Anul acesta, Curtea Constituțională a României, a decis ca femeile să aibă dreptul de a lucra până la 65 de ani, la fel ca bărbații.
Incetarea de drept a contractului de munca al salariatei care a optat sa munceasca si peste varsta de 63 de ani va avea loc atunci cand aceasta atinge varsta de 65 de ani, iar angajatorul nu va putea sa se opuna dreptului salariatei de a munci inca un an sau doi peste varsta standard de pensionare de 63 de ani.
Vineri, printr-o ordonanta de urgenta, Guvernul a modificat Codul Muncii pentru a reflecta corespunzator interpretarea CCR, mai exact, femeile vor primi sansa de a lucra, daca doresc, pana la varsta de 65 de ani, nu doar pana la 63.Tot ce mai lipseste acum ca modificarea sa fie oficializata e sa apara in Monitorul Oficial.
Specialistii in legislatia munci au interpretat decizia CCR in ideea ca niciun angajator nu mai poate acum sa constate ca salariatei care si-a indeplinit stagiul de cotizare ii inceteaza de drept contractul atunci cand ajunge la 63 de ani. Acestia erau de parere ca orice angajator care procedeaza altfel e pasibil de a pierde apoi un proces cu fosta angajata pe acest subiect.
„c) la data indeplinirii cumulative a conditiilor de varsta standard si a stagiului minim de cotizare pentru pensionare sau, pentru salariata care opteaza in scris pentru continuarea executarii contractului individual de munca, la varsta de 65 de ani; la data comunicarii deciziei de pensie in cazul pensiei de invaliditate de gradul III, pensiei anticipate partiale, pensiei anticipate, pensiei pentru limita de varsta cu reducerea varstei standard de pensionare; la data comunicarii deciziei medicale asupra capacitatii de munca in cazul invaliditatii de gradul I sau II” este textul cuprins in proiectul de OUG adoptat vineri.
Daca salariata se poate pensiona la 63 de ani si doreste acest lucru, atunci nu va putea sa-i pretinda nimeni sa lucreze peste varsta la care are dreptul sa se pensioneze. Totusi, daca va dori sa lucreze peste varsta aceasta, va trebui sa faca optiunea in scris ca sa i-o poata opune angajatorului. „Angajatorul nu poate ingradi sau limita dreptul angajatei de a continua activitatea in conditiile prevazute la lit.c) teza intai (citat mai sus – n.red.)„, prevede proiectul, potrivit avocatnet.
DESCARCÃ APLICATIA BOTOSÃNEANUL PENTRU MOBIL:
Redacția Botoșăneanul
Nov 18, 2024
Sergiu Bălășcău
Nov 18, 2024
Botoșănean lovit pe trecerea de pietoni, a rămas inconștient pe asfalt
Gabriela Erdic
Nov 17, 2024
Ajutorul de înmormântare crește: CE trebuie să știe beneficiarii
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 17, 2024