În anul 2025, pensionarii care doresc să ceară recalcularea pensiei trebuie să suporte costuri mult mai mari pentru obținerea adeverințelor de venit.
Dacă înainte tarifele erau stabilite anual de către Casa Națională de Pensii Publice, acum sunt reglementate de Arhivele Naționale, după consultarea cu operatorii economici autorizați în prestarea de servicii arhivistice.
În 2025, pensionarii vor plăti aproape dublu față de anul trecut pentru eliberarea adeverinței de venit, după cum reiese din documentul consultat de „Ziarul de Iași”.
Pentru obținerea acestui act necesar recalculării pensiei, solicitantul va trebui să plătească o taxă administrativă de 101 lei fără TVA, la care se adaugă tarifele de cercetare și de eliberare a adeverinței, în funcție de numărul de ani pentru care se efectuează cercetarea.
În 2025, tariful de cercetare pentru întocmirea adeverinței, care trebuie să includă veniturile brute, sporurile și alte drepturi salariale, este de 144 lei (fără TVA) pe an cercetat, aproape dublu față de 81 lei/ an (fără TVA) în 2024.
Totodată, tariful pentru eliberarea adeverinței de venit a crescut la 41 lei fără TVA pe an, față de 27 lei/ an (fără TVA) cât era anul trecut.
Noua lege a pensiilor (nr. 360/2023), intrată în vigoare la 1 septembrie 2024, îi ajută pe pensionari să își crească pensiile, luând în calcul venituri care nu erau incluse înainte, respectiv venituri nepermanente (printre care sporuri, prime, al 13-lea salariu, pentru care s-au achitat contribuții de asigurări sociale).
Dacă firmele la care au lucrat nu mai există, pensionarii trebuie să afle cine deține arhiva societății respective și să solicite documentele necesare de acolo.
Cât privește tarifele pentru documentele care atestă încadrarea în grupa de muncă, în 2025, pensionarii vor plăti 45 lei fără TVA pentru cercetare și 9 lei fără TVA pentru eliberarea unui astfel de document, indiferent de perioada solicitată.
Se menține însă tariful de 101 lei fără TVA pentru eliberarea unui document original (cum ar fi carnetul de muncă sau acte de stare civilă), iar pentru extrase și copii, tarifele rămân la 14 lei (fără TVA) pentru cercetare și 5 lei (fără TVA) pentru eliberare per pagină.
TVA se va aplica la valoarea totală a taxei, valori care se actualizează anual. Conform reglementărilor, tariful total este format dintr-o taxă administrativă, o taxă de cercetare, calculată pe numărul de ani sau luni solicitate și o taxă de eliberare.
De asemenea, în cazul în care informațiile solicitate nu sunt găsite, nu se va percepe taxă de negare, iar pentru informațiile parțial identificate, vor fi aplicate doar tarifele corespunzătoare perioadei cercetate.
Pentru cazurile sociale, există posibilitatea ca operatorii economici autorizați să stabilească scutiri de taxe, în funcție de criterii proprii.
Un șofer din Botoșani a dat de necaz la vecini după un control în trafic
Redacția Botoșăneanul
Jan 27, 2025
Redacția Botoșăneanul
Jan 27, 2025
COD GALBEN prelungit pentru mai multe localități din Botoșani – LISTA
Redacția Botoșăneanul
Jan 27, 2025
Mega Image, planuri ambițioase după ce a cumpărat magazinele Profi
Redacția Botoșăneanul
Jan 27, 2025
O fostă candidată la Camera Deputaților susținută pentru șefia Spitalului Județean
Gabriela Erdic
Jan 27, 2025
Abonează-te pentru a fi la curent cu noutățile