria orașului. În vreme de război, în foamete, în comunism sau în democrație, teatrul la Botoșani a fost flacăra nestinsă, spiritul viu al artei românești și universale.
Iar astăzi, în timpul greu încercat și continuu virusat, teatrul rămâne punctul luminos al comunității. Un punct care se primenește de la o vreme nu doar cu un manager nou, ci și cu o întreagă echipă proaspătă, tânără și deopotrivă gata să schimbe percepția publicului asupra spectacolului modern.
Managerul Teatrului ”Mihai Eminescu” – regizorul Alexandru Vasilache – are în primul rând misiunea de a conferi continuitate, dar și de a ”transporta” actul artistic spre un nou spațiu, acela al Cinematografului ”Unirea” din municipiul Botoșani. Este adevărat, mai mult o misiune administrativă decât una creativă în cazul său.
În acest context, important este faptul că Teatrul dispune de o echipă nouă, rotunjită în urma unor concursuri desfășurate aproape pe bandă, de la manager și director artistic la secretar PR sau referent.
Lucian Băleanu este directorul artistic al instituției, cel care a ocupat astfel unul dintre posturile vacante de ceva vreme.
”În momentul în care am preluat instituția, foarte multe posturi erau disponibilizate. Posturi vacante din mai multe motive, fie că nu s-au ocupat în timp, fie s-au mai pensionat unii. Ne-am grăbit să organizăm toate concursurile pentru a merge în continuare cu echipa completă. Pentru că erau niște goluri care duceau la o un mers mai greoi al lucrurilor. Și atunci am zis că trebuie repede ocupate aceste funcții, ca să mergem și noi mai departe cu motoarele turate”,
Lucian Băleanu, director artistic Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoșani
Iar echipa nouă este: manager general – regizorul Alexandru Vasilache, director artistic - Lucian Băleanu, secretar literar - Lenuș Teodora Moraru, secretar PR - Mirela Ciorogar, regizor artistic - Andrei Măjeri, referent impresariat – Vasile Iftime, administrator - Ioan Iftode. Acestora li se adaugă și Silvia Luca, actriță venită de la Chișinău. Nimeni alta decât soția managerului Alexandru Vasilache.
”Soția managerului a fost angajată în urma unui concurs, așa este. Silvia Luca este o actriță foarte bună și, desigur, un câștig pentru teatru, o actriță cu numeroase premii și un CV impresionant. Are o mare experiență de scenă, a jucat cu regizori mari nu doar la Chișinău, ci și la București și intră deja în distribuțiile teatrului botoșăneană”.
”Este exact echipa care trebuie să promoveze, să miște lucrurile”, este de părere Lucian Băleanu, care spune că, printr-o modificare de organigramă, s-ar putea obține și mai multe angajări în rândul actorilor.
Primele obiective ale noii echipe pleacă, firește, de la activitatea teatrală, dar ajung și la spațiul de lucru, de spectacole, colaborări și viziuni noi asupra actului artistic. De pildă, este în așteptare un spectacol, ”Take, Ianke și Cadâr”.
”Avem un spectacol care a rămas suspendat, Take, Ianke și Cadâr, până la clarificarea unor situații legate de distribuție. Mai exact, incertitudinea statutului unui actor din distribuție, până se clarifică compatibilitatea sau incompatibilitatea acestuia…”,
Lucian Băleanu, director artistic Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoșani
Și s-au rostogolit deja două premiere. Este vorba despre ”Insomnie de Crăciun” și, pe 15 ianuarie, spectacolul ”Același Altfel Eminescu”.
Iar în prezent se lucrează la un proiect extrem de ambițios. Două spectacole care se vor juca concomitent în două spații diferite.
”Un spectacol din două spectacole - ”Visul unei nopți, noaptea unui vis”. Pornind de la textul lui Shakespeare, ”Visul unei nopți de vară”. Va fi un spectacol format din alte două spectacole ce se vor juca concomitent, în două locații diferite. Aici și la Cinema Unirea. Așteptăm deocamdată să ne vină deciziile și să intrăm în posesia spațiului, cu toate hârtiile, semnăturile. E ceva foarte interesant, ceva ce nu s-a mai făcut”.
Asta imediat ce va fi posibil, având în vedere că săptămâna viitoare consilierii locali se vor întruni în ședință, pe ordinea de zi aflându-se și proiectul de hotărâre privind darea în administrarea Teatrului ”Mihai Eminescu” Botoșani a Cinematografului Unirea. Odată cu imobilul, Teatrul preia și personalul aferent și va asigura pentru o perioadă de minimum 15 ani difuzarea de film cinematografic. De asemenea, potrivit proiectului, spațiul va fi utilizat și administrat de către Teatru cu destinația sală de spectacole.
Imediat ce transferul se va fi finalizat, urmează amenajarea spațiului, astfel încât cinematograful să devină o scenă adecvată și actului teatral.
”Vom amenaja și vom face în așa fel încât să fie adecvat proiectului inițiat de dl manager Vasilache. E un concept nou, o paradigmă teatrală nemaiîntâlnită până acum. Așteptăm să fie ceva cu adevărat senzațional”,
Lucian Băleanu, director artistic Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoșani
După o perioadă nefastă, în care bugetul a fost aproape zero, punând la socoteală și problemele administrative care au impus implicare de urgență și soluționare asemenea, speranțele încep din nou să își facă apariția. Prin oameni noi, prin proiecte noi, printr-o atitudine îndrăzneață și optimistă.
Un sediu nou adaptat activității teatrale, proiecte inedite, colaborări cu celelalte instituții de cultură din Botoșani, un festival de teatru. Sunt doar câteva dintre obiectivele stabilite la început de drum.
”Avem planuri mari. Vrem un festival al nostru, în colaborare cu Teatrul Vasilache, cu proiecte comune. Sper că va fi ceva incitant și cu Filarmonica, plănuim un spectacol cu muzică live. Tot ce facem aici este în interesul tuturor și al urbei în special”,
Lucian Băleanu, director artistic Teatrul ”Mihai Eminescu” Botoșani
DESCARCĂ APLICATIA BOTOSĂNEANUL PENTRU MOBIL:
Prietenul lui Portariuc este noul președinte al PSD
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
Comunicat de presă: Digitalizarea firmei Anca Farm
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024
A demisionat și Nicolae Ciucă: Am învățat lecția
Redacția Botoșăneanul
Nov 25, 2024