Pe data de 11 noiembrie, explică actuala conducere a societății, a încetat contractul de furnizare e energiei electrice între E.ON și Nova Apaserv. Iar din cauza debitelor acumulate compania botoșăneană a fost nevoită să caute alt furnizor.
S-a găsit o soluție de avarie, valabilă pentru o perioadă de șase luni, interval în care sunt demarate procedurile de achiziție publică pentru contractarea acestui serviciu de furnizare a energiei electrice, fiind luată în calcul inclusiv Bursa Română de Mărfuri.
Momentul critic a fost depășit deocamdată, fără ca operatorul să mai ajungă în situația în care să nu mai poată furniza apă în întreg județul: „Evident că dacă nu ai energie întrerupi, dar nu am ajuns acolo”, spune Liviu Ștefan, directorul general al companiei.
„Au avut contract până pe data de 11 noiembrie, atât a fost contractul și nu au mai dorit să-l reînnoiască la momentul respectiv. Nu ne-au comunicat un motiv, presupunem că neplata datoriei respective a constituit unul dintre ele, dar nu au specificat absolut nimic”,
a completat și Dan Ionescu, consilierul directorului general
Urmează ca furnizorul german să efectueze un calcul final al consumului înregistrat de operatorul botoșănean în ultima lună, pentru emiterea soldului final.
Ulterior vor fi demarate discuțiile pentru stabilirea modului în care ar urma să fie stinsă datoria către E.ON.
„E o realitate, noi avem datorii la ei istorice, de 5 milioane și ceva. Urmează să ne comunice soldul la finalul contractului, este o regularizare la sfârșitul contractului. Probabil vom agrea un grafic de eșalonare care o să trebuiască să ne ținem de el. Problema într-adevăr este generată de explozia asta a prețurilor pe piața asta a energiei, față de anul trecut pe vremea asta tariful e triplu, față de iunie cred că e dublu”,
Liviu Ștefan, director general SC Nova Apaserv SA
În acest punct s-a ajuns în bună măsură și după creșterile fulminante de pe piața liberă a prețurilor la utilități. Ca exemplu, în luna august un megawatt era încasat la prețul de 419 lei, pentru ca, în noiembrie, prețul să ajungă la 866 de lei, și nici acesta nu este cel final pentru nu că are adăugate alte tarife reglementate.
În bani, facturile lunare au crescut de la 1 la aproape 1,7 milioane lei. În acest context, șefii de la Nova Apaserv susțin că nu au mai putut ține efectiv pasul cu exploziile de prețuri de pe piața liberă, în contextul în care serviciul pe care-l vinde compania județului este captiv într-un mediu cu tarife reglementate.
„Problema cea mai importantă este faptul că noi avem tarif reglementat, iar viteza noastră de a corela prețul apei cu creșterea tarifului la energie este foarte mică. Avem de parcurs anumite proceduri care mănâncă timp. Cu alte cuvinte, noi pe undeva prin primăvară o să avem inclus în prețul apei tariful de acum de la energie electrică”,
Liviu Ștefan, director general Nova Apaserv
Așa se face că noul furnizor de energie electrică al societății Nova Apaserv este Enel, contractul fiind încheiat pe perioadă determinată, conform șefului companiei: „Am analizat mai mulți furnizori iar asta a fost cea mai avantajoasă ofertă. Contractul este pe 6 luni. Până derulăm procedura de achiziție publică, rămânem la condițiile astea”.
Tarifele din contract sunt confidențiale, conform unei clauze, astfel că la acest moment nu se poate ști dacă noul furnizor a venit cu o ofertă mai avantajoasă față de fostul.
DESCARCĂ APLICAȚIA BOTOȘĂNEANUL PENTRU MOBIL
Mizerie găsită de comisarii de la Garda de Mediu la Dorohoi
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
ANUNȚ Primăria Botoșani privind termenul de plată a taxei de salubritate
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
S-a spart gașca: Tineri gălăgioși „împrăștiați” de Poliția Locală
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024
Jandarmii botoșăneni solicitați la sfârșit de săptămână: CE evenimente vor avea loc
Redacția Botoșăneanul
Nov 16, 2024