Acest tip de sprijin se acordă de la începutul anului 2024 persoanelor vulnerabile din întreaga țară.
Este vorba despre venitul minim de incluziune (VMI), bani care ajung la beneficiari prin Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială (AJPIS) Botoșani.
Diana Geanina Pelinescu, director AJPIS Botoșani.
„Ca urmare a abrogării, începând cu 1 ianuarie 2024, a Legii nr. 416/2001, privind venitul minim garantat, cu modificările și completările ulterioare și a Legii nr. 277/2010 privind alocația pentru susținerea familiei, republicată, cu modificările și completările ulterioare și întrucât măsurile reprezentate de ajutorul social și alocația pentru susținerea familiei, în contextul creșterii prețurilor la toate categoriile de produse și servicii, nu mai pot să asigure sprijinul necesar pentru satisfacerea unui nivel de trai minimal se acordă, ca măsură de sprijin persoanelor singure/familiilor vulnerabile, venitul minim de incluziune.”
Iar numărul beneficiarilor este în creștere la nivelul județului Botoșani:
• Februarie – 5.416
• Martie – 5.698
• Aprilie – 6.081
• Mai – 6.403
Diana Geanina Pelinescu, director AJPIS Botoșani.
„De asemenea, VMI nu se rezumă la acordarea unei sume de bani. Acest ajutor conține un pachet integrat de măsuri de sprijin în domenii-cheie, cum ar fi: ocuparea forței de muncă, serviciile sociale, educația și sănătatea, toate contribuind la reducerea riscului de sărăcie și excluziune socială prin colaborarea tuturor instituțiilor cu atribuții în domeniile enumerate”Diana Geanina Pelinescu, director AJPIS Botoșani.
În funcție de nivelul venitului de care dispun, precum și de alte criterii, cum ar fi componența familiei, calitatea de persoană în vârstă sau participarea la educație, se acordă unul sau ambele ajutoare financiare care alcătuiesc VMI, astfel: sprijin pentru incluziune și ajutor pentru familiile cu copii.
1. Sprijin pentru incluziune
Cuantumul ajutorului de incluziune acordat familiei/persoanei singure reprezintă diferența dintre cuantumul maxim prevăzut de lege - 346 lei/lună/membru de familie sau 504 lei/lună în cazul persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani și cuantumul venitului calculat conform legii.
În cazul beneficiarilor care nu obțin niciun venit, cuantumul maxim al ajutorului de incluziune pentru este de 346 lei/lună/ membru de familie, respectiv de 504 lei/lună în cazul persoanei singure cu vârsta de cel puțin 65 de ani.
2. Sprijin pentru familia cu copii
Cuantumul ajutorului pentru familia cu copii este stabilit în funcție de nivelul venitului lunar și numărul copiilor din familie.
(P) Tot ce trebuie să știi despre centralele termice pe lemne - avantaje, alegere, beneficii
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
(P) Strategii de marketing personal pentru modelele de videochat
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024
Laborator de la „Mavromati” lovit de ghinion, concurs ratat pentru încă un post
Oana Sava
Oct 29, 2024
Redacția Botoșăneanul
Oct 29, 2024